Celiakia
Celiakia, inaczej zwana choroba trzewną, jest chorobą wrodzoną, która polega na nietolerancji glutenu. Jakie są przyczyny choroby i w jaki sposób się objawia?
Przeczytaj: Co to jest celiakia?
Co to jest gluten?
Gluten to nic innego, jak białko roślinne. Zawierają go: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Jaka funkcję spełnia gluten? Dlaczego osoby chore na celiakię nie powinny go jeść i czym w taki razie go zastąpić?
Przeczytaj: A wszystkiemu winien gluten…
Które produkty są bezglutenowe?
Produkty bezglutenowe powinny być oznakowane przekreślonym kłosem. Nie wszyscy producenci oznaczają jednak swoje produkty w ten sposób, dlatego osoby chore na celiakię powinny wiedzieć, na jakie informacje powinny zwrócić uwagę czytając skład produktu.
Przeczytaj: Jak rozpoznać produkty bezglutenowe?
Produkty wskazane
Wiemy już co należy ograniczyć w diecie bezglutenowej. Co zatem można jeść? Jakie produkty nie zagrażają twoim kosmkom jelitowym?
Przeczytaj: Celiakia – co wolno jeść, a czego nie?
Alkohol a celiakia
Uważaj gluten może być zawarty również w alkoholach. Dowiedz się, jakie trunki mogą zagrażać twojemu zdrowiu i postaraj się z nich zrezygnować.
Zobacz: Jakie alkohole może pić osoba chora na celiakię?
Jak wygląda życie z celiakią?
Poznaj historię Franciszka, który przez wiele lat nie był świadomy swojej choroby. Jak radzi sobie z dietą? Jak na jego chorobę reagują inni?
Przeczytaj koniecznie: Moja dieta bezglutenowa – historia choroby