Ile kalorii ma kromka chleba? Porównujemy kaloryczność różnych rodzajów chleba

Kaloryczność kromki chleba zależy od wielu czynników: masy kromki, wykorzystanych do pieczenia chleba składników i wilgotności. Kromka białego chleba ma ok. 64 kcal, a kromka chleba razowego bez dodatków to 75 kcal. Porównujemy kaloryczność kromek chleba: białego, orkiszowego, żytniego razowego i nie tylko. Sprawdź, która kromka chleba ma najmniej kalorii.
/ 02.06.2023 11:40

Różnice w kaloryczności kromek chleba mogą sięgać nawet kilkudziesięciu kalorii. Sprawdź, ile kalorii ma kromka chleba, który zazwyczaj kupujesz i rozważ, czy nie warto zamienić go na inne pieczywo. Wskazujemy też prostą instrukcję, jak obliczyć kcal dowolnej kromki chleba.

Pieczywo to jedna z tych grup produktów żywieniowych, które towarzyszą Polakom na co dzień: stanowi bazę pysznych kanapek, a ten świeży i chrupiący pochłaniamy nawet z samym masłem. Chleby i bułki bywają jednak różne – niektóre są zdrowe i pełne błonnika, inne zaś zawierają głównie węglowodany, szybko powodują skok cukru we krwi, a po ich zjedzeniu już wkrótce znów czujemy się głodni. Kaloryczność kromki chleba informuje cię o tym, ile energii dostarczysz, zjadając dokładnie jedną kromkę pieczywa.

Spis treści:

  1. Od czego zależy kaloryczność kromki chleba?
  2. Kaloryczność kromki chleba różnego rodzaju
  3. Ile kalorii ma kromka chleba z dodatkami?
  4. Jak dokładnie obliczyć kcal kromki chleba w domu?
  5. Kaloryczność kromek chleba to nie wszystko

Od czego zależy kaloryczność kromki chleba?

Kaloryczność kromki chleba zależy od:

  • rodzaju wykorzystanej mąki;
  • dodatków do chleba np. otrąb, ziaren itp.;
  • grubości kromki chleba;
  • gęstości chleba i jego masy;
  • zawartości wody w kromce chleba,
  • świeżości pieczywa,
  • wielkości kromki chleba.

Różnice w kaloryczności kromek chleba są znaczne, pojedyncza kromka może mieć od 50 do nawet 120 kcal.

Kaloryczność kromek chleba różnego rodzaju

Chleb chlebowi nierówny, a jego kaloryczność zależy od tego, z czego został przygotowany. Porównajmy kaloryczność kromek chleba różnych typów:

Kromka chleba pszennego kcal

  • kromka białego chleba pszennego ma około 64 kcal (w 25 g),
  • kromka chleba razowego orkiszowego ma ok. 96 kcal (w 40 g),
  • kromka chleba sitkowego ma ok. 98 kcal (w 45 g),
  • kromka chleba graham ma ok. 69 kcal (w 30 g).

Kromka chleba razowego i żytniego kcal

  • kromka chleba razowego bez dodatków ma ok. 75 kcal (w 35 g),
  • kromka chleba żytniego razowego ma ok. 79 kcal (w 35 g),
  • kromka chleba razowego z dynią ma ok. 89 kcal (w 35 g),
  • kromka chleba na zakwasie ma ok. 80 kcal (w 30 g),
  • kromka chleba litewskiego ma ok. 88 kcal (w 40 g),
  • kromka chleba pumpernikiel ma ok. 102 kcal (w 40 g).

Kromka chleba ziarnistego kcal

  • kromka chleba z ziarnami soi ma ok. 59 kcal (w 30 g),
  • kromka chleba ze słonecznikiem ma ok. 77 kcal (w 35 g).

Kromka chleba tostowego kcal

  • kromka chleba tostowego ma ok. 92 kcal (w 30 g)
  • kromka maślanego chleba tostowego ma ok. 76 kcal (w 27 g),
  • kromka chleba tostowego z ziarnami ma ok. 81 kcal (27 g),
  • kromka chleba tostowego z mąką pełnoziarnistą ma ok. 57 kcal (23 g).

Kromka chleba bez glutenu kcal

  • kromka chleba kukurydzianego ma ok. 95 kcal (w 25 g),
  • kromka chleba bezglutenowego ma ok. 90 kcal (w 30 g).

Możesz sprawdzić kaloryczność kromek chleba w serwisie ilewazy.pl. Zwróć uwagę na różnice w kaloryczności, wybierając chleb na diecie.

Ile kalorii ma kromka chleba z dodatkami?

Kaloryczność chleba to nie jedyny aspekt kaloryczności kanapek. Ważniejsze są w tym przypadku dodatki. Zobacz, jak wypada kaloryczność chleba z popularnymi dodatkami:

  • kromka chleba pszennego z masłem (5 g) ma ok. 100 kcal,
  • kromka chleba pszennego z masłem (5 g) i serem żółtym (20 g) ma ok. 170 kcal,
  • kromka chleba pszennego z masłem (5 g) i pomidorem (2 plastry) ma ok. 105 kcal,
  • kromka chleba pszennego z masłem (5 g) i szynką wieprzową (20 g)  ma ok. 160 kcal,
  • kromka chleba żytniego razowego z masłem (5 g) ma ok. 115 kcal,
  • kromka chleba żytniego razowego z masłem (5 g) i serem żółtym (20 g) ma ok. 185 kcal,
  • kromka chleba żytniego razowego z masłem (5 g) i szynką wieprzową (20 g) ma ok. 175 kcal.

Naturalny ser żółty z idealnym składem bez zbędnych dodatków – 10 produktów z supermarketów: na tropie dobrego składu

ile kalorii ma kromka chleba z masłemfot. Kromka chleba z masłem - kcal/ Adobe Stock, anna_shepulova

Jak dokładnie obliczyć kcal kromki chleba w domu?

Jeśli stosujesz dietę, która wymaga od ciebie precyzyjnego liczenia kalorii, warto bardzo dokładnie poznać kaloryczność kromki chleba, który zazwyczaj jadasz. Nie jest to trudne, ale warto się do tego przyłożyć. Żeby obliczyć jak najdokładniej kcal kromki chleba, potrzebujesz dwóch informacji:

  • kaloryczności wykorzystywanego chleba w 100 g,
  • masy kromki chleba.

Kaloryczność chleba odczytasz z jego opakowania. Jeśli kupujesz chleb w piekarni, poproś o wgląd w tabele wartości odżywczych pieczywa i odczytaj kcal w chlebie z tego źródła. Jeśli kupujesz pieczywo w markecie, w pobliżu działu z pieczywem znajdują się dostępne wartości odżywcze pieczywa. Zapamiętaj kaloryczność chleba na 100 g dla uzyskania dokładnych obliczeń.

Zważ kromkę chleba, korzystając z wagi kuchennej. Postaraj się wybrać kromkę średniej wielkości, nie za dużą, nie za małą.

Teraz, korzystając z prostej proporcji, obliczysz kaloryczność twojej własnej kromki chleba.

Dla przykładu ustalmy, że kcal twojego chleba w 100 g to 220 kcal, a twoja kromka chleba waży 22 g. Proporcja wygląda następująco:
100 g - 220 kcal
22 g - x (kaloryczność kromki chleba)
x = 48,4 kcal

Kaloryczność kromki chleba (choć mniej dokładną) możesz ustalić też, korzystając z aplikacji do liczenia kalorii.

Kaloryczność kromek chleba a wartość prozdrowotna

Kaloryczność kromek chleba to nie jest jedyny aspekt, jaki warto oceniać, wybierając zdrowe pieczywo. Warto wspomnieć też, że nie każdy ciemny chleb jest zdrowy – często takie pieczywo jest po prostu barwione, np. karmelem. Oprócz kaloryczności chleba jest kilka ważniejszych aspektów.

  • Ile błonnika dostarcza dany chleb?
  • Jaki jest IG (indeks glikemiczny) chleba?
  • Czy chleb ma w sobie dodatki będące źródłem dodatkowych minerałów i witamin?
  • Czy dany chleb ci smakuje?
  • Ile kromek chleba musisz zjeść, by poczuć nasycenie?

To wszystko ważne aspekty przy wyborze najzdrowszego pieczywa, nawet na diecie odchudzającej. Zauważ, że kaloryczność pieczywa razowego jest większa, niż pieczywa pszennego, ale mimo wszystko to pieczywo razowe poleca się dla zdrowia. Dla większości osób najbardziej odpowiednie będzie pieczywo żytnie razowe, ale np. dieta na refluks lub dieta wątrobowa wymagają jedzenia pieczywa pszennego.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 30.01.2017.

Czytaj także:
Obalamy mity żywieniowe: 9 popularnych mitów o pieczywie: tego nie wiesz na temat chleba
Co zamiast chleba na diecie i dla urozmaicenia? 6 zdrowych zamienników pieczywa
Dieta bez chleba i bez pszenicy - schudnij skutecznie 5 kg w 2 tygodnie

Redakcja poleca

REKLAMA