Czy lody są zdrowe - fakty i mity

Czy lody są zdrowe - fakty i mity fot. Panthermedia
Świetnie orzeźwiają i poprawiają nastrój. Ale czy są zdrowe? Poznaj odpowiedź na to pytanie!
Agata Bernaciak / 01.08.2019 15:07
Czy lody są zdrowe - fakty i mity fot. Panthermedia

Przeciętny Polak zjada rocznie około 3 litrów lodów. To prawie 7 razy mniej niż mieszkaniec Szwecji czy USA! Być może wynika to z faktu, że lody i odchudzanie to niezbyt dobre połączenie. 70% ankietowanych twierdzi, że porcja lodów ma tyle samo kalorii co hamburger. Jak jest naprawdę?

Czy lody są zdrowe? Dowiedz się ile mają kalorii!

Lody to jedne z najmniej kalorycznych deserów. Porcja śmietankowych (2 gałki) dostarcza ok. 150 kcal, czyli połowę mniej niż batonik czy drożdżówka z serem. Bardziej kaloryczne są lody z pełnotłustego mleka oraz smakowe, zwłaszcza jeśli podamy je z bitą śmietaną. Najlepiej wybierać sorbety. Porcja takiego deseru dostarcza ok. 80 kcal, ma mało cukru i nie zawiera tłuszczów!

Jakie zalety ma jedzenie lodów?

Aż 52% z nas uważa, że lody zawierają wyłącznie tłuszcz i cukier. Błąd! Mrożone przysmaki mogą pełnić w diecie ważną rolę!

  • Wzmacniają. Zawarte w nich białko i węglowodany dają siłę mięśniom (w tym sercu). Wapń buduje kości, a magnez (znajdziesz go w lodach czekoladowych) koi nerwy.
  • Dodają wigoru. Poprawiają też pamięć i koncentrację, bo zawierają cukier (źródło energii dla mózgu) i witaminy z grupy B (wspomagają układ nerwowy).
  • Są lekkostrawne. Dlatego mogą się nimi raczyć seniorzy, kobiety w ciąży i dzieci. Najlepsze są lody jogurtowe, które zawierają pożyteczne bakterie wspomagające pracę przewodu pokarmowego.
  • Łagodzą ból. Działają przeciwobrzękowo i przeciwkrwotocznie. Dlatego niektórzy laryngolodzy pozwalają na jedzenie lodów po usunięciu migdałków (by zmniejszyć opuchliznę i uśmierzyć ból).

Duże rabaty na markową odzież dla kobiet i mężczyzn! Sprawdź na ANSWEAR.com kody rabatowe.

Czy lody są zdrowe? Dowiedz się, kiedy nie należy po nie sięgać!

Po lody sięgamy najczęściej dla ochłody. Ale uwaga, u niektórych osób zjedzenie takiego deseru może skończyć się anginą. Zimna przekąska powoduje gwałtowny skurcz naczyń krwionośnych. To zaś osłabia błony śluzowe i sprawia, że gardło staje się bardziej narażone na atak drobnoustrojów.

Dowiedz się więcej:

na podstawie tekstu autorstwa Agnieszki Leciejewskiej

Redakcja poleca

REKLAMA