Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi są często nazywane ulubionym pożywieniem celebrytów. Dlaczego? Są niskokaloryczne, a jednocześnie zdrowe i bogate w witaminy i składniki mineralne. Co więcej, szparagi pobudzają perystaltykę jelit i działają odmładzająco. Przez wielu szparagi są uznawane nawet za afrodyzjak. Poznaj przepisy na dania ze szparagów.

fot. Nieznane

Szparagi - mało tłuszczu, dużo witamin

Szparagi mają niecałe 15 kcal na 100g, są ubogie w białko i tłuszcze, ale za to dostarczają organizmowi: karoten, witaminę C, witaminy B, B2, magnez, fosfor, sole potasowe, sód, wapń, asparaginę.

Zobacz też: Jak wspomóc urodę dietą na wiosnę?

Na zdrowie nerek i wątroby!

Zawierają substancje azotowe i siarkowe które działają pobudzająco na nerki i są pomocne w leczeniu kamicy nerkowej. Starożytni Grecy stosowali szparagi jako lek przeciwko schorzeniom wątroby.

Gwiazdorskie szparagi

W szparagach występuje również glutation, który ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

Zielone szparagi dodatkowo zawierają antyutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się – ta ich cecha, oprócz walorów smakowych, sprawia, że szparagi są ulubionym pożywieniem celebrytów.

Zobacz też: Antyoksydanty przedłużają życie

Spadek libido? Jedz szparagi!

Przez wiele lat szparagi uważano za afrodyzjak. Działanie dietetyczne wspomaga obecność błonnika w szparagach. Wpływa on korzystnie na trawienie: pobudza perystaltykę jelit, przyspiesza wystąpienie uczucia pełności i najedzenia.

Z punktu widzenia medycznego najbardziej wartościowy jest korzeń.

Jak przygotować szparagi?

Przygotowanie szparagów: należy odciąć dolną łykowatą część pędu, usunąć cienką skórkę zaczynając poniżej główki, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Gotować w całości w szerokim garnku, układając na płasko lub związać w pęczki i gotować na stojąco w wysokim garnku. Najkorzystniej jest jednak gotować szparagi na parze. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie. Nie rozgotowywać!

Co można przygotować ze szparagów?

Krem ze szparagów

Jest to przepis na 2 porcje.

Potrzebne będą:

  • 3 szklanki bulionu z kostki,
  • pęczek szparagów,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • żółtko jaja,
  • sól,
  • pieprz.

Szparagi oczyścić i odciąć główki. Najpierw gotować łodygi, gdy będą miękkie – wrzucić główki. Wyjąć główki szparagów. Zupę przetrzeć lub zmiksować. Doprawić jogurtem wymieszanym z żółtkiem. Do zupy szparagowej włożyć odłożone szparagowe główki. Posypać zieleniną.

Szparagi z fetą

Jest to przepis na 2 porcje.

Potrzebne będą:

  • 2 pęczki szparagów gotowanych na parze lub grillowanych,
  • 1 łyżka kaparów,
  • czarny pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • feta light,
  • świeża mięta.

Na talerzu położyć szparagi, posypać kaparami i fetą, skropić oliwą i cytryną, posypać posiekaną miętą i pieprzem.

Poznaj niezwykły zabieg, dzięki któremu schudniesz!
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
~gość/3 lata temu
A ja przez chwilę maceruję szparagi sosem sojowym, olieą z oliwek i na patelnie albo grilla, na krótko. Powinny trochę zżółknąć. A końcówkę nie odcinamy lecz odłamujemy, wtedy mamy pewność, że złamały się w odpowiednim miejscu.
~zuza/3 lata temu
Ja bardzo lubie szparagi, ale teraz w połączeniu z sushi uwielbiam jeszcze bardziej :) Polecam Wam zajrzeć do Tekeda Sushi w Warszawie. Tam mozecie posmakowac własnie takiego połaczenia.