Co to znaczy, że sok jest pasteryzowany?

Zobacz, czym jest sok pasteryzowany, czy jest zdrowy, na czym polega jego przygotowanie oraz jakie są jeszcze inne rodzaje soków!
/ 03.04.2019 12:24

sok

fot. Fotolia

Soki dzieli się ze względu na użyty surowiec, konsystencję, obróbkę termiczną i rodzaj półproduktu.

Użyty surowiec:

  • soki owocowe,
  • warzywne
  • owocowo-warzywne.

Konsystencja:

  • sok przecierowy – otrzymywany przez przetarcie całych lub obranych owoców i/lub warzyw, ma półpłynną konsystencję. Zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze pochodzące z owoców i warzyw, w tym błonnik pokarmowy, który ma właściwości sycące. Soki przecierowe produkuje się głównie z warzyw.
  • sok mętny – przy jego produkcji pomija się proces klarowania i filtracji, zawiera więc naturalne zmętnienia i cząstki miąższu. Dzięki temu soki te są bogate w bioaktywne składniki, m.in. błonnik w tym pektyny, związki fenolowe i karotenoidy.
  • sok klarowny – poddany klarowaniu i filtracji, nie zawiera cząstek miąższu pochodzących z owoców i/lub warzyw. Posiada mniej biologicznie czynnych związków niż sok mętny, natomiast zachowuje większość witamin i soli mineralnych.

Obróbka termiczna:

  • sok niepasteryzowany – sok nieutrwalony poprzez pasteryzację, o krótkim okresie przydatności do spożycia, wynoszącym zwykle od jednego do trzech dni, wymagający zapewnienia nieprzerwanie warunków chłodniczych od momentu wyprodukowania do chwili konsumpcji (np. sok jednodniowy). 
  • sok pasteryzowany w niskiej temperaturze – poddany obróbce cieplnej w temperaturze do około 70°C, o kilkutygodniowej minimalnej trwałości.
  • sok pasteryzowany – poddany obróbce cieplnej w temperaturze bliskiej 100°C, co zapewnia trwałość produktu w ciągu wielomiesięcznego przechowywania w temperaturze otoczenia.

Zobacz też: Czy soki pasteryzowane i odtworzone z soku zagęszczonego są zdrowe?

Rodzaj półproduktu:

  • bezpośredni – NFC (ang. skrót od słów Not From Concentrate – „nie z koncentratu”) – sok uzyskany poprzez wyciśnięcie, tłoczenie lub przetarcie. Może być przecierowy, mętny lub klarowny, pasteryzowany lub tylko schładzany. W tym ostatnim przypadku sok ma krótki termin przydatności do spożycia i należy przechowywać go w lodówce.
  • odtworzony – uzyskiwany z zagęszczonego soku lub przecieru poprzez dodanie takiej samej ilości wody, która wcześniej została usunięta (odparowana) oraz ewentualne dodanie aromatu z tego samego rodzaju owoców i/lub warzyw. Zagęszczanie soków (5-6 krotne) jest ekonomicznie uzasadnione, ponieważ pozwala na obniżenie kosztów magazynowania i transportu, wyrównanie różnic w ilości i jakości zbiorów z różnych regionów upraw oraz stabilizację wahań cen w latach niskich i wysokich zbiorów. Jakość wody do odtworzenia musi odpowiadać co najmniej jakości wody pitnej.

Zobacz też: Fakty i mity na temat soków i musów!

Źródło: materiały prasowe fleishmanhillard/mn

Redakcja poleca

REKLAMA