POLECAMY

Jesteś aktywna fizycznie? Zobacz, co ma dużo białka! 6 produktów, które warto włączyć do diety fit kobiety

Chcesz być fit! Planujesz trening tak, by spalić tkankę tłuszczową i wzmocnić mięśnie. Do tego potrzebujesz białka wysokiej jakości! Sprawdź, gdzie go szukać.

Barbara Dąbrowska / 3 tygodnie temu

Dlaczego potrzebujesz białka?

Ludzkie ciało to 600 różnych mięśni zbudowanych przede wszystkim z białka i wody. Kiedy regularnie trenujesz białko pokarmowe jest niezbędne do zachowania lub wzrostu masy mięśniowej.

Koktajl białkowy warto włączyć do swojej diety. Dlaczego?

Odpowiednie spożycie białka dla fit kobiet:

  • zapewnia podaż aminokwasów niezbędnych (cegiełek budujących białka), których twoje ciało nie potrafi wytworzyć,
  • pozwala utrzymać syntezę wewnętrzną białka na optymalnym poziomie do rozwoju mięśni,
  • wspiera funkcje życiowe, do przebiegu których białko jest niezbędne (np. synteza hormonów, przeciwciał odpornościowych).

Każdy trening siłowy, z obciążeniem, doprowadza do mikrouszkodzeń mięśni. Ich naprawa skutkuje nadbudowaniem masy mięśniowej, co w efekcie zwiększa siłę i masę mięśnia. Właśnie dlatego, osoby aktywne fizycznie potrzebują więcej białka ze źródeł pokarmowych.

Zapotrzebowanie na białko

Najnowsze zalecenia American College of Sports Medicine z 2016 roku rekomendują:

  • dla osób trenujących rekreacyjnie lub nietrenujących w ogóle 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała,
  • dla osób trenujących regularnie od 1,2 g do 2,0 g białka na każdy kilogram masy ciała.

Ostateczna ilość zalecanego białka zależy od stopnia wytrenowania, intensywności treningów i ich częstotliwości.

Cel: Dostarczyć tyle białka, by nadbudowa i regeneracja mięśni była intensywniejsza niż ich rozpad potreningowy.

Białko to bardzo ważny składnik codziennej diety. Dlaczego?

Co ma dużo białka? Gdzie jest białko pełnowartościowe?

Z punktu widzenia jakości białka najważniejsze są trzy podstawowe czynniki:

  1. Zawartość białka w produkcie.
  2. Zawartość aminokwasów niezbędnych w produkcie.
  3. Strawność, a co za tym idzie, dostępność białka do wykorzystania dla organizmu.

Równie ważny jest tzw. „timing” białka. Rozwój mięśni najlepiej zachodzi, gdy zjadasz porcje po około 20 g biała z każdym śniadaniem, obiadem, kolacją i po treningu.

Nie będziemy zanudzać cię tabelami z zawartością poszczególnych aminokwasów. Najważniejsze być pamiętała, by jeść różnorodne źródła białka. Dzięki temu ryzyko, że któregokolwiek aminokwasu niezbędnego zabraknie jest znacznie mniejsze.

Powszechnie wiadomo, że dużo białka występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego w jajkach, mięsie, rybach, czy produktach mlecznych. My przygotowaliśmy dla Ciebie listę 6 bardzo dobrych, wegańskich źródeł białka. Włączając je do diety podkręcisz spożycie białka w diecie!

Zobacz TOP 6 wegańskich źródeł białka dla fit kobiety!

Sprawdź! Obalamy 6 największych mitów na temat białka w diecie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)