Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Produkty o niskim indeksie glikemicznym charakteryzują się pozytywnym wpływem na zdrowie, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę. Powodują one mniejsze wydzielanie insuliny, nie prowadzą do niedocukrzenia i gwałtownych napadów głodu. Czy wiesz, które to produkty?

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Takie, których indeks glikemiczny (IG) jest mniejszy niż 55. Należą do nich przede wszystkim:

  • surowe warzywa;
  • ugotowane, ale nie rozgotowane rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, soczewica);
  • orzechy i migdały;
  • nasiona (np. sezamu i słonecznika);
  • pestki dyni;
  • siemię lniane;
  • większość owoców (poza winogronami, melonami, arbuzami i bananami);
  • mleko, jogurt, kefir, mleko zsiadłe, ser biały;
  • tofu sojowe;
  • nierozgotowane płatki owsiane oraz inne płatki pełnoziarniste (bez dodatku cukru i miodu);
  • nierozgotowana kasza gryczana i jęczmienna;
  • nierozgotowane spaghetti razowe;
  • nierozgotowany makaron pełnoziarnisty (ugotowany na pół twardo – al dente);
  • nierozgotowany ryż brązowy, paraboild, dziki;
  • chleb żytni pełnoziarnisty, pumpernikel.

Dowiedz się więcej: Jak jeść, gdy mamy cukrzycę lub nadwagę?

Jak zmniejszyć IG posiłku zawierającego węglowodany?

Jest na to kilka sposobów. Po pierwsze, jedz produkty mieszane – takie, które (oprócz produktu węglowodanowego) dostarczają też białka (np. rybę, mięso, nabiał, jajko) i tłuszczu (najlepiej olej rzepakowy lub oliwę z oliwek). Są to bowiem produkty, które opóźniają proces trawienia.

Po drugie, dodawaj do posiłku produkty bogate w błonnik (np. surówki warzywne, orzechy, migdały, nasiona, siemię lniane).

Po trzecie, z produktów zbożowych wybieraj te, które są pełnoziarniste lub razowe (zawierają dużo błonnika).

Po czwarte, postaw na aktywność fizyczną. Staraj się każdego dnia biegać, jeździć na rowerze, ćwiczyć, spacerować, pływać itp. Pamiętaj, że u osób bardzo aktywnych fizycznie następuje mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku niż u osób mało aktywnych fizycznie.

Po piąte, stosuj odpowiednie metody przygotowania posiłku, tj:

  • gotuj tak, aby nie rozgotować;
  • warzywa i owoce jedz na surowo – jeśli je gotujesz, to krótko i w małej ilości wody;
  • unikaj przecierania, rozdrabniania, miksowania, robienia puree z warzyw i owoców (np. zup czy owoców w koktajlach mlecznych).

Polecamy: Encyklopedia zdrowia

Jakie objawy wskazują na chorą trzustkę? [video]
SKOMENTUJ (15)
KOMENTARZE (15)
~Roma KARSKA, W-wa/9 miesięcy temu
____________________________________________________________
CUKRZYCA TYPU 2. RZECZYWISTOŚĆ. ♥♥♥♥♥

50.TEMAT.
OSOBY, KTÓRE BĘDĄ SIĘ OPIERAŁY WYŁĄCZNIE NA PRZELICZANIU WW:
Tj. wymienników węglowodanowych, i w swoim żywieniu będą brały pod uwagę wyłącznie ilość, nie patrząc na jakość, powtórzę na jakość tychże ww, a więc nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się poziom cukru po spożyciu poszczególnych produktów, to szalejące cukry będą u Nich zawsze i na zawsze, z wiadomymi konsekwencjami.

NALEŻY UREGULOWAĆ POZIOM CUKRU PO SPOŻYCIU, DO POZIOMU NISKIEGO:
Czyli zalecanego, w miarę stabilnego, a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie. Dopasuj swoje ww do tabel z tzw. NISKIMI WĘGLOWODANAMI TJ. DO 26% WZROSTU, a zobaczysz ogromną różnicę i wyraźną stabilizację, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom cukru nie zacznie się stabilizować. Dopiero wówczas, gdy wprowadzisz korekty w swoim jadłospisie, a więc zwyczajnie zamienisz produkty zjadane dotychczas w cukrzycy, zaobserwujesz stabilizację i polepszenie stanu zdrowia.

DOSTOSOWANIE SIĘ DO TABEL ZALECANE I DOZWOLONE POZWALA W 2-3 DNI USTABILIZOWAĆ POZIOM CUKRU WE KRWI (MAX. 30 DNI):
I nie jest to trudne. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani powietrze, ani woda mineralna, lecz zjadane węglowodany.

ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.

____________________________________________________________
~Roma KARSKA, W-wa/2 lata temu
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo nisko, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się długo. Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. [b]NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.[/b]
~gość/2 lata temu
Dużo informacji o indeksie glikemicznym i diecie niskoglikemicznej znajdziecie na www.nazdrowiesposob.com - zapraszam!
POKAŻ KOMENTARZE (15)