Armia przeciwutleniaczy na talerzu

Crostini - pyszne, kolorowe kanapeczki.
Przeciwutleniacze to grupa różnorodnych związków, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami i dzięki temu wzmacniają odporność. Dowiedz się, jakie produkty wybierać, by dieta była bogata w antyoksydanty.
/ 26.11.2010 10:32
Crostini - pyszne, kolorowe kanapeczki.

Przeciwutleniacze to grupa witamin, minerałów i unikalnych związków o zdumiewających właściwościach wzmacniających odporność, których zadaniem jest ochrona komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Wolne rodniki

Wolne rodniki powodują zniszczenia w komórkach i mogą wywołać choroby. Powstają we wszelkiego rodzaju procesach spalania — w wyniku zanieczyszczenia środowiska, palenia tytoniu, promieniowania, smażenia potraw (wysoka temperatura powoduje rozkład oleju). Na szczęście natura dostarcza nam nieprzebrane bogactwo źródeł antyutleniaczy, dzięki którym możemy unieszkodliwić wolne rodniki.

Aby uchronić się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, musimy o to zadbać już na talerzu i zapewnić sobie źródło produktów bogatych w przeciwutleniacze: witaminę A, beta-karoten, witaminę C, witaminę E, cynk i selen.

Witamina C

Spośród wszystkich przeciwutleniaczy prawdziwą królową jest witamina C, ponieważ ma ona działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz jest naturalną antyhistaminą wspomagającą reakcje organizmu na alergeny.

Spożywanie sześciu porcji świeżych warzyw i owoców każdego dnia da nam około 200 mg witaminy C (zalecana dzienna dawka). Do produktów bogatych w witaminę C należą: owoce cytrusowe, kiwi, papaja, truskawki, czarna porzeczka, zielone warzywa, pomidory, ziemniaki, brokuły, papryka zielona i czerwona oraz zielona pietruszka i kapusta kiszona.

Aby zapewnić sobie wystarczającą ochronę przed wolnymi rodnikami, spróbuj jadać więcej warzyw i owoców zamiast innych przekąsek. Wprowadź zwyczaj, że zamiast tradycyjnie jednej jarzynki do obiadu podawane są dwie. Nie zapomnij, że do produktów warzywnych i owocowych zalicza się też soki i koktajle.

Czytaj też: Uodpornij się sam

Brygada antyoksydacyjna SEC

Witamina C oraz witamina A to nie jedyne przeciwutleniacze, które podnoszą odporność. Aby otrzymać pełen zestaw ochrony przed wolnymi rodnikami, musisz zadbać o regularne dostarczanie swojemu organizmowi selenu, witaminy E i cynku - czyli kompleksu SEC.

  • Selen zwiększa liczbę naturalnych komórek cytotoksycznych i mobilizuje komórki odpowiedzialne za zwalczanie nowotworów. Dobrym źródłem selenu są orzechy (zwłaszcza orzechy brazylijskie), nasiona, produkty z mąki pełnoziarnistej, owoce morza, żółtka jaj, pestki słonecznika i czosnek.
  • Witamina E pobudza wytwarzanie naturalnych komórek cytotoksycznych zwalczających niepożądane wirusy, bakterie i komórki nowotworowe. Dobrymi źródłami witaminy E są owoce awokado, orzechy, nasiona, nierafinowane oleje i owsianka.
  • Cynk wspomaga rozwój białych krwinek, zwłaszcza limfocytów. Źródłem cynku jest chude mięso, imbir, pestki dyni, orzechy brazylijskie i produkty pełnoziarniste.

Czytaj też: Co i jak jeść, czyli piramida zdrowego żywienia

Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA