Od czego zacząć?
By kłopoty się nie powtórzyły, zacznij stosować niskokaloryczną dietę. Zalecane są produkty bogate w białko – chudy nabiał, drób bez skórki, które wspomagają regenerację organizmu w okresie rekonwalescencji. Przynajmniej dwa razy w tygodniu spożywaj ryby morskie. Mają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzakrzepowo, pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Podobnie działa błonnik zawarty w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz warzywach, orzechach i migdałach.Jak przyrządzać dania w diecie po zawale?
Potrawy powinny być gotowane w wodzie, na parze, duszone lub pieczone w folii bez dodatku tłuszczu. Należy unikać dań ciężkostrawnych i tłustych. Niewskazane są także produkty zawierające sól, która podnosi ciśnienie krwi. Nadwerężonemu sercu szkodzi także nadmiar cukru i alkohol.Produkty zalecane dla osób po zawale
- pieczywo razowe i pełnoziarniste, makaron razowy, grube kasze
- chudy twaróg, mleko 0,5%, jogurt naturalny, kefir, maślankę
- ryby morskie, kurczaka, indyka
- olej rzepakowy, lniany, oliwę
- warzywa surowe lub gotowane na parze, koperek, natkę
- niesolone orzechy i migdały
Produkty zakazane dla osób po zawale
- świeże pieczywo pszenne
- tłusty i półtłusty nabiał
- żółtko jaja
- tłuste mięso i wędliny, zwłaszcza wieprzowe
- masło, smalec, słoninę
- banany, owoce suszone i kandyzowane
- słone orzeszki, chipsy, paluszki
- słodycze
Uważaj! Tak objawia się kobiecy zawał!
3 proste kroki, jak uniknąć zawału serca
5 ważnych objawów zawału serca
3 proste kroki, jak uniknąć zawału serca
5 ważnych objawów zawału serca
napisane na podstawie tekstu zamieszczonego w miesięczniku Uroda