Ten malutki, niepozorny owoc, może nas uchronić przed wieloma chorobami, a nawet opóźnić proces starzenia.
Borówka amerykańska nazywana jest także borówką wysoką albo jagodą amerykańską. Prawdopodobnie przywędrowała do Stanów Zjednoczonych z Ameryki Południowej. Przypuszcza się, że około 65 milionów lat temu borówkami zajadały się dinozaury. To właśnie ślady po tych roślinach znaleziono w pokładach geologicznych okresu kredowego.
Borówka rośnie na krzewach, które osiągają wysokość około 2 metrów. jest soczysta, wonna i bardzo słodka. Jest niskokaloryczna i zawiera bardzo dużo kwasu foliowego, wapnia i fosforu. Owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich owoców, czyli najmocniej przeciwdziałają powstawaniu raka. Poza tym obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi zwiększające ryzyko zawału i chorób krążenia, gdyż oczyszczają naczynia krwionośne oraz wzmacniają tętnice i żyły. Borówki polepszają również widzenie, poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych, zwiększając przepływ krwi w siatkówce. Są zalecane więc osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem. Borówki amerykańskie polecane są również osobom mającym częste problemy z infekcjami dróg moczowych, bowiem zawierają proantocyjanidy, które chronią układ moczowy.
Owoce borówki są więc nie tylko bardzo smaczne, ale i bardzo zdrowa, dlatego jeśli tylko jest okazja sięgajmy po świeże borówki, a także przygotowane z nich przetwory.
WeDwoje poleca kilka ciekawych przepisów z borówką amerykańską w roli głównej.
Ciasta, desery i przetwory z borówką amerykańską: