Czystek - roślina bogata w polifenole

Polifenole to naturalnie występujące w roślinach związki organiczne. Wykazują działanie przeciwutleniające, przypisuje się im korzystne właściwości antyrakowe. Rośliną szczególnie bogatą w polifenole jest czystek.

Czystek

Fot. Fotolia

Łosoś faszerowany - Kasia gotuje z Polki.pl

Czystek należy do najbardziej bogatych w polifenole roślin. Te związki kwasów garbnikowych mają charakter witamin. Herbata lub wywar z czystka chroni serce i naczynia krwionośne w podobny sposób jak czerwone wino, jednakże jest o wiele skuteczniejsza.

Eksperci odkryli, że u ludzi pijących regularnie czerwone wino zdecydowanie rzadziej występują zawały serca i choroby naczyń krwionośnych. Mówi się w związku z tym o efekcie czerwonego wina.

Da się go zaobserwować przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich. Jednak czystek zawiera o wiele więcej polifenoli. Ponadto, gdy pije się herbatę z czystka, nie grozi stanie się alkoholikiem i nie trzeba płacić zniszczoną wątrobą za ochronę serca.

Polifenole działają silnie antyutleniająco, jeszcze silniej niż znane z tego witaminy E i C. Wspomagają obronę przed tak zwanymi wolnymi rodnikami, które mogą tak bardzo szkodzić komórkom naszego ciała i ich częściom, że sprzyjają tworzeniu się nowotworów.

Zobacz także: Lecznicze działanie czystka

Badania na temat przeciwutleniających właściwości czystka

Naukowcy z Instytutu LEFO w Ahrensburgu w pracy z 21 lutego 2000 roku przedstawili porównanie przeciwutleniających właściwości czystka, czarnej herbaty, zielonej herbaty, czerwonego wina, soku z czarnego bzu i różnego rodzaju soków owocowych. Odkryli w herbacie i wywarze z czystka wysoki potencjał w tym zakresie.

Zawartość antyoksydantów jest w nich znacznie wyższa niż w zwykłych herbatach, sokach czy też w czerwonym winie. W porównaniu z sokiem z czarnego bzu wywar z czystka wykazał ponad trzykrotnie wyższą wartość przeciwutleniaczy. Jednak czystek wyprzedza także inne stare domowe środki, jak sok z wiśni czy z cytryny. W herbacie z czystka znajduje się znacznie skuteczniejsza kombinacja antyoksydantów niż na przykład w witaminie C w tabletkach.

Już kieliszek (20 ml) herbaty czy wywaru z czystka ma takie samo działanie przeciwutleniające co dzienna dawka witaminy C.

Nasze ciało dzień po dniu podlega obciążającym je wpływom: przez aktywne lub bierne palenie, szkodliwe substancje w powietrzu, wodzie, pożywieniu, przez coraz większe promieniowanie światła słonecznego, na które jesteśmy narażeni ze względu na kurczenie się chroniącej nas warstwy ozonowej. Do tego dochodzą powszechne w naszym zorientowanym na sukces społeczeństwie wysokie oczekiwania dotyczące umysłowych i fizycznych osiągnięć, co prowadzi do dużego poziomu stresu psychicznego i fizycznego.

Wszystkie te szkodliwe czynniki osłabiają nasze swoiste zdolności obronne. Liczba wolnych rodników wzrasta. Eksperci mówią o stresie oksydacyjnym, który wyraźnie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i innych uwarunkowanych przez osłabioną obronność organizmu.

Na korzystne dla zdrowia działanie środków spożywczych bogatych w polifenole konsekwentnie wskazuje również Niemieckie Towarzystwo ds. Żywienia (DGE). Polifenole działają też ochronnie na komórki i zabezpieczają przed ich niekontrolowanym namnażaniem, stabilizują pracę serca i układu krwionośnego (efekt czerwonego wina) oraz wspierają istotne z biologicznego punktu widzenia działanie witaminy C. Obecnie wiadomo też, że polifenole chronią przed starzeniem się skóry. Branża kosmetyczna nadstawia uszu. Niewątpliwie polifenole nie tylko chronią komórki skóry przed starzeniem się, ale są w stanie zachować młodość całego organizmu. Brzmi to jeszcze nieco nieprawdopodobnie, ale badacze twierdzą, że zdrowe życie trwające 100, a nawet 130 lat jest dziś w pełni osiągalne.

Zobacz także: Antyoksydanty przedłużają życie

Dlaczego polifenole są tak ważne?

W trakcie swojego rozwoju ludzki organizm nauczył się żyć w harmonii z wieloma bakteriami i grzybami, i wyciągać z nich korzyści. Niektóre zarazki produkują nawet ważne witaminy, na przykład B12, i przekazują je swoim gospodarzom. Te zarazki występują najczęściej na skórze, śluzówce ust i gardła, w żołądku, jelitach, na genitaliach i paznokciach.

Stres i niezdrowe odżywianie odczuwalnie zaburzają tę delikatną biologiczną równowagę w naszym ciele. W następstwie określone zarazki nagle zaczynają się namnażać w zastraszającym tempie. Przyjaciele zmieniają się we wrogów. Oznaką tego są: spowolnienie trawienia, drażliwa skóra i apatia.

Czystek ze swoją wysoką zawartością polifenoli, na którą wskazują liczne badania, przywraca zaburzoną równowagę. Polifenole wspierają biologiczną aktywność witaminy C. Ze względu na przeciwutleniające właściwości zabezpieczają przemianę materii w komórkach i chronią je przed niekontrolowanym namnażaniem. Czystek silnie zwalcza wolne rodniki.

Czym są wolne rodniki?

Wolne rodniki nie są żadnymi ekstremistami planującymi przewrót państwowy. Są one jednak agresywnymi substancjami, które mogą bardzo zaszkodzić organizmowi. Przyczyną są tutaj szkodliwe substancje odkładające się w ciele, pochodzące ze środowiska. Organizm tworzy też wolne rodniki sam z siebie.

Gdy biorą górę, bo swoista obrona organizmu jest osłabiona, sprawiają, że chorujemy. Są nawet w stanie zniszczyć strukturę komórek w całym ciele. Dochodzi wtedy do nienaprawialnych szkód.

Dzisiejszy standard życia sprawia, że wolne rodniki zalewają cały nasz organizm. Ozon, wszelkiego rodzaju smog, spożywanie alkoholu, palenie, stres, promieniowanie, medykamenty, dodatki do żywności, barwniki i wiele więcej – to wszystko prowadzi do wzmożonego powstawania wolnych rodników w naszym ciele. Przez to może dojść do ataku na zdrowe komórki. Z wiekiem, szczególnie przy fizycznych i umysłowych obciążeniach i niezdrowym odżywianiu, nasze ciało staje się coraz bardziej na nie podatne.

Fragment pochodzi z książki "Czystek. Zdrowie i piękno dzięki jednej roślinie", Wydawnictwo Vital. Publikacja za zgodą wydawcy.

Zobacz także: Wolne rodniki - toksyczne i niezbędne do życia

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/rok temu
I MY S ŁOJCYM NOSYM I STORSUM NOUM I CYSTKA I FINSKO CYRFUNE MOSEM PIJAC COCDIYNNIE TYLKO NUM GLAJXCARY TAFAJTA SROPIM SAME I JUS PO SETCE SYJEM ASYJEM NU
/rok temu
Warto jednak zaznaczyć jak ważny jest wybór czystka. Polecam czystka ekologicznego Bio Poniżej wyjaśnienie dlaczego warto tylko taki wybierać: http://czystek.siteor.pl/dlaczego-czystek-bio-? A taki czystek można kupić na www.jardin24.pl
/rok temu
Wartosciowy material, sporo wiedzialam o Czystku ale z tego art. tez wiele sie dowiedzialam ;) Ja kupuje sam czystek tu http://www.zdrowazywnosc.org/odchudzanie-oczyszczanie/31-czystek.html i mieszam go z bzem czarnym lub mięta i jest super, zadnych wzdec, problemow z zoladkiem itp. Pije go od ponad 4.
POKAŻ KOMENTARZE (2)