Czy warto jeść batony proteinowe? Uważaj na ich skład!

Młoda kobieta je batonika. fot. Adobe Stock
Batony proteinowe to dobra przekąska dla fit kobiet! Ważne, by wybrać produkt o dobrym składzie. Na co zwrócić uwagę?
Barbara Dąbrowska / 13.03.2018 15:09
Młoda kobieta je batonika. fot. Adobe Stock

Pod profesjonalnie brzmiącym określeniem baton proteinowy może kryć się zarówno bardzo dobry produkt, który wspomaga regenerację potreningową jak i pseudo-zdrowa przekąska dla sportowców z dużą ilością zbędnych składników.

Zanim jednak pobiegniesz do sklepu, by czytać składy i wartość odżywczą batonów białkowych zastanów się, czy w ogóle ich potrzebujesz.

Batony proteinowe – kto powinien je stosować?

Batony proteinowe (białkowe) mają za zadanie w sposób smaczny, szybki i wygody dostarczyć białka niezbędnego do wzmocnienia i odbudowy mięśni po treningu.

Każdy trening wywołuje mikrouszkodzenia mięśni, które są odbudowywane i nadbudowywane przez organizm z wykorzystaniem białka. W ten sposób rośnie masa mięśniowa.

Tabela produktów wysokobiałkowych

Jeśli trenujesz rekreacyjnie potrzebujesz około 1,2-1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Zawodowi sportowcy powinni spożywać do 2 g białka na kilogram masy ciała.

Zanim postanowisz wprowadzić do swojej diety batony proteinowe czy odżywki białkowe sprawdź ile białka aktualnie jadasz. Skorzystaj z kalkulatora wartości odżywczych np. na ilewazy.pl.

Większość Polaków spożywa za dużo białka w stosunku do swoich potrzeb nawet wtedy, gdy nie uprawiają żadnego sportu.

Pamiętaj także, że baton proteinowy to wciąż słodka przekąska i należy je traktować jako wyjście awaryjne. Kup 1-2 sztuki batonów białkowych o dobrym składnie i noś je w torbie treningowej. Świetnie sprawdzą się w przypadku pominięcia posiłku, gdy twój dzień wypełnią niezaplanowane zajęcia.

Najważniejsze byś nie traktowała batonów wysokobiałkowych jak zdrowych słodyczy, od których nie przytyjesz, a może nawet schudniesz! Batony proteinowe w żaden sposób nie wspierają odchudzania, a jedzone w dużych ilościach mogą sprzyjać tyciu!

Batony proteinowe – zwracaj uwagę na skład!

Baton proteinowy, które w składzie na dwóch pierwszych miejscach ma cukier i czekoladę mleczną to nie żart. Skład podawany jest zawsze w kolejności malejącej, dlatego pierwsze trzy pozycje są najważniejsze. Dobrej jakości baton białkowy na pierwszym miejscu w składzie powinien mieć białko np. serwatkowe, sojowe, czy mleczne.

Co jeszcze może znaleźć się w składzie batona proteinowego, a czego absolutnie nie powinno w nich być?

Składniki batonów proteinowych na TAK:

  • czekolada gorzka,
  • niesiarkowane owoce suszone,
  • orzechy,
  • kakao,
  • inulina – frakcja błonnika pokarmowego,
  • naturalne substancje słodzące: ksylitol, sorbitol, stewia.

Składniki batonów proteinowych na NIE:

  • częściowo utwardzane tłuszcze roślinne,
  • olej palmowy,
  • syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy, syrop fruktozowy, sacharoza i inne formy cukru,
  • substancje konserwujące,
  • barwniki syntetyczne,
  • czekolada mleczna,
  • emulgatory,
  • glicerol.

Uwaga alergicy i osoby z zespołem jelita drażliwego!

Wszystkie osoby, które mają problem z alergiami pokarmowymi powinny zwracać uwagę na rodzaj białka zastosowany w składzie batona proteinowego. Białko mleczne (kazeina), czy białko sojowe dość często wywołują silne reakcje alergiczne. Rzadziej dzieje się tak w przypadku białka serwatkowego, ale uczuleniowcy powinni zachować szczególną ostrożność.

Batony proteinowe wywołują także niepożądane objawy u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, szczególnie wśród wszystkich, którzy cierpią na zespół jelita drażliwego. Duża ilość białka w połączeniu z substancjami słodzącymi takimi jak ksylitol czy sorbitol może wywołać efekt przeczyszczający.

Batony proteinowe mogą być wartościowym uzupełnieniem diety fit kobiety, ale warto wybierać je z głową!

Zobacz także:

Ten serwis ułatwia odchudzanie setkom tysięcy ludzi w całej Polsce! 5 sposobów wykorzystania ilewazy.pl
Dieta białkowa - gotowy jadłospis na 7 dni! Wypróbuj dietę białkową, poznaj jej najważniejsze zasady
Białko to bardzo ważny składnik codziennej diety. Dlaczego?

Redakcja poleca

REKLAMA