Dietetyczne bułki - 5 propozycji przepisów bez glutenu

Dietetyczne bułki - propozycje przepisów bez glutenu fot. Fotolia
Nie dość, że są pyszne, to na dodatek nie zawierają glutenu. To doskonała alternatywa dla białego pieczywa!
Agata Bernaciak / 25.06.2015 05:36
Dietetyczne bułki - propozycje przepisów bez glutenu fot. Fotolia

Poznaj przepisy na bułki, które na stałe powinny zagościć w twoim menu! Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez pieczywa, absolutnie z niego nie rezygnuj, ale wybieraj jego lepszą i zdrowszą wersję. To naprawdę się opłaca! Poznaj przepisy na dietetyczne bułki bez dodatku glutenu.

Bułeczki jaglane z orzechami

Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 1,5 szklanki wrzątku z 1 łyżeczką masła
  • pół szklanki fasolki mung ugotowanej we wrzątku z łyżeczką masła i szczyptą pieprzu (gotuj 30 minut na małym ogniu), następnie zmiksuj blenderem
  • pół szklanki mąki z orzechów włoskich
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania: do salaterki wsyp mąkę z orzechów włoskich, dodaj kasze jaglaną, mąkę ryżową, sól i zmiksowaną fasolkę mung. Wyrób ciasto i uformuj kulki. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.

Bułeczki orzechowe z bryndzą

Składniki:
  • 1 szklanka zmiksowanej soczewicy, wcześniej ugotowanej w 1,5 szklanki wrzątku z 1 łyżką masła
  • 3 ziemniaki ugotowane we wrzątku, ubite na puree z 1 łyżeczką masła
  • 1 szklanka mączki z orzechów ziemnych
  • sól do smaku
  • 80 g bryndzy
  • szczypta pieprzu
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania: połącz puree ziemniaczane z puree z ugotowanej soczewicy, dodać mączkę z orzechów ziemnych, pieprz, posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, sól, bryndzę i wyrobić ciasto. Uformować kulki i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Dowiedz się więcej:

przepisy zostały zaczerpnięte z książki Anny Czelej "W piekarni Pięciu Przemian", wyd. Vivante

Redakcja poleca

REKLAMA