Czekolada to produkt naturalny, zawierający wartościowe składniki. Spożywana z umiarem (tabliczka tygodniowo), może stanowić element zdrowej diety. Warto pamiętać, że najbardziej korzystna dla zdrowia jest czekolada gorzka. Inne rodzaje nie mają takich walorów.
1. Doskonałe źródło energii
Czekolada dostarcza dużo energii przy stosunkowo małej objętości – 100 g czekolady dostarcza średnio 550 kcal. To ważne dla osób aktywnych i sportowców, którzy muszą szybko i skutecznie uzupełnić zapasy sił.2. Na poprawę trawienia
Mało kto wie, że gorzka czekolada ma korzystny wpływ na trawienie. Kakao zawiera ok. 15% rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika!3. Do walki z wolnymi rodnikami!
Gorzka czekolada ma więcej przeciwutleniaczy niż owoce i soki owocowe. Neutralizują one wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i rozwój chorób, m.in. nowotworów, miażdżycy. Jak wykazano, mogą chronić także przed chorobą Alzheimera.4. Dba o poziom cholesterolu
Czekolada to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają poziom HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu, chroniąc jednocześnie przed „złym” cholesterolem LDL.5. Uzupełnia dietę o mikroelementy
Zawiera dużo cennych minerałów, jak magnez (ma go prawie 10 razy więcej niż banan), potas (aż 3 razy więcej niż pomidory), a także sporo fosforu i cynku.6. Poprawia nastrój!
Podwyższa poziom serotoniny, zwanej „hormonem szczęścia”, a więc poprawia nam nastrój. Dzięki takiemu działania uniemożliwia pojawienie się depresji.Jak zrobić domową czekoladę?
14 przepisów na pyszne ciasta z czekoladą