POLECAMY

Jadalne owady - ekologiczny zamiennik mięsa, czy kolejna fanaberia?

Szaszłyk ze świerszcza, chleb z mąki ze świerszczy, koktajl z białkiem owadzim? Teraz to możliwie, także w Polsce! Skusisz się?

Barbara Dąbrowska / tydzień temu
Jadalne owady - ekologiczny zamiennik mięsa, czy kolejna fanaberia? fot. Fotolia

Od 1 stycznia 2018 roku produkty powstałe z wykorzystaniem owadów mogą być legalnie kupowane i sprzedawane na terenie Polski. Jadalne robaki zostały przez Unię Europejską do tzw. nowej żywności. Termin nowa żywność odnosi się do produktów, które nie były zwyczajowo spożywane na terenie Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 roku. Do tej samej grupy należą także między innymi nasiona chia, czy olej z alg.

Fanaberia, czy bariera kulturowa?

Myślisz, że to fanaberia? Owady stanowią tradycyjny składnik diety dla 2 miliardów ludzi na całym świecie. Jadalne owady są codziennością między innymi w Meksyku, Australii, Tajlandii i krajach afrykańskich. To dla nas, mieszkańców Europy ich włączenie do diety stanowi swoistą barierę kulturową, dokładnie tak samo jak dla innych problemem może być spożywanie kiszonych ogórków, czy flaków.

Po pierwsze wartość odżywcza!

Najbliższe 30 lat przyniesie znaczący wzrost produkcji i wykorzystania owadów w przemyśle spożywczym. Owady charakteryzują się niezwykłą wartością odżywczą. W 100 g mają średnio około 70% białka i praktycznie nie dostarczają węglowodanów, za to są źródłem składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo i cynk. Te minerały są często niedoborowe w zachodniej diecie.

Po drugie ekologia!

Za wprowadzeniem owadów do diety przemawiają nie tylko aspekty dietetyczne, ale także argumenty związane z ekologią. Produkcja białka owadziego jest znacznie mniej wymagająca niż hodowla zwierząt. Poznaj kilka faktów.

  • 80% masy świerszczy to części jadalne. Dla porównania tylko 55% stanowią części jadalne drobiu oraz wieprzowiny, 40% wołowiny.
  • Przy produkcji białka owadziego emisja gazów cieplarnianych jest znacznie mniejsza. Jednocześnie do hodowli owadów zużywa się minimum wody i powierzchni.
  • Już teraz trwają prace nad szufladkowymi systemami do domowej hodowli owadów z wykorzystaniem odpadów kuchennych, co dodatkowo może zmniejszyć marnowanie żywności.
  • Naukowcy opracowują także żywność dla kosmonautów, która będzie się składać w dużej części z owadziego białka.

Wszystkie te czynniki sprawiają, że jadalne owady będę już niebawem stanowić ważny substytut mięsa.

Jak jeść owady?

  • Owady można jeść w całości np. pieczone, czy suszone jako wysokobiałkową przekąskę.
  • Z owadów powstają batony, odżywki oraz koktajle białkowe.
  • Z dodatkiem owadów produkuje się także musli.
  • Mąka ze świerszczy wykorzystywana jest do wypieku chleba.

Od teorii do praktyki

Chleba z owadów nie próbowałam, ale grillowane świerszcze w marynacie jadłam. Wrażenia? Chrupiące, mięsiste, o charakterystycznym zapachu i lekko mięsnym posmaku. Zachwycona nie byłam, ale bariera psychologiczna nie jest wcale tak trudna do pokonania jak mogłoby się wydawać. Smakowe ograniczenia mamy tylko w głowie.

Jesteś zainteresowana trendami w żywieniu? Zobacz także:

5 gorących trendów żywieniowych na rok 2018
Te produkty żywnościowe się „nie lubią”! Nie łącz ich ze sobą!
Czy superfoods są super? Te produkty to hit, czy hipster-moda?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/tydzień temu
Jeszcze trochę i wymyślą owadową dietę. Czego to ludzie nie wymyślą, żeby tylko było fit. Według mnie jednak lepiej trzymać się tradycyjnych sposobów, czyli regularnie trenować, pilnować niskokalorycznej diety składającej się z normalnych produktów oraz stosować iqacai. Nie wiem czy jedzenie owadów przyjmie się w naszym kraju. Jakoś tego nie widzę.