Dlaczego tłuszcze zwierzęce są niezdrowe?

Tłuszcze zwierzęce to istny wróg zdrowego odżywiania: podwyższając poziom cholesterolu we krwi powodują miażdżycę i chorobę wieńcową (na które są szczególnie narażone osoby chore na cukrzycę). Gdzie czają się tłuszcze nasycone i jak ich unikać?

Tłuszcze nasycone – najbardziej szkodliwe

Tłuszcze nasycone są najbardziej szkodliwe dla zdrowia – w największym stopniu podwyższają poziom cholesterolu we krwi (co powoduje miażdżycę i chorobę wieńcową). Niestety chorzy na cukrzycę są bardziej narażeni na te choroby.

Nie więcej niż 10% kalorii w naszej codziennej diecie powinno pochodzić z tłuszczu nasyconego (według ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia). Tymczasem w Polsce spożywamy ich aż 14%. Dla osób z chorobą wieńcową, z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz dla osób z cukrzycą te zalecenia są bardziej rygorystyczne – w diecie tych osób z nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinno pochodzić więcej niż 7% kalorii.

Gdzie znajduje się tłuszcz nasycony?

Znajdziemy go w następujących produktach:

  • w tłuszczach zwierzęcych (słoninie, smalcu, boczku) i tłustych mięsach oraz wędlinach;
  • w tłustych produktach mlecznych (tłustym mleku, maśle, śmietanie, serze);
  • w twardych margarynach;
  • w tłuszczu cukierniczym;
  • w chipsach, gotowych ciastach, ciasteczkach i innych wypiekach cukierniczych.

Warto wiedzieć: Czy wszystkie tłuszcze są szkodliwe?

Tłuszcz ukryty czai się w przekąskach

Przegryzane pomiędzy posiłkami przekąski okazują się być „siedliskiem” ukrytego tłuszczu (np. w 100 g c. chipsów jest 40 gram tłuszczu, w czekoladzie – 30 gram, nieco mniej tłuszczu zawierają dwa ptysie – 25 gram i markizy – 23 gramy.

Co jeść w zamian?

Najlepiej zastąpić tłuszcze zwierzęce olejami i miękkimi margarynami. Są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Wybierajmy też ryby morskie, warzywa i rośliny strączkowe. Wielu lekarzy zaleca przy tym dietę śródziemnomorską.

Polecamy: Czy leki mogą szkodzić włosom?

Jakie objawy wskazują na chorą trzustkę? [video]
SKOMENTUJ (12)
KOMENTARZE (12)
~gość/rok temu
pie.....lENIE. Nie będę komentował i udawadniał, że tłuszcze zwierzęce są najlepsze dla człowieka a otyłość i choroby są wynikiem spożywania węglowodanów.
Zadam autorce tego GÓWNA pytanie. W jaki sposób spożywanie tłuszczu zwierzęcego sprzyja cukrzycy???? Czy według autorki tego GÓWNA spożywanie tłuszczu powoduje skoki insuliny? Za co jest odpowiedzialna insulina?
Może i znam odpowiedż na zadane autorce pytanie.
Jeśli wpierdala się tłuszcz z węglowodanami to tłuszcz jako LEPSZE paliwo jest wykorzystywany a węgle jako to najgorsze i zużywane w drugiej kolejności paliwo powodują skoki insuliny co prowadzi do wiadomo czego?
Jeśli to miała na myśli to nie jest to wina spożywania tłuszczu a węglowodanów. Zatem babo magister... doucz się bo to co piszesz to bullcrap.
Nara
~Marcin/rok temu
Witam, Ludzie, nie słuchajcie tej herezji.... ta informacja może was zabić. Proponuję poczytać o tłuszczach i dowiedzieć się czegoś więcej z co najmniej pięćdziesięciu artykułów rożnych autorów, pozdrawiam
~monia/2 lata temu
Najlepiej podawac za przyklad Panie, ktore sa powiazane z Katedra Mleczarstwa ...
POKAŻ KOMENTARZE (12)