Celiakia - co wolno jeść, a czego nie?

Dieta bezglutenowa oparta jest na produktach spożywczych, w produkcji których nie użyto zbóż: pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta. Spośród wszystkich produktów spożywczych można wyróżnić te dozwolone, czyli te które nie zawierają glutenu oraz te, będące jego źródłem. Istnieją także produkty, na które należy zwrócić szczególną uwagę. Sprawdź, co możesz jeść, a co musisz odrzucić.

fot. Nieznane

Produkty zbożowe

Dozwolone są:

  • zboża, w których naturalnie gluten nie występuje, a więc: ryż, kukurydza, gryka, proso;
  • mąka bezglutenowa: gryczana, kukurydziana, ryżowa;
  • skrobia kukurydziana i ryżowa;
  • makarony i pieczywo z mąki sojowej, ryżowej, gryczanej, ziemniaczanej i kukurydzianej;
  • gotowe pieczywo, makarony bezglutenowe;
  • ryż (zarówno biały jak i brązowy);
  • kasza gryczana, jaglana, tapiok.

Przeciwwskazane są:

  • produkty zawierające pszenicę, żyto, owies i jęczmień, a więc: bułki, chleb pszenny, żytni, pieczywo chrupkie, pumpernikiel;
  • kasze – jęczmienna, manna, kuskus;
  • makarony, mąki, otręby wytworzone ze zbóż zawierających gluten.

Uważaj na niektóre produkty (np. płatki śniadaniowe), które mogą zawierać słód jęczmienny.

Tłuszcze

Dozwolone są:

  • oleje,
  • oliwa z oliwek,
  • masło,
  • margaryny.

Uważaj na: majonez i dressingi.

Polecamy: Tłuszcze - czy zawsze Twój wróg?

Mięso, ryby i ich przetwory

Dozwolone są:

  • świeże mięso, drób, ryby i owoce morza;

Przeciwwskazane są produkty panierowane.
Uważaj na: konserwy, kiełbasy, hamburgery, pasztety, wędliny, pulpety, inne z dodatkiem zhydrolizowanego białka roślinnego.

Mleko i jego przetwory

Dozwolone są:

  • świeże mleko,
  • mleko w proszku,
  • mleko skondensowane,
  • sery białe,
  • kefiry,
  • śmietana.

Przeciwwskazane są te z dodatkiem słodu jęczmiennego.

Uważaj na:

  • jogurty owocowe,
  • napoje czekoladowe,
  • żółte sery (ze względu na powierzchnię powlekaną).

Owoce

Dozwolone są wszystkie, zarówno świeże i mrożone, a także w postaci soków.

Uważaj na: nadzienia owocowe i owoce suszone.

Warzywa

Dozwolone są: wszystkie świeże, mrożone i konserwowe warzywa. Przeciwwskazane zaś są te panierowane.

Uważaj na warzywa w puszkach i sosy o nieznanym składzie.

Słodycze

Dozwolone są:

  • cukier,
  • lizaki,
  • glukoza,
  • miód,
  • dżemy,
  • galaretki,
  • ciasta i ciastka przygotowane z dozwolonych produktów,
  • kisiele i budynie domowego wyrobu (z mąką ziemniaczaną),
  • bezglutenowe.

Przeciwwskazane są te, zawierające słód jęczmienny, przygotowane z przeciwwskazanych produktów zbożowych i proszku do pieczenia.

Uważaj na: czekoladę, gotowe budynie, cukierki nadziewane i batony.

Przyprawy

Dozwolone są:

  • sól,
  • pieprz,
  • zioła,
  • chili,
  • cynamon.

Uważaj na:

  • majonez,
  • ketchup,
  • musztardy,
  • przyprawy mieszane,
  • gotowe sosy w proszku,
  • dipy.

Napoje

Dozwolone są:

  • kawa naturalna,
  • herbata,
  • wody,
  • soki,
  • kompoty,
  • napary ziołowe,
  • kakao naturalne.

Przeciwwskazane:

  • kawa zbożowa,
  • ze słodem jęczmiennym,
  • piwo,
  • wódki żytnie.

Jeśli chorujesz na celiakię pamiętaj, aby przed spożyciem produktu spożywczego zawsze warto zapoznać się z jego składem!

Polecamy: Dieta rotacyjna - co to takiego?

SKOMENTUJ (1)
Jak powinna wyglądać dieta na cellulit?
KOMENTARZE (1)
~maja pierdek/3 lata temu
polecam dietę - Maja Pierdek