Jak toksyny wpływają na nasz organizm?

Toksyny i trucizny, korzystając z wysublimowanych mechanizmów, w różny sposób wpływają na organizm człowieka. Skutkiem działania toksyn w naszym organizmie mogą być na przykład zaburzenia oddychania, paraliż czy niewydolność wątroby. Niektóre toksyny mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Zatrucie dwutlenkiem węgla

Zatrucie dwutlenkiem węgla polega na połączeniu niedotlenienia, czyli hipoksji oraz hiperkapnii, czyli za dużego stężenia tego gazu we krwi. Skutkuje to powstaniem zaburzeń w gospodarce kwasowo – zasadowej w postaci kwasicy oddechowej. Przy hiperkapnii dochodzi do obrzęku mózgu i porażenia ośrodka oddechowego.

Zatrucie siarkowodorem

Inną niebezpieczną dla organizmów żywych trucizną jest siarkowodór - silnie pachnący zgniłymi jajkami gaz. Poza przemysłem zatrucia siarkowodorem mogą mieć miejsce w kanałach, starych, nie używanych studniach, gdzie siarkowodór wytwarza się podczas gnicia materiałów organicznych. Jego działanie polega na blokowaniu mitochondrialnych enzymów oddechowych.

W dużych stężeniach gaz ten poraża węchowe zakończenia nerwowe, co skutkuje brakiem węchu. Tym samym brak jest sygnału ostrzegawczego, jakim jest przykry zapach siarkowodoru. Przy małych stężeniach dodatkowo siarkowodór drażni spojówki i rogówki oczu, pojawia się wyciek z nosa, kaszel, nudności, ślinienie, ból głowy, spadek ciśnienia tętniczego, przyspieszenie tętna.

Zatrucie kurarą egzotyczną

Kurara egzotyczna jest związkiem pochodzenia roślinnego otrzymywanym z roślin należących do rodziny Strychnos, występujących naturalnie w krajach tropikalnych. Jest używana przez mieszkańców Ameryki Południowej do zatruwania strzał. Jej toksyczne działanie nie występuje po podaniu doustnym, a jedynie po dostaniu się do krwi. Zatrucie kurarą powoduje wiotki paraliż, który postępuje od mięśni twarzy, następnie kończyn górnych i dolnych, tułowia. Kończy się paraliżując mięśnie oddechowe, co prowadzi do uduszenia. Śmierć z powodu kurary jest o tyle okrutna, że nie występują zaburzenia świadomości, oznacza to, że ofiara jest świadoma postępującego paraliżu.

Cytoksyny

Innymi toksynami są cytotoksyny produkowane przez sinice. Po przedostaniu się do organizmu powodują uszkodzenia komórek wątroby, nerek, trzustki. Sinice są w stanie również wyprodukować inną toksynę zwaną dermatotoksyną - substancja ta ma działanie silnie drażniące skórę i błony śluzowe. Objawia się to intensywnym świądem, pieczeniem, obrzękiem, zaczerwienieniem.

Polecamy: Wszystko o toksemii, czyli samozatruciu

Toksyny grzybowe

Niezwykle ciekawą grupą trucizn są trucizny produkowane przez grzyby. Większość zatruć śmiertelnych wywołuje zielony muchomor sromotnikowy lub jego odmiana muchomor wiosenny. Muchomor wiosenny jest bardzo podobny do pieczarki, dlatego zatrucia nim zdarzają się często.

Najgroźniejszą toksyną grzybową jest amanityna. Początkowe objawy zatrucia amanityną, to bóle brzucha połączone z wymiotami i biegunką, silny spadek ciśnienia krwi, przyspieszenie tętna. Docelowo amanityna ma duże powinowactwo do komórek wątroby, dlatego przy dużej dawce, może dojść do śmierci z powodu niewydolności wątroby. Nie ma skutecznego sposobu na unieczynnienie tej toksyny. Jest ona odporna na gotowanie i suszenie. Jedyną możliwością ratunku dla osoby zatrutej amanityną jest przeszczep wątroby.

Inna grzybowa trucizna występująca w muchomorach to muskaryna. Ona ma swoją odtrutkę. Jest nią atropina uzyskiwana z krzewu wilczej jagody.

Są też toksyny grzybowe o przedłużonym czasie działania. Oznacza to, że objawy zatrucia pojawiają się po upływie tygodnia od zjedzenia grzybów. Można tak zatruć się jedząc zasłoniaka, produkującego orelaninę. Orelanina z kolei nie uszkadza wątroby, ma jednak duże powinowactwo do komórek budujących nerki.

Jeszcze bardziej groźna i jednocześnie ciekawa w swoim działania jest olszówka. Nie wiadomo dlaczego pierwszy kontakt z toksyną zawartą w tym grzybie nie daje żadnych objawów. Konsekwencje mogą pojawić się nawet po kilku latach od spożycia potrawy z olszówek.

Przeczytaj również: Czy możliwa jest otyłość przy prawidłowej masie ciała?

Czym jest gęstość odżywcza?
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)