Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – co jeść, czego unikać, a co jeść przy zaostrzeniu choroby?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego dieta fot. Adobe Stock, Drobot Dean
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta jest, oprócz leczenia, najważniejszą formą terapii w tej chorobie. Żywienie w WZJG powinno być łatwostrawne, a więc ograniczać spożycie tłuszczów oraz błonnika pokarmowego. W silnym zaostrzeniu choroby możliwe jest stosowanie specjalnej płynnej diety.
Ewa Cwil / 02.02.2023 16:15
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego dieta fot. Adobe Stock, Drobot Dean

Zalecenia dietetyczne we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (WZJG) zależne są od etapu choroby i jej przebiegu. W okresie ostrego przebiegu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego stosowane jest głównie leczenie żywieniowe drogą dojelitową. Po opanowaniu sytuacji pacjent zaczyna stosować lekkostrawną dietę z wykluczeniem najbardziej drażniących produktów.

Spis treści:

  1. Zasady diety przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
  2. Czego nie wolno jeść przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego?
  3. Dieta przy zaostrzeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
  4. Co na obiad przy zapaleniu jelita grubego?
  5. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – jadłospis

Zasady diety przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Po ustąpieniu ostrych objawów rozpoczyna się etap żywienia, w którym podaje się produkty naturalne: słaba herbata, napar z rumianku, mięty, słaby chudy rosół, marchewkę purée, a następnie: sucharki, bułkę pszenną, ryż, gotowane chude mięso oraz ziemniaki purée.

Chorym na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, u których objawy chorobowe ustąpią bądź ulegną złagodzeniu, zaleca się stosowanie diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów i błonnika pokarmowego (ze względu na upośledzone trawienie i wchłanianie tłuszczów).

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – najważniejsze zasady żywieniowe:

  • Dieta powinna być wysokokaloryczna, bogatobiałkowa, z niską zawartością błonnika.
  • Należy spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, w małych objętościach.
  • Mleko należy podawać głównie w formie jogurtów, kefirów, chudych serów twarogowych, ponieważ w większości przypadków jest ono źle tolerowane przez chorych (powoduje biegunki, kurczenie i przelewanie w jelitach).
  • Warzywa i owoce należy spożywać w postaci gotowanej i rozdrobnionej lub w postaci soków.
  • Zupy należy sporządzać na wywarach warzywnych bez ich późniejszego podprawiania zawiesiną z mąki i mleka.
  • Zmniejszona ilość tłuszczu w diecie ogranicza podaż witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego też zaleca się podawanie większej ilości warzyw bogatych w beta-karoten
  • Należy wybierać produkty świeże, niekonserwowane, bez sztucznych dodatków, ponieważ wiele substancji konserwujących czy barwiących może powodować nasilenie objawów.
  • Posiłki należy przygotowywać w formie gotowanej w wodzie lub na parze, poddawać procesowi przecierania, miksowania i rozdrabniania, piec w folii lub pergaminie, a dozwolony tłuszcz dodawać po przyrządzaniu potrawy.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jadłospis

fot. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego: przepisy/ Adobe Stock, Dar1930

Czego nie wolno jeść przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego?

Wykluczeniu z diety podlegają potrawy tłuste, ostro przyprawione, wzdymające i długo zalegające w żołądku.

Nie należy spożywać również napojów gazowanych, kawy, mocnej herbaty, alkoholu, a także przetworów owocowych z dodatkiem cukru lub miodu.

Dieta przy zaostrzeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

W zaostrzeniu choroby dieta powinna być wyjątkowo lekkostrawna. Posiłki można przygotowywać z wymienionych niżej produktów.

Produkty zbożowe:

  • ryż,
  • czerstwe białe pieczywo,
  • suchary.

Warzywa (po ugotowaniu i rozdrobnieniu):

  • dynia,
  • marchew,
  • pomidory bez skórki,
  • ziemniaki.

Owoce (po ugotowaniu lub upieczeniu i przetarciu):

  • jabłka,
  • banany,
  • drobne owoce pestkowe.

Nabiał i tłuszcz:

  • jogurt naturalny,
  • chudy ser twarogowy,
  • niewielkie ilości masła, oliwy, olejów,
  • gotowane na miękko jaja lub omlet na parze.

Mięso i ryby (gotowane lub pieczone):

  • kurczak,
  • indyk,
  • królik,
  • chuda wołowina i cielęcina,
  • chude wędliny,
  • chude ryby, np. sandacz, szczupak.

Inne:

  • gorzka czekolada,
  • galaretki,
  • kisiele.

Na rynku dostępne są gotowe zbilansowane diety płynne nadające się do stosowania w cięższych zaostrzeniach wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Zakazane przy zaostrzeniu WZJG: dania smażone, mocna kawa i herbata, napoje gazowane, alkohol, wyroby cukiernicze, dosładzane przetwory owocowe, soki owocowe i warzywne, produkty z karagenem.

Co na obiad przy zapaleniu jelita grubego?

Poniżej kilka pomysłów na lekkostrawne obiady, które można jeść przy WZJG:

  • makaron z kawałkami gotowanego kurczaka i pomidorami bez skórki,
  • pieczona w folii pierś kurczaka z gotowanymi ziemniakami i pieczoną dynią,
  • pieczona cukinia z sosem jogurtowym i nieobsmażane bitki wołowe,
  • gęsta zupa jarzynowa z dodatkiem gotowanego mięsa z indyka, bez zasmażki,
  • duszona wołowina z gotowaną marchwią i ryżem.

Przepisy na obiad przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego:

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – jadłospis

Poniżej przykład dziennego jadłospisu, który sprawdzi się w diecie osoby chorej na wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

  • Śniadanie: Białe pieczywo pszenne cienko posmarowane masłem i obłożone chudą gotowaną szynką + pomidor bez skórki i jajo na miękko.
  • Drugie śniadanie: gotowany ryż z musem bananowym.
  • Obiad: Gotowany ryż z gotowanym kurczakiem i sosem pomidorowym z passaty i pomidorów bez skórki.
  • Podwieczorek: Budyń na mleku bez laktozy z tartą gorzką czekoladą.
  • Kolacja: Zupa dyniowa na wywarze warzywnym z grzankami z czerstwego pieczywa i kleksem jogurtu naturalnego.  

Treść artykułu pierwotnie oblikowana została 17.01.2011 roku przez Annę Feligę w konsultacji z Meg-Diet Poradnia żywieniowo-dietetyczna.

Czytaj także:
Jak odróżnić wrzodziejące zapalenie jelita grubego od choroby Crohna?
Dieta lekkostrawna – jadłospis na 7 dni
Lekkostrawne warzywa i owoce – lista
 

Redakcja poleca

REKLAMA