Oto powody, dla których warto jeść ryby!

Rzadko goszczą na naszych stołach. A szkoda! Ryby mają mnóstwo zalet: dbają o serce, wzmacniają odporność, a także... odchudzają!

fot. Fotolia
Dawniej ryby były podstawą menu, bo kosztowały mniej niż mięso. Obowiązkowo jadano je też w czasie postów. Dziś stały się daniem niemal ekskluzywnym, a do ich jadania trzeba nas wręcz namawiać.

1. Wzmacniają serce

Są najbogatszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Pod tym względem przodują łosoś, tuńczyk, makrela, śledź. Wystarczy zjeść 80 g łososia wędzonego, by dostarczyć tyle kwasów omega-3, ile potrzebujesz każdego dnia. Obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i lipidów, rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Działają też przeciwzapalnie, łagodząc objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

2. Dbają o linię

Porcja (150 g) dorsza pieczonego ma zaledwie 110 kcal, to prawie cztery razy mniej niż porcja pieczonej szynki wieprzowej. Co więcej, dostarcza ona tyle jodu, ile potrzebujesz każdego dnia. Ten zaś przyspiesza przemianę materii. Jeśli walczysz z nadwagą, możesz jeść tłuste ryby morskie. Zawarte w nich tłuszcze hamują apetyt, wspomagając odchudzanie.

3. Opóźniają starzenie się

Pieczone w folii, gotowane lub duszone są lekkostrawne, mają sporo łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A (poprawia kondycję skóry), D (wzmacnia kości i zęby) oraz E (usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki). Dlatego ryby warto podawać osobom w podeszłym wieku.

4. Koją nerwy

Chude ryby słodkowodne zwiększają poziom serotoniny (hormonu szczęścia), działają antydepresyjnie. Mają też witaminy z grupy B (wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację). Po ryby sięgaj więc częściej jesienią i zimą, gdy dopada cię chandra.
SKOMENTUJ (5)
Czym jest gęstość odżywcza?
KOMENTARZE (5)
naprawde/7 lat temu
polecam tran norweski najlepiej do konca marca, w lutym zapowiadaja powrot zimy wiec nie ma co przerywac kuracji
ja/7 lat temu
do kiedy drogie panie macie zamiar wspomagać się Tranem?? ja myślałam żeby do końca stycznia, ale podobno trzeba trochę dłużej?
tran/7 lat temu
w kapsulkach molera pije nie ma smaku a nie choruje, to juz ktoras zima taka tran pomaga!!!!!!!!!!!!!!
POKAŻ KOMENTARZE (5)