Jeżeli cierpisz na chorobę wrzodową, zastosuj dietę

Choroba wrzodowa powoduje ból i zgagę. W walce z nimi nie potrzebujesz leków. Wystarczy odpowiednio skomponowana dieta i zmiana stylu życia.Sprawdź podstawowe przykazania dotyczące stylu życia i diety przy chorobie wrzodowej.

• Twoja dieta powinna być przede wszystkim pełnowartościowa, jedz codziennie produkty ze wszystkich grup; produkty zbożowe, chude mleko i przetwory mleczne, chude mięsa i ryby, warzywa i owoce. Zadbaj o to by wszystkie te produkty były świeże.
• Powinieneś jeść regularnie, 5-6 posiłków dziennie, o nie za dużej objętości - obfite posiłki obciążają żołądek i często kończą się niestrawnością (pilnuj by posiłki były spożywane co ok. 2,5-3 godziny).
• Posiłki jedz powoli, w spokoju – nie w czasie zdenerwowania, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
• Ostatni lekki posiłek spożyj bezpośrednio przed snem.
• Pamiętaj o dokładnym rozdrabnianiu potraw. Odpowiednio długie gryzienie wspomaga procesy trawienia pokarmu.
• Unikaj potraw ciężkostrawnych, z dużą ilością tłuszczu, smażonych – potrawy te długo zalegają w żołądku.
• Postaraj się nie popijać w czasie jedzenia posiłków.
• Ogranicz spożycie kofeiny, alkoholu, napojów gazowanych – wzmagają wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
• Wyeliminuj ostre przyprawy, zastąp je łagodnymi, świeżymi lub suszonymi ziołami.
• Nie jedz posiłków zbyt gorących - mogą powodować przekrwienie błony śluzowej żołądka.
• Zrezygnuj z palenia tytoniu!
• Przy kuracji antybiotykowej leki popijaj wodą. Składniki zawarte w sokach i produktach mlecznych mogą osłabiać działanie leków.

Przeczytaj: Czy wrzody żołądka mogą przekształcić się w raka?

Lista produktów „zakazanych”

Staraj się unikać, szczególnie w dużych ilościach…

• Warzyw mających działanie wzdymające: przede wszystkim nasion roślin strączkowych, kapusty, ale też cebuli, papryki czy rzodkiewki,
• tłustych mięs i wędlin,
• tłustego mleka i wysokotłuszczowych produktów mlecznych (serów żółtych, pleśniowych, śmietany),
• czekolady, tłustych kremów i ciast,
• kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych,
• potraw typu fast-food, chipsów, frytek,
• potraw smażonych i odsmażanych
• świeżego pieczywa (prosto z pieca),
• niedojrzałych owoców,
• produktów wędzonych, konserwowych i marynowanych,
• ostrych przypraw: chili, curry, pieprzu i musztardy.

Spożywanie wyżej wymienionych produktów często powoduje nasilenie objawów choroby wrzodowej, ale nie w każdym przypadku. Najlepiej obserwuj reakcję organizmu po posiłkach i stwórz własną listę produktów „zakazanych”. Twoja dieta powinna być bowiem przede wszystkim indywidualna.

Polecamy: Napoje gazowane

Czym jest gęstość odżywcza?
SKOMENTUJ (1)
KOMENTARZE (1)
~Renata/5 lat temu
Właściwie w artykule napisano już wszystko, ja jeszcze tylko dodam, że warto w przypadku choroby wrzodowej jeść miód z krzewu manuka- objawy nadkwaśnośni szybko ustępują, normuje się praca żołądka. Ten miód pomaga też w leczeniu Helicobacter pylori.