POLECAMY

Imbir – jego stosowanie jest prostsze niż myślałaś!

Imbir sprowadzili do starożytnego Rzymu i Grecji kupcy arabscy. Przyprawa ta stosowana jest w tradycyjnej kuchni chińskiej, japońskiej i indyjskiej. Imbir wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, ale także przyspiesza metabolizm i działa przeciwbólowo. Dowiedz się więcej!

/ miesiąc temu
Imbir – jego stosowanie jest prostsze niż myślałaś! fot. Fotolia

Imbir lekarski, podobnie jak kurkuma, należy do rodziny imbirowatych. Jego jadalną częścią jest podziemne kłącze. Najczęściej w kuchni zastosowanie znajduje imbir świeży i suszony. Ponieważ imbir zawiera duże ilości olejków eterycznych wrażliwych na temperaturę świeże kłącze ma intensywniejszy niż suszone, orzeźwiający lekko cytrusowy zapach i ostry smak. Z tego powodu stosując go w kuchni pamiętajcie o zasadzie:

  • ¼ łyżeczki świeżego imbiru = 1 łyżeczka suszonego imbiru

Świeże kłącza owinięte papierowym ręcznikiem i włożone do torebki można trzymać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Imbir w 4 odsłonach

Inne formy imbiru dostępne w sklepach to imbir kandyzowany: suszony i obtaczany w cukrze oraz imbir marynowany w occie: popularny dodatek do sushi. Imbir marynowany może być:

  • biały (naturalny),
  • różowy (barwiony sztucznie) - powinny go unikać osoby wrażliwe na dodatki do żywności.

Imbir właściwości zdrowotne

Głównym składnikiem aktywnym świeżego imbiru jest gingerol (w suszonym imbirze jest go znacznie mniej), składnik należący do tej samej rodziny, co kapsaicyna (nadaje ostry smak chilli) i piperyna (odpowiada za pieczenie po spożyciu pieprzu). Gingerol wykazuje silnie działanie przeciwzapalne, ogranicza rozwój stanu zapalnego przez zmniejszenie wydzielania prozapalnych cytokin. Napar z imbiru jest pomocny w leczeniu zakażeń górnych dróg oddechowych, szczególnie w początkowych etapach infekcji.

Kurkuma - 7 właściwości zdrowotnych + bonus

Imbir wykazuje także inne właściwości zdrowotne. Przyprawa ta ma działanie rozgrzewające, pobudza krążenie, przyspiesza przemianę materii. Imbir zmniejsza odczucia bólowe w mięśniach i stawach, dlatego wspiera regenerację powysiłkową.

Badania wykazały, że regularne stosowanie imbiru przez 12 tygodni obniża stężenie glukozy, insuliny i cholesterolu we krwi.

Imbir w ciąży łagodzi mdłości charakterystyczne dla pierwszych tygodni po zapłodnieniu, ma on także działanie zapobiegające chorobie lokomocyjnej.

Jak zaradzić mdłościom w ciąży?

Imbir zastosowanie

Imbir, zarówno świeży jak i suszony, można dodawać do: marynat, sosów, smoothie, dań indyjskich typu curry, zup na bazie nasion strączkowych, przetworów owocowych, słodkich wypieków. Z tartego, świeżego imbiru można także wyciskać sok i dodawać do dań.

Imbir przepisy

Poznajcie dwa TOP przepisy na wykorzystanie imbiru.

Przepis na herbatę z imbirem

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Składniki:

  • 2 łyżeczki białej herbaty liściastej
  • 5 centymetrów świeżego kłącza imbiru
  • kilka plasterków pomarańczy
  • sok z pomarańczy: ½ szklanki
  • 1/2 litra wrzątku
  • 2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

Imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij w dłoniach. Do dużego dzbanka wsyp herbatę, dodaj imbir i zalej wrzątkiem. Całość przykryj i odstaw do zaparzenia. Gdy napar lekko przestygnie dodaj miód i sok z pomarańczy. Przed dodaniem plasterków z pomarańczy całość przecedź na sitku. Ten sam napój możesz przygotować bez herbaty uzyskując napar z imbiru.  Herbata z imbiru jest świetna na przeziębienie.

Przepis na zupę z dyni z imbirem

Jak zrobić zupę dyniową z imbirem?

Składniki:

  • ½ kg miąższu z dyni,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml),
  • cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka curry,
  • łyżka świeżo startego korzenia imbiru,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego.

Wykonanie:

Dynię oraz ziemniaki umyj i obierz. Miąższ dyni i ziemniaki pokrój w kostkę. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę lub olej rzepakowy. Czosnek i cebulę posiekaj, wrzuć na rozgrzany tłuszcz i zeszklij. Dodaj ziemniaki i dynię, smaż mieszając. Dopraw solą. Po kilku minutach dodaj curry, kurkumę oraz świeży imbir. Do garnka z warzywami wlej bulion, przykryj i zagotuj. Na małym ogniu gotuj 15-20  min aż warzywa staną się miękkie. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dolej mleko kokosowe. Trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty. Zupę krem z dyni z imbirem możesz podawać z łyżeczką pestek słonecznika na porcję.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)