Dietetyczne słodkości - przepisy

słodkości fot. Panthermedia
Oto propozycje deserów, którymi bez obaw możesz się zajadać. Od nich na pewno nie przytyjesz. Smacznego!
/ 20.06.2018 12:02
słodkości fot. Panthermedia

Zobacz nasze przepisy:

Sernik prawie jak tradycyjny

  • 600 g chudego twarogu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki słodziku
  • 5 kropli aromatu migdałowego (lub innego do smaku)
  • szklanka mleka 0,5 %
  • po 4 łyżki zmielonych otrąb owsianych i pszennych

Twaróg zmiel co najmniej dwukrotnie na gładką masę. Dodaj do niego cztery żółtka, słodzik, otręby oraz aromat migdałowy. Wymieszaj masę energicznie łyżką lub mikserem. Dodaj szklankę mleka i ponownie wymieszaj. W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno cztery białka i dodaj je do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie zamieszaj. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach przez około 70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem lub wykałaczką czy sernik jest już suchy w środku. W razie potrzeby piecz jeszcze chwilę. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw sernik do wystygnięcia, a następnie schłodź przez około pół godziny w lodówce.

Krem cynamonowy

  • 250 g jogurtu naturalnego 0%
  • 3 łyżki cynamonu 
  • białko
  • łyżka słodziku
  • łyżeczka soku z cytryny

Do jogurtu naturalnego dodaj trzy łyżki cynamonu, słodzik oraz cytrynę. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do jogurtu i delikatnie zamieszaj. Krem świetnie nadaje się także do naleśników otrębowych i wszystkich rodzajów deserów.

Ciasteczka otrębowe

  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • łyżeczka słodziku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • białko z 1 jajka
  • 2 kropelki dowolnego aromatu

Zmiksuj otręby na mąkę. Wymieszaj dokładnie słodzik, jogurt naturalny, aromat, otręby oraz proszek do pieczenia. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z powstałą masą. Nałóż łyżką na papier do pieczenia niewielkie porcje i rozpłaszcz je tak, by miały grubość około centymetra. Piecz ciasteczka w 180 stopniach przez około 15 minut.

Kakaowe muffiny

  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • łyżka chudego mleka (0,5%)
  • żółtko
  • 2 białka
  • 2 łyżki słodzika
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Zmiksuj dokładnie otręby. Dodaj do nich proszek do pieczenia oraz mleko, żółtka i skrobię kukurydzianą. Wszystko mieszaj kilka minut aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodaj trzy łyżki kakao oraz słodzik. Ubij białka na sztywno i delikatnie zmieszaj z pozostałymi składnikami. Nasmaruj foremki niewielką ilością tłuszczu.

Rozlej masę, wypełniając nią foremki aż po brzegi. Piecz około 35 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem lub wykałaczką czy są suche w środku i w razie potrzeby piecz jeszcze kilka minut. Z tych proporcji można zrobić około 6 muffinek. Możesz zjeść trzy dziennie.

Drożdżówka z serem

  • 4 łyżki zmielonych otrąb owsianych 
  • 3 łyżki twarogu
  • 3 łyżeczki drożdży w kostce
  • 2 jajka
  • łyżeczka słodziku

Farsz:

  • 4 łyżki chudego twarogu
  • łyżeczka słodziku
  • 3 krople aromatu waniliowego

Zmiksuj otręby z 3 łyżkami twarogu. Dodaj drożdże, żółtka, twarożek i słodzik, zmieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut. W tym czasie ubij białko na sztywną pianę i delikatnie połącz je z wcześniej zrobioną masą. W osobnej misce zmiksuj pozostały twaróg i dodaj słodzik oraz aromat. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj z ciasta placki. Do środka włóż farsz. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut.

Biało-czarny murzynek

Spód:

  • łyżka otrąb pszennych
  • łyżka otrąb owsianych
  • jajko

Góra:

  • 300 g serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
  • 2 łyżki słodziku
  • łyżka kakao

Przygotuj spód: zmieszaj łyżkę otrąb pszennych i łyżkę owsianych z jajkiem. Mieszaj przez chwilę. Wylej masę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz 5–10 minut. Zrób ciasto kakaowe: ubij pianę z białek. Zmiel na mąkę otręby i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Do uzyskanej masy dodaj ubite białka i delikatnie zamieszaj. Uzyskaną masę przelej na upieczony spód. Piecz w temperaturze 180°C około 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy już się upiekło).

Przekładaniec

Ciasto:

  • 12 łyżek otrąb
  • 3 łyżki słodzika
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mleka (0,5%)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 3 jajka

Krem:

  • 400 g serka homogenizowanego 0%
  • 2 łyżeczki słodziku
  • żelatyna na 0,5 litra wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto. Wlej je do formy wielkości keksówki (powinno zajmować ok. połowy jej wysokości). Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C 20–25 minut. Delikatnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj krem. Ubij mikserem serek homogenizowany ze słodzikiem, kawą i rozpuszczoną żelatyną. Ciasto przekrój na 3 cienkie części, przełóż kremem kawowym i wstaw do lodówki aż do zastygnięcia.

Herbaciany sorbet

  • 4 torebki ulubionej herbaty (może być malinowa, wiśniowa albo zielona)
  • litr wrzącej wody
  • 2 tabletki słodziku

Zaparz herbatę. Ostudź, dodaj słodzik. Wlej napar do miski i wstaw do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszaj zamarzający sorbet. Na koniec wyjmij i pokrusz jeszcze raz. Przełóż deser do salaterek i podawaj od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA