Gatunki jabłek – odmiany słodkie, kwaśne i słodko-kwaśne

Ligol, lobo, szara reneta czy jonagold – na świecie istnieje około 7.500 odmian jabłoni, a na półki sklepowe trafia mniej więcej 100 gatunków jabłek. Każdy z nich ma odmienne właściwości, wygląd i smak. Które gatunki jabłek są najlepsze na surowo, a które będą odpowiedniejsze do ciast, mięs lub deserów?

fot. Nieznane

Na straganie

Na świecie jest około 7.500 odmian jabłoni z czego ½ jest uprawiana w sadach, a na półki sklepowe trafia może 100 gatunków tych owoców.

Niestety powoli znikają stare, a ich miejsce zajmują nowe gatunki jabłek o mało wyrafinowanym smaku, za to odporne na mróz i choroby, transport i przechowywanie w chłodniach.

Jak wykorzystujemy jabłka?

Jabłka są nie do pobicia w kuchni.

Znajdują zastosowanie w przygotowaniu ciast, zup, mięs, sałatek i deserów. Wyśmienite są zarówno przetwory z jabłek, jak i soki z nich, nie wspominając o alkoholu.

Znane w polskiej kuchni potrawy z jabłek lub zawierające jabłka to pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami, szarlotka, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż pieczony z jabłkami i cukrem cynamonowym oraz susz wigilijny, czyli kompot gotowany z suszonych jabłek i śliwek.

Oto kilka odmian jabłek i ich zastosowanie w kuchni.

Odmiany słodkie

  • Landsberska – jabłka dość duże, o gładkiej, czasem tłustawej, zielonożółtej skórce. Ich miąższ jest bardzo soczysty, twardy, o winnym aromacie i bardzo słodkim smaku. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów.
  • Ligol – jabłka duże, o twardej, błyszczącej, żółtoczerwonej skórce. Ich miąższ jest kremowy, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko słodki w smaku. Ta odmiana jabłek jest dobra do jedzenia na surowo. Powstała ze skrzyżowania odmian „Linda” i „Golden Delicious”.
  • Lobo – jabłka duże. Ich miąższ jest delikatny, bardzo soczysty i bardzo słodki w smaku. Jabłka te są doskonałe do jedzenia na surowo.

Zobacz też: Jabłka - zalety dla zdrowia

Odmiany kwaśne (mają najwięcej witaminy C)

  • Szara reneta – jabłka średniej wielkości. Ich miąższ jest gruboziarnisty, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko kwaśny w smaku. Są to jabłka doskonałe na przetwory, wyśmienite do pieczonych i smażonych mięs.
  • Piękna z Boskoop – owoc dość duży, o masie około 170 g. Ma grubą, twardą, mało błyszczącą, szorstką, złotożółtą lub żółto-brunatną skórkę, która wyjątkowo jest zarumieniona ciemno-czerwonym rumieńcem, mocno ordzawiona. Miąższ tej odmiany jabłek jest białokremowy lub jasnożółty, kruchy, dość soczysty, o smaku renetowatym, słodko-kwaśnym do kwaśnego (o posmaku korzennym), silnie aromatyczny. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października, do konsumpcji nadają się w grudniu, w chłodni wytrzymują do kwietnia. Doskonałe na szarlotki, racuchy, kompoty, musy, dżemy i susz.

Odmiany słodko-kwaśne

  • Golster – jabłka dość duże. Ich miąższ jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast i jako nadzienie do mięs.
  • Jonagold – jabłka duże. Ich miąższ jest żółty, delikatny, gruboziarnisty, soczysty, aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny. Są to jabłka doskonałe do jedzenia na surowo, wyśmienite do sałatek.
  • Spartan – jabłka średniej wielkości, soczyste, aromatyczne, doskonałe jako nadzienie do pieczonego schabu, pieczonego indyka i pieczonej kaczki.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść dynię?

Przygotowanie i porady

Zawsze myj jabłka przed spożyciem, szczególnie te mocno błyszczące i woskowane, gdyż mogą zawierać  pozostałości pestycydów. Pamiętaj, że obieranie jabłek ze skórki pozbawia je błonnika i witamin.

Wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.

Szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.

Zobacz też: Soki jednodniowe - co warto o nich wiedzieć?

Dlaczego fast foody są niezdrowe?
SKOMENTUJ (6)
KOMENTARZE (6)
~mag/8 miesięcy temu
Reneta Landsberska jest mega kwaśna i do tego hodowana tylko w Gorzowie - w ilości handlowej nie da się jej kupić, ligol należy raczej do małych jabłek. W artykule zabrakło wielu postawowych odmian takich jak golden czy szampion
~Olcia.zaj@gmail.pl/9 miesięcy temu
Mniam mniam mniam mniam 🍎🍏
~g/10 miesięcy temu
Slaby artykol a co do jablek szukajcie odmian bezparchowych bo te inny sa 30 razy pryskane srodkami grzybobujczymi
POKAŻ KOMENTARZE (6)