Co i jak jeść przy dnie moczanowej?

Oto, jak powinnaś się odżywiać jeśli cierpisz na dnę moczanową lub chcesz przeciwdziałać tej chorobie!

fot. Fotolia

Skąd bierze się dna moczanowa?

Nagły silny ból i obrzęk jednego ze stawów, może być pierwszym objawem choroby, o której niewiele osób wie. Dna moczanowa, bo o nią tu chodzi, pojawia się ni stąd, ni zowąd. Dzieje się tak, bo podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi może utrzymywać się przez bardzo długi czas, nie dając żadnych objawów.

Nagły, ostry napad bólu stawu wynika z odkładania się w nim kryształków kwasu moczowego, gdy jego stężenie jest bardzo wysokie. Atak najczęściej pojawia się w nocy lub nad ranem i w większości przypadków dotyczy dużego palca stopy. Dna moczanowa określana jest chorobą bogaczy, bo sprzyja jej dieta z dużą ilością czerwonego mięsa i alkoholu.

Zasady diety przy dnie moczanowej

1. Zmniejsz ilość spożywanych puryn
Są to substancje zawarte pokarmach, które wzmagają produkcję kwasu moczowego w naszym organizmie. Do najważniejszych z nich należą: czerwone mięso oraz podroby (nerki wołowe, móżdżek, wątróbka); ryby w postaci wędzonej, sardynki, śledzie, owoce morza; tłuszcze zwierzęce: smalec, słonina; napoje alkoholowe, szczególnie piwo i wódka; produkty zawierające fruktozę (m.in. słodzone napoje).

2. Zwiększ ilość produktów przeciwdziałających dnie moczanowej
Do tej grupy należą: mleko i przetwory mleczne: kefiry, maślanki, twarogi; warzywa i owoce zawierające duże ilości witaminy C, w tym kapusta, kalafiory, pomidory, chrzan, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży, cebula, buraki, ogórki, rzodkiew, kalarepa, brukiew, korzeń pietruszki, seler, jabłka śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, melony, winogrona, czereśnie, wiśnie, rodzynki; chude mięso, ale w ograniczonych ilościach.

3. Przyjmuj leki
Gdy doszło już do rozwoju choroby, sama dieta nie wystarczy, aby zlikwidować dokuczliwe objawy i zapobiec kolejnym atakom.
W takiej sytuacji równolegle należy przyjmować przepisane przez specjalistę leki.

Jadłospis w diecie przy dnie moczanowej

DZIEŃ 1
Śniadanie: Kanapki z białym serem: 2-3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 10 dag chudego sera twarogowego, łyżka pesto z bazylii,, kilka pomidorków koktajlowych
II śniadanie: Pita z sałatką: pita razowa, kilka liści sałaty lodowej, pomidor, papryka, ogórek, kilka oliwek, 50 g fety odtłuszczonej, łyżka oliwy
Obiad:
  • Śródziemnomorska zupa: włoszczyzna, litr bulionu warzywnego, garść zielonego groszku i fasolki szparagowej, cebula, pomidor, ząbek czosnku, drobny makaron pełnoziarnisty, łyżeczka oleju. Obierz cebulę i czosnek, podsmaż na oleju, dorzuć pokrojoną w kostkę włoszczyznę i groszek, zalej bulionem i gotuj 15–20 minut. Następnie dodaj makaron, fasolkę szparagową i drobno pokrojonego pomidora. Gotuj do miękkości. Przypraw pieprzem i bazylią.
  • Papryka faszerowana: 4 papryki n szklanka kaszy jaglanej, kulka sera mozarella, pół słoiczka oliwek, kilka suszonych pomidorów w oleju, pół litra soku pomidorowego, sól, pieprz, oregano, bazylia. Ugotuj kaszę jaglaną. Dodaj do niej pomidory suszone i oliwki pokrojone na kawałki, dopraw solą, pieprzem oraz ziołami. Paprykę umyj, odkrój górną część, nafaszeruj kaszą z warzywami. Na farsz połóż plaster sera mozarella, przykryj paprykę wcześniej odkrojonym wieczkiem. Włóż do naczynia żaroodpornego, zalej sokiem pomidorowym i piecz około 30 minut w temp. 180°C.
Podwieczorek: Sałatka owocowa: kiwi, pomarańcza, łyżka otrąb, jogurt naturalny
Kolacja: Kolorowy omlet z papryką i ziołami: 2 jajka, 2 łyżki mąki razowej, zielona i czerwona papryka, olej rzepakowy, ulubione zioła i przyprawy. Białka ubij na sztywno, dokładnie wymieszaj z rozkłóconymi żółtkami i mąką, paprykę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i przez chwilę smaż, stale mieszając. Zalej masą jajeczną, smaż 2 minuty. Przewróć omlet na drugą stronę za pomocą drugiej patelni lub talerza. Smaż jeszcze minutę.

DZIEŃ 2
Śniadanie: Muesli: 3 łyżki płatków owsianych, kilka suszonych fig, pomarańcza, 2 łyżki płatków migdałów, jogurt naturalny, cynamon.
II śniadanie: Bułka z mozzarellą i rukolą: grahamka, 1/2 kulki mozzarelli light, pomidor, po kilka listków rukoli, sałaty i bazylii, łyżka oliwy
Obiad:
  • Zupa ogórkowa: świeży ogórek, cebula, 3–4 ziemniaki, 1 litr bulionu warzywnego, jogurt naturalny, łyżka oleju rzepakowego, pieprz, łyżeczka curry. Ogórek, cebulę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj curry. Wlej bulion i dodaj ziemniaki, gotuj 5 minut pod przykryciem. Następnie dołóż ogórek i gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj, dopraw pieprzem, rozlej na talerze, Na każdą porcję połóż kleks z łyżki jogurtu.
  • Dorsz w ratatouille: 2 filety z dorsza, marchew, papryka, czerwona cebula, cukinia, czosnek, pomidor, szczypta tymianku, suszone jabłka, cytryna, torebka brązowego ryżu, sól, pieprz. Warzywa pokrój w drobną kostkę, podduś w garnku, dodaj przyprawy. Filety przekrój wzdłuż, posyp przyprawami, zwiń w rulonik. Na blaszce ułóż plastry jabłek, na to rybę, obłóż warzywami i zapiekaj 15 minut w temp. 180°C. Skrop sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem.
Podwieczorek: Sałatka z mango: marchewka, mango, sok z połowy cytryny
Kolacja: Kanapki z pastą: 10 dag chudego sera twarogowego, jajko, 2–3 rzodkiewki, szczypiorek, pół papryki, kiełki, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, sól, pieprz. Jajko ugotuj na twardo i rozgnieć widelcem. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szczypior, paprykę i kiełki posiekaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z serem i dopraw do smaku.

DZIEŃ 3
Śniadanie: Mus z awokado: dojrzałe awokado, pomidor, kilka oliwek, cebula, czosnek, kilka listków bazylii, łyżeczka oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego. Awokado obierz, przekrój wyjmij pestkę i rozgnieć miąższ widelcem. Pomidor sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, cebulę, bazylię i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na pieczywie.
II śniadanie: Sałatka z fetą: garść rukoli, pomidor, 4–5 pomidorów suszonych, kilka pomidorków cherry, 10 czarnych oliwek, pół kostki fety, łyżeczka nasion ze słonecznika, łyżeczka sezamu, kolorowy, świeżo mielony pieprz.
Obiad:
  • Krem brokułowy: 50 dag brokułów, litr bulionu warzywnego, szklanka mleka 0,5%, pomidor, serek ziołowy odtłuszczony, pieprz, gałka muszkatołowa. Odłóż parę różyczek brokułów, resztę pokrój w małe kawałki. Bulion i mleko wlej do garnka, zagotuj. Dodaj pokrojone różyczki i gotuj całość do miękkości, zmiksuj. Dodaj całe różyczki i gotuj na małym ogniu do miękkości. Domieszaj twarożek, kiedy się rozpuści dopraw zupę pieprzem i gałką. Pomidora sparz, obierz ze skórki, wydrąż pestki, miąższ pokrój w kostkę. Posyp zupę przed podaniem.
  • Warzywne spaghetti: cukinia, cebula, pomidor, czerwona papryka, 20 dag boczniaków. 20 dag zielonego groszku, puszka kukurydzy, 2 marchewki, oliwa, sól, 1/2 łyżeczki przyprawy typu jarzynka, bazylia, szczypta tymianku, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Sparz pomidor, zdejmij z niego skórkę, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię, razem z pokrojoną papryką i marchewką. Po chwili dodaj boczniaki, groszek i kukurydzę. Przypraw do smaku. Pokrój cukinię w cienkie paseczki. Wrzuć do gotującej się osolonej wody, gotuj 2 minuty. Wyłóż na talerz i dodaj warzywa z patelni.
Podwieczorek: Koktajl pomarańczowy: pomarańcza, jogurt naturalny, 1 cm świeżego imbiru.
Kolacja: Tortilla z kurczakiem: placek tortilli, pół pieczonej pojedynczej piersi z kurczaka, pomidor, ogórek, kilka listków sałaty lodowej, 5–6 oliwek oliwek. Sos tzatziki: jogurt naturalny, ogórek, ząbek czosnku, przyprawy. Zrób sos z jogurtu naturalnego, startego ogórka, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw. Placek tortilli podgrzej chwilę z obu stron na suchej patelni, posmaruj sosem, poukładaj na nim kurczaka pokrojonego
w kostkę, warzywa i zwiń.
Uważaj! Oto niegroźne objawy groźnych chorób!
Co powinnaś wiedzieć o dnie moczanowej?
Jak zwalczyć kamienie nerkowe?

napisane na podstawie tekstu autorstwa Marzeny Bartoszuk opublikowanego w miesięczniku Vita
SKOMENTUJ (0)
Czym jest gęstość odżywcza?
KOMENTARZE (0)