POLECAMY

Dieta bezglutenowa ma wielu zwolenników i przeciwników. Poznajcie jej założenia, wady i zalety

Czy faktycznie warto zdecydować się na dietę bezglutenową?

Karolina Kalinowska / 2 miesiące temu
Dieta bezglutenowa ma wielu zwolenników i przeciwników. Poznajcie jej założenia, wady i zalety fot. Fotolia

Dieta bezglutenowa jest przeznaczona głównie dla osób z nadwrażliwością na gluten, czyli celiakią - nieuleczalną chorobą, w której jedynym znanym lekarstwem jest właśnie dieta. Jej podstawą jest oczywiście wykluczenie z jadłospisu zbóż zawierających gluten, czyli pszenicy, żyta, pszenżyta, orkiszu i jęczmienia, a w Polsce również owsa, ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat diety bezglutenowej, to znajdziecie je w naszym artykule. Przygotowałyśmy dla was przepisy w diecie bezglutenowej, gotowe jadłospisy na diecie bezglutenowej i efekty, jakie daje dieta bezglutenowa.

Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa - przepisy

Do zbóż, które naturalnie nie zawierają glutenu, należy m.in. ryż, komosa ryżowa, kukurydza, gryka, proso, sorgo, amarantus, maniok oraz ich przetwory (np. kasza jaglana z prosa, kasza gryczana, skrobia kukurydziana, ziemniaczana, płatki ryżowe, popcorn). Mimo tego, że te zboża powinny być naturalnie wolne od glutenu, jednak w praktyce wygląda to niestety inaczej, np. na skutek mielenia w  tym samym młynie, albo przetwarzaniu w tym samym zakładzie zbóż bezglutenowych i glutenowych, w tych pierwszych może się znaleźć gluten.

Dlatego bezpieczniejsze jest kupowanie produktów z symbolem przekreślonego zboża, wtedy można mieć pewność, że te produkty nie zawierają glutenu. Obecnie produkty bezglutenowe można znaleźć w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych i sklepach internetowych. A wiele popularnych marek spożywczych decyduje się na produkcję wyrobów bez glutenu.

Będąc na diecie bezglutenowej mimo wszystko lepiej przygotowywać posiłki w domu. Wtedy można mieć pewność, że nie znalazły się w nich produkty zabronione. Aby ułatwić wam zadanie, przygotowałyśmy zestawienie 7 najlepszych przepisów bezglutenowych.

5 najlepszych przepisów na chleb bezglutenowych

Dieta bezglutenowa - jadłospis

W czasie diety bezglutenowej zabronione jest pieczywo i wszystkie produkty zawierające mąkę pszenną. Gluten zawierają również niemal wszystkie produkty zbożowe - ciastka, makarony, pierogi, pyzy, gotowe mieszanki przypraw i dania gotowe.

Do tego nie można spożywać również kawy zbożowej, owocowych przetworów, piwa, lodów, gotowych sosów, a także produktów zawierających sód. Śladowe ilości glutenu mogą znaleźć się w niemal całej żywności dostępnej w zwykłych supermarketach, dlatego skomponowanie odpowiedniego jadłospisu jest sporym wyzwaniem.

W czasie stosowania diety bezglutenowej wzrasta spożycie warzyw i owoców. W tym czasie należy unikać produktów smażonych, bo panierka również zawiera niedozwolony gluten. Warto również zdać sobie sprawę, że ten sposób odżywiania jest bardzo restrykcyjny, a źle skomponowany jadłospis może nie dostarczać do organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych i minerałów.

Dieta bezglutenowa - zasady i jadłospis

Dieta bezglutenowa - efekty

Kilka lat temu dieta bezglutenowa zdobyła ogromną popularność wśród osób, które nie mają problemu z tolerancją glutenu. Czemu zawdzięcza swoje powodzenie? Dania bezglutenowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu. A dzięki temu ich przyrządzenie nie jest czasochłonne.

Dzięki takiemu sposobowi jedzenia zwiększa się świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. Osoby przestrzegające diet ze ściśle określonymi zasadami z większą starannością planują swoje posiłki i analizują, co powinno się znaleźć na ich talerzach.

Dietę bezglutenową chwali się również za to, że jest lekkostrawna, umożliwia poznanie nowych smaków, również sam wygląd przygotowywanych potrwa, zachęca do tego sposobu odżywiania.

Gluten - komu pomaga, a komu szkodzi?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/3 tygodnie temu
jak byłam na zakupach w sobotę to wpadła mi w ręce mąka lniana lenvitol bezglutenowa, fajna alternatywa dla zwykłej mąki, nawet pierogi z niej zrobiłam i wyszły bardzo dobre.
/miesiąc temu
dla ludzi z problemami glutenowymi ta cała moda jest na reke. teraz tego wszędzie pelno. jak coś jest "eko" to musi być bez glutenu. na szczescie są jeszcze miejsca jak biolovers gdzie można dostać coś eko, również z glutenem i to jeszcze nie wychodząc z domu
/2 miesiące temu
U mnie pierwszy miesiąc był ciężko bo waga praktycznie nie spadała, dopiero w drugim miesiącu ładnie poleciała w dół, no ale wtedy już brałam IQgreen.