Dieta przy nadkwasocie żołądka - co jeść przy zgadze

Dieta przy nadkwasocie żołądka - co jeść przy zgadze fot. Fotolia
Wykryto u ciebie nadkwasotę? W pierwszej kolejności zmień dietę. Podpowiadamy, na jaką by uporać się z męczącą zgagą!!
Agata Bernaciak / 04.08.2014 14:48
Dieta przy nadkwasocie żołądka - co jeść przy zgadze fot. Fotolia

W przypadku nadkwasoty najlepsza jest dieta lekkostrawna.

Zalecane produkty w diecie na nadkwasotę żołądka

Zalecane: pieczywo pszenne, sucharki, drobne kasze i makarony, ryż, piure ziemniaczane i warzywne. Dozwolone jest też chude mięso i ryby, najlepiej gotowane lub duszone, chude mleko, jogurt, twaróg lub twarożek ze słodką śmietanką.

Na co zwracać uwagę w czasie zakupów spożywczych?

Trzeba wybierać młode, dojrzałe, soczyste owoce (banany, morele, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki) i warzywa (marchewka, dynia, pomidory bez skórki).

Obróbka termiczna posiłków w czasie diety przy nadkwasocie żołądka

Najlepiej je gotować, zetrzeć na tarce lub zmiksować. Do picia polecamy słabą herbatę z mlekiem, rozcieńczone soki owocowe i niegazowaną wodę mineralną. W jadłospisie powinny się też znaleźć: masło, śmietanka, oliwa oraz oleje roślinne (2–3 łyżki dziennie). Hamują one wydzielanie kwasu solnego i zmniejszają ruchy jelit.

Tego się wystrzegaj! Produkty zakazane przy nadkwasocie żoładka

Niewskazane są natomiast produkty pobudzające wydzielanie soków żołądkowych: mocne rosoły, wody gazowane, piwo, wino, kawa, mocna herbata, dania tłuste, smażone, pikantne i kwaśne (zwłaszcza z octem), a także razowe pieczywo, grube kasze, potrawy z cebulą, kapustą, grochem, fasolą i grzybami.

Dowiedz się więcej:

napisane na podstawie tekstu z dwutygodnika Przyjaciółka

Redakcja poleca

REKLAMA