W jaki sposób jedzenie wspomaga proces leczenia łuszczycy?
Badania nad łuszczycą prowadzone na przestrzeni lat wykazały, że w jednych regionach świata ta choroba występuje częściej, w innych pojawia się rzadko. Regiony z największą liczą przypadków to Syberia i Skandynawia, zaś do tych, w których łuszczyca pojawia się rzadko, należą Polinezja i Japonia. Skąd takie różnice w różnych krajach? Pierwszy to słońce. Druga przyczyna tkwi zaś w diecie.Co jeść, jeśli chorujesz na łuszczycę?
Do składników pożądanych przy diecie na łuszczycę należą:- zielone warzywa: szpinak, brokuły, sałata (zawierają kwas foliowy)
- warzywa, które pozytywnie wpływają na stan skóry: marchewka, dynia, seler
- mięso, które po ugotowaniu łatwo odchodzi od kości: kurczak, indyk, ale także ryby
Czego unikać w diecie na łuszczycę?
Istnieje kilka rodzajów produktów spożywczych, które mogą nasilać jej objawy:- Czerwone mięso, które zawiera dużo wiązań siarkowych
- Zabronione warzywa: fasolka i groch, które mają dużo związków siarki
- Pokarmy wywołujące produkcję histaminy: pomidory, jagody, truskawki, pomarańcze, ananasy (histamina powoduje swędzenie)
- Pokarmy odwadniające: kawa, alkohol, ostre potrawy
- Cukier
Poznaj więcej diet, które wyjdą ci na zdrowie:
Dieta antyrakowa - te produkty cię ochronią!
Oczyszczająca dieta dla palących
Tygodniowe menu na obniżenie cholesterolu
Oczyszczająca dieta dla palących
Tygodniowe menu na obniżenie cholesterolu
na podstawie relacji prasowej z wykładu doktora Michaela Tiranta