POLECAMY

Sezon na bob nie trwa długo! Ciesz się bobem póki jest!

Bób jest bogaty w wartości odżywcze: w witaminy z grupy B, izoflawony, roślinne sterole i błonnik pokarmowy. Dowiedz się jak gotować i wykorzystać bob?

/ 5 miesięcy temu
Sezon na bob nie trwa długo! Ciesz się bobem póki jest! fot. Fotolia

Bób wartość odżywcza

Czy wiesz, że dziki bób rośnie w Afryce? W Polsce bób pojawia się na początku lata i podobnie jak inne rośliny strączkowe jest skarbnicą wartości odżywczych. Zawiera dużo białka, błonnika i mało kalorii (100 g to zaledwie 66 kcal i ok. 6 g błonnika, który pomaga chronić błonę śluzową jelita grubego przed działaniem substancji toksycznych). Wykazano również, że zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym.

Bób jest bogaty w izoflawony i roślinne sterole. Izoflawony, takie jak genisteina i daidzeina, działają ochronnie na piersi, chroniąc je przed nowotworami. Bób charakteryzuje się wysokim stężeniem aminokwasu zwanego lewodopą (prekursor dopaminy), który działa jako neuroprzekaźnik w mózgu, ale też podnosi poziom testosteronu i zwiększa syntezę hormonu wzrostu.

Pyszny hummus z bobu. Skusisz się?

Bób ma wysoką wartość odżywczą, dostarcza mnóstwa witamin z grupy B: 100 g świeżych ziaren zawiera jej 423 mikrogramy lub 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

W nasionach bobu znajdziemy również witaminę B6 (pirydoksyna), tiaminę (witamina B1), ryboflawinę i niacynę. Większość z tych witamin funkcjonuje jako koenzymy w reakcjach działających w komórce w transformowaniu węglowodanów, białek i tłuszczów na energię.

Jaki bób kupić?

Bardzo młody bób, podobnie jak groszek cukrowy, może być jedzony na surowo. Najczęściej sprzedawany bób jest już łuskany i przechowywany w szczelnych torbach z tworzywa sztucznego. Nie wiadomo jednak czy jest on świeży i dlatego najlepiej jest kupować go w strąkach. Powinny one być intensywnie zielone, bez przebarwień i pleśni.

Jak przechowywać bób?

Bób w lodówce zachowuje swoje walory odżywcze około tygodnia. Może być jedzony jako przekąska, jest też doskonałym składnikiem sałatek. Niestety, powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach.

Jak ugotować bób?

Wzdęcia i gazy są wywołane oligosacharydami w ziarnach, które niestety nie są trawione ani rozkładane przez bakterie jelitowe. Aby więc uniknąć sensacji żołądkowych, możesz jednorazowo zjeść szklankę ugotowanego bobu (3 g oligosacharydów) albo odpowiednio ugotować ziarna. Jak to zrobić?

Należy zalać bób bardzo gorącą wodą, odstawić na godzinę, wylać wodę i ponownie ugotować w nowej wodzie, soląc na koniec gotowania. Niektórzy zalecają gotowanie go z dodatkiem kopru, zwłaszcza jeśli ktoś nie lubi zapachu gotującego się bobu, ale też soku z cytryny, cukru, ziół. Jeśli bób jest młody (drobny, o delikatnej, zielonej skórce), gotujemy go kilkanaście minut – najlepiej na parze. Starszy bób trzeba gotować kilkadziesiąt minut, aby był miękki (30–50 min.). Najlepiej sprawdzać co jakiś czas, czy już jest gotowy.  

Doskonały podczas odchudzania - sprawdź przepisy na dania z bobem

Bób - komu może szkodzić?

Bób nie jest dla osób, które cierpią na dnę moczanową (ze względu na obecność puryn), mają tendencję do powstawania kamieni szczawianowych w nerkach i problemy z przewodem pokarmowym.

Bób może też sporadycznie powodować poważne reakcje alergiczne, znane jako favism. Do wystąpienia objawów chorobowych dochodzi u osób posiadających mutację w genie G6PD po narażeniu na różne czynniki środowiskowe, z których najważniejszymi są: leki, spożycie bobu (Vicia faba) i zetknięcie z jego pyłkiem.

16 pysznych pomysłów na dania z bobem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (19)
/5 miesięcy temu
Kocham bób. Robię na jego bazie pyszną pastę do pieczywa z czosnkiem. Wystarczy zmiksować obrane ziarna z dowolnymi dodatkami.
/rok temu
Uwielbiam bób.Właśnie zjadłam pół kilograma po ugotowaniu. Nie wiem czy można jeść go w całości. Często zjadam go ze skorka. Bez skórki jest trochę łagodniejszy. Nie odczuwam żadnych problemów żołądkowych. To był mój dzisiejszy obiad.
/2 lata temu
Bardzo ciekawy artykuł. Dla zainteresowanych, jeszcze tutaj można znaleźć kilka informacji na temat bobu http://zkuchniwziete.pl/blog/lifestyle/bob-wlasciwosci-zdrowotne.html oraz fajne przepisy na jego wykorzystanie :)
POKAŻ KOMENTARZE (16)