Dieta na łuszczycę - co jeść a czego unikać

Dieta na łuszczycę - co jeść a czego unikać fot. Fotolia
Czy wiesz, że odpowiednia dieta pomaga w walce z chorobą? Poznaj jej zasady!
Agata Bernaciak / 02.06.2014 04:40
Dieta na łuszczycę - co jeść a czego unikać fot. Fotolia

W jaki sposób jedzenie wspomaga proces leczenia łuszczycy?

Badania nad łuszczycą prowadzone na przestrzeni lat wykazały, że w jednych regionach świata ta choroba występuje częściej, w innych pojawia się rzadko. Regiony z największą liczą przypadków to Syberia i Skandynawia, zaś do tych, w których łuszczyca pojawia się rzadko, należą Polinezja i Japonia. Skąd takie różnice w różnych krajach? Pierwszy to słońce. Druga przyczyna tkwi zaś w diecie.

Co jeść, jeśli chorujesz na łuszczycę?

Do składników pożądanych przy diecie na łuszczycę należą:
  • zielone warzywa: szpinak, brokuły, sałata (zawierają kwas foliowy)
  • warzywa, które pozytywnie wpływają na stan skóry: marchewka, dynia, seler
  • mięso, które po ugotowaniu łatwo odchodzi od kości: kurczak, indyk, ale także ryby

Czego unikać w diecie na łuszczycę?

Istnieje kilka rodzajów produktów spożywczych, które mogą nasilać jej objawy:
  • Czerwone mięso, które zawiera dużo wiązań siarkowych
  • Zabronione warzywa: fasolka i groch, które mają dużo związków siarki
  • Pokarmy wywołujące produkcję histaminy: pomidory, jagody, truskawki, pomarańcze, ananasy (histamina powoduje swędzenie)
  • Pokarmy odwadniające: kawa, alkohol, ostre potrawy
  • Cukier
Uwaga! Taki sposób odżywiania nie wyleczy choroby, ale zapobiegnie nasilaniu się objawów i przedłuży okres remisji, a to znacząco wpływa na jakość życia.

Poznaj więcej diet, które wyjdą ci na zdrowie:


na podstawie relacji prasowej z wykładu doktora Michaela Tiranta