Kamica nerkowa - dieta

kobieta z pomarańczami fot. Panthermedia
Cierpisz na kamicę nerkową? Podpowiadamy, jak skomponować dietę, która pomoże ci w tej dolegliwości.
/ 31.07.2012 15:52
kobieta z pomarańczami fot. Panthermedia

Dieta przy kamicy nerkowej - główna zasada

Przy kamicy nerkowej należy pić co najmniej 2 litry wody dziennie, co ułatwia rozcieńczenie moczu i zapobiega tworzeniu kamieni

Dieta przy kamicy nerkowej - jak komponować jadłospis

Jadłospis zależy od rodzaju schorzenia. Nieco inne zalecenia dotyczą kamicy szczawianowo-wapniowej, wapniowo-fosforanowej czy moczanowej. Rodzaj rozpoznaje się na podstawie badań krwi, moczu lub analizy składu wydalonych kamieni nerkowych. W każdym przypadku trzeba pić co najmniej 2 litry płynów dziennie, w tym szklankę przed snem, by rozcieńczyć mocz w nocy i zapobiegać dalszemu tworzeniu się kamieni.

Najlepsze są wody mineralne, przegotowana woda, słaba herbata i napar z liści brzozy (łyżkę suszonych liści zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 10 minut). Należy unikać soli i produktów zawierających dużo szczawianów (szczaw, rabarbar, szpinak, botwinka) oraz czekolady, kakao, mocnej herbaty i kawy oraz przypraw z glutaminianem sodu. Ograniczenia dotyczą też produktów bogatych w białko zwierzęce.

Dieta przy kamicy nerkowej - rodzaje i zalecane produkty

Kamica moczanowa
  • warzywa i owoce
  • ziemniaki
  • mleko, ser twarogowy chudy
  • miód i cukier
  • pełnoziarniste pieczywo
Kamica fosforanowo-wapniowa
  • ryby
  • pieczywo
  • gruboziarniste kasze i makarony
  • masło
  • miód
  • cytrusy

Kamica szczawianowo-wapniowa

  • soki owocowe i owoce cytrusowe
  • pełnoziarniste produkty zbożowe
  • masło
  • ogórki, cebula, kukurydza, marchew

Redakcja poleca

REKLAMA