Dieta kontra rak

dieta octowa - zasady i zalety fot. Fotolia
W zdrowym ciele zdrowy duch. Dlatego oprócz regularnych badań zadbaj o dietę - dzięki temu uchronisz organizm przed nowotworem.
/ 25.09.2012 14:30
dieta octowa - zasady i zalety fot. Fotolia

Po pierwsze - pilnuj figury

Obserwuje się, że kobiety otyłe częściej chorują na raka piersi. Prawdopodobnie dlatego, że tkanka tłuszczowa zwiększa ilość estrogenów, które przyczyniają się do rozwoju nowotworu piersi. Szczególnie zagrożone są te kobiety, u których tkanka tłuszczowa jest zlokalizowana na biodrach i wokół talii. Dlatego jeśli masz kilka kilogramów za dużo, a w twojej rodzinie zdarzały się przypadki nowotworów piersi, lepiej przejdź na dietę niskokaloryczną i zacznij regularnie uprawiać jakiś sport.

Po drugie - ogranicz używki

Wiadomo, że ryzyko zachorowania gwałtownie wzrasta u tych pań, które wypijają dziennie więcej niż 40 g czystego alkoholu (np. 3 kieliszki wina lub 2 duże piwa). Lepiej więc nieco ograniczyć napoje wyskokowe. Podobnie zresztą jak papierosy. Okazuje się, że odpowiadają one nie tylko za raka płuc i krtani, ale znacząco podnoszą ryzyko raka piersi.

Po trzecie - stosuj dietę antynowotworową

Ogranicz tłuszcze zwierzęce
Najnowsze badania potwierdzają, że zmniejszenie ich ilości w diecie redukuje ryzyko rozwoju nowotworu. Zamiast po mięso sięgaj więc po ryby, a tłusty nabiał zastąp chudym.

Postaw na produkty sojowe
To zostało potwierdzone naukowo: wypijając codziennie szklankę mleka sojowego lub zjadając 120 g sera tofu można o kilkadziesiąt procent zmniejszyć ryzyko rozwoju raka piersi. Wiąże się to prawdopodobnie z korzystnym wpływem soi na gospodarkę hormonalną kobiet.

Zadbaj o odpowiednią ilość kwasów omega-3
Chronią one organizm przed rakiem (działają ochronnie na komórki). Znajdują się głównie w olejach roślinnych (jedz 1–2 łyżki dziennie) i rybach morskich (3–4 porcje tygodniowo).


Szukaj błonnika
Lekarze potwierdzają, że kobiety, które jedzą posiłki bogate właśnie w ten składnik są o 11% mniej narażone na rozwój raka piersi niż inne. Pewnie dlatego, że zmniejsza on ilość estrogenów w organizmie, a to ich zawyżony poziom często przyczynia się do nowotworów. Staraj się więc sięgać jak najczęściej po owoce i warzywa, płatki owsiane, otręby oraz inne pełnoziarniste produkty zbożowe.

Pij zieloną herbatę
Jest silnym antyoksydantem, który przyśpiesza śmierć komórek rakowych. Jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać jej zdrowotne właściwości, wypijaj dziennie około 4 filiżanek i nie dopuszczaj, by po zaparzeniu stała dłużej niż 2 godziny.

Sięgaj po warzywa krzyżowe
Zaliczymy do nich: różne gatunki kapusty, brokuły oraz kalafiory. Wszystkie one zawierają substancje uznane za antyrakowe, m.in. indole, które nie pozwalają komórkom zarodkowym nowotworów przekształcać się w złośliwe. Poza tym ułatwiają obumieranie komórek rakowych. Najwięcej tych związków zachowują warzywa krótko gotowane.

Jedz pomidory
Zawierają likopen. Jest to związek chroniący organizm przed rakotwórczymi zanieczyszczeniami środowiska. Badania mówią, ze zjedzenie 10 pomidorów w tygodniu o kilkadziesiąt procent zmniejsza ryzyko zachorowania!

Przyprawiaj kurkumą, imbirem i rozmarynem
Kurkuma wspomaga niszczenie komórek rakowych w organizmie i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych. Imbir zaś zwalcza niektóre komórki rakowe. Z kolei intensywnie pachnący rozmaryn zawiera karnozol – substancję, która ogranicza zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek.

Redakcja poleca

REKLAMA