Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Dieta jest, oprócz leczenia, najważniejszą formą terapii we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Dieta w tej chorobie powinna być łatwostrawna, a więc ograniczać spożycie tłuszczów oraz błonnika pokarmowego. Poniżej znajdziesz najważniejsze zalecenia dietetyczne we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Delikatne produkty naturalne

Zalecenia żywieniowe zależne są od etapu choroby i jej przebiegu. W okresie ostrego przebiegu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego stosowane jest głównie leczenie żywieniowe drogą dojelitową. Po ustąpieniu ostrych objawów rozpoczyna się etap żywienia, w którym podaje się produkty naturalne: słaba herbata, napar z rumianku, mięty, słaby chudy rosół, marchewkę puree a następnie sucharki, bułkę pszenną, ryż, gotowane chude mięso oraz ziemniaki puree).

Dieta łatwostrawna - ograniczyć błonnik i tłuszcz

Chorym na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, u których objawy chorobowe ustąpią bądź ulegną złagodzeniu, zaleca się stosowanie diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów i błonnika pokarmowego (ze względu na upośledzone trawienie i wchłanianie tłuszczów).

Ogólne zalecenia żywieniowe we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, czyli...

Najważniejsze zasady żywieniowe

...sprowadzają się do stosowania diety z ograniczeniem tłuszczów.

  • Dieta powinna być wysokokaloryczna, bogatobiałkowa, z niską zawartością błonnika.
  • Należy spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, w małych objętościach.
  • Mleko należy podawać głównie w formie jogurtów, kefirów, chudych serów twarogowych, ponieważ w większości przypadków jest ono źle tolerowane przez chorych (powoduje biegunki, kurczenie i przelewanie w jelitach).

Czytaj też: Jaka dieta jest zdrowa dla serca?

  • Warzywa i owoce należy spożywać w postaci gotowanej i rozdrobnionej lub w postaci soków.
  • Zupy należy sporządzać na wywarach warzywnych bez ich późniejszego podprawiania zawiesiną z mąki i mleka.
  • Zmniejszona ilość tłuszczu w diecie ogranicza podaż witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego też zaleca się podawanie większej ilości warzyw bogatych w beta-karoten
  • Należy wybierać produkty świeże, niekonserwowane, bez sztucznych dodatków, ponieważ wiele substancji konserwujących czy barwiących może powodować wzmożenie się objawów.
  • Posiłki należy przygotowywać w formie gotowanej w wodzie lub na parze, poddawać procesowi przecierania, miksowania i rozdrabniania, piec w folii lub pergaminie, a dozwolony tłuszcz dodawać po przyrządzaniu potrawy.

Wykluczeniu z diety podlegają potrawy tłuste, ciężkostrawne, ostro przyprawione, wzdymające i długo zalegające w żołądku.

  • Nie należy spożywać również napojów gazowanych, kawy, mocnej herbaty, alkoholu, a także przetworów owocowych z dodatkiem cukru lub miodu.

Polecamy: Jak odróżnić wrzodziejące zapalenie jelita grubego od choroby Crohna?

Dowiedz się więcej o wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego z naszego forum medycznego.

Jak powinna wyglądać dieta na cellulit?
SKOMENTUJ (66)
KOMENTARZE (66)
~gość/11 miesięcy temu
[quote=~gość] mam chorego męża jak mu pomóc proszę o radę jestem tym załamana czy marchewka naprawdę pomaga ! [/quote]
~najt/rok temu
Bardzo pozytywne te forum:) Nie ma się co łamać:)
~JACEK/rok temu
WITAM PROSZE O POMOC PANIA CO CHORUJE 15 LAT jacus88@gmail.com
POKAŻ KOMENTARZE (66)