Celiakia i dieta bezglutenowa – poradnik

Osoba chora na celiakię może jeść jedynie makarony bezglutenowe
Celiakia to choroba, w której dochodzi do uszkodzenia jelit. Jest to choroba wrodzona i nieuleczalna. Można jednak złagodzić jej objawy i przywrócić prawidłową budowę i funkcję jelit dzięki zastosowaniu diety bezglutenowej.
/ 09.08.2011 11:50
Osoba chora na celiakię może jeść jedynie makarony bezglutenowe

Celiakia

Celiakia, inaczej zwana choroba trzewną, jest chorobą wrodzoną, która polega na nietolerancji glutenu. Jakie są przyczyny choroby i w jaki sposób się objawia?

Przeczytaj: Co to jest celiakia?

Co to jest gluten?

Gluten to nic innego, jak białko roślinne. Zawierają go: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Jaka funkcję spełnia gluten? Dlaczego osoby chore na celiakię nie powinny go jeść i czym w taki razie go zastąpić?

Przeczytaj: A wszystkiemu winien gluten…

Które produkty są bezglutenowe?

Produkty bezglutenowe powinny być oznakowane przekreślonym kłosem. Nie wszyscy producenci oznaczają jednak swoje produkty w ten sposób, dlatego osoby chore na celiakię powinny wiedzieć, na jakie informacje powinny zwrócić uwagę czytając skład produktu.

Przeczytaj: Jak rozpoznać produkty bezglutenowe?

Produkty wskazane

Wiemy już co należy ograniczyć w diecie bezglutenowej. Co zatem można jeść? Jakie produkty nie zagrażają twoim kosmkom jelitowym?

Przeczytaj: Celiakia – co wolno jeść, a czego nie?

Alkohol a celiakia

Uważaj gluten może być zawarty również w alkoholach. Dowiedz się, jakie trunki mogą zagrażać twojemu zdrowiu i postaraj się z nich zrezygnować.

Zobacz: Jakie alkohole może pić osoba chora na celiakię?

Jak wygląda życie z celiakią?

Poznaj historię Franciszka, który przez wiele lat nie był świadomy swojej choroby. Jak radzi sobie z dietą? Jak na jego chorobę reagują inni?

Przeczytaj koniecznie: Moja dieta bezglutenowa – historia choroby

Redakcja poleca

REKLAMA