POLECAMY

Dobroczynne działanie błonnika

Błonnik to zespół substancji budujących strukturę ścian komórkowych roślin. Choć głównie składa się z węglowodanów, nie ma wielu kalorii i z reguły nie jest zamieniany przez organizm na energię. Częściowo trawiony jest w żołądku i jelitach. Gdzie znajduje się błonnik i dlaczego jest zdrowy?

Dobroczynne działanie błonnika

Gdzie?

Błonnik pokarmowy znajduje się w roślinnych produktach spożywczych, takich jak: owoce, warzywa, orzechy i pełne ziarna zbóż. Są dwa rodzaje błonnika: błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Zobacz też: Produkty zbożowe - dlaczego są zdrowe?

Błonnik rozpuszczalny

Rozpuszcza się w wodzie. Znajduje się w wielu owocach i warzywach, takich jak jabłka, owies, otręby, mąka żytnia, suszona fasola. Może obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Sam przyłącza się do cholesterolu, co pozwala na jego wyeliminowanie z organizmu. Zapobiega to ponownej cyrkulacji cholesterolu i jego absorpcji przez układ krwionośny.

Zobacz też: Jaka dieta jest najlepsza na zaparcia?

Błonnik nierozpuszczalny

Nie rozpuszcza się w wodzie, gdyż zawiera duże ilości celulozy. Znajduje się w otrębach zbożowych, miąższu owoców, skórce warzyw. Przyspiesza proces przemieszczania się pożywienia w obrębie układu trawiennego i zwiększa objętość stolca, pomaga przy zaparciach i biegunkach oraz zapobiega nowotworom okrężnicy.

Fragment pochodzi z książki „Jak uatrakcyjnić swoje ciało. Od puszystości do piękności w 100 dni” Cornela China (Wydawnictwo Helion, 2007). Publikacja za wiedzą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)