Dieta po zawale - zasady i jadłospis na chore serce

Dieta po zawale - zasady i jadłospis na chore serce fot. Fotolia
Miałaś zawał? Ten incydent na zawsze powinien zmienić twój tryb życia. Zobacz, jak powinnaś się odżywiać, by twoje serce było zdrowe.
Agata Bernaciak / 24.01.2014 15:33
Dieta po zawale - zasady i jadłospis na chore serce fot. Fotolia

Od czego zacząć?

By kłopoty się nie powtórzyły, zacznij stosować niskokaloryczną dietę. Zalecane są produkty bogate w białko – chudy nabiał, drób bez skórki, które wspomagają regenerację organizmu w okresie rekonwalescencji. Przynajmniej dwa razy w tygodniu spożywaj ryby morskie. Mają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzakrzepowo, pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Podobnie działa błonnik zawarty w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz warzywach, orzechach i migdałach.

Jak przyrządzać dania w diecie po zawale?

Potrawy powinny być gotowane w wodzie, na parze, duszone lub pieczone w folii bez dodatku tłuszczu. Należy unikać dań ciężkostrawnych i tłustych. Niewskazane są także produkty zawierające sól, która podnosi ciśnienie krwi. Nadwerężonemu sercu szkodzi także nadmiar cukru i alkohol.

Produkty zalecane dla osób po zawale

  • pieczywo razowe i pełnoziarniste, makaron razowy, grube kasze
  • chudy twaróg, mleko 0,5%, jogurt naturalny, kefir, maślankę
  • ryby morskie, kurczaka, indyka
  • olej rzepakowy, lniany, oliwę
  • warzywa surowe lub gotowane na parze, koperek, natkę
  • niesolone orzechy i migdały

Produkty zakazane dla osób po zawale

  • świeże pieczywo pszenne
  • tłusty i półtłusty nabiał
  • żółtko jaja
  • tłuste mięso i wędliny, zwłaszcza wieprzowe
  • masło, smalec, słoninę
  • banany, owoce suszone i kandyzowane
  • słone orzeszki, chipsy, paluszki
  • słodycze
napisane na podstawie tekstu zamieszczonego w miesięczniku Uroda

Redakcja poleca

REKLAMA