POLECAMY

Amarantus na zdrowie!

Ziarna amarantusa to superlek na wiele dolegliwości. Poznaj zalety tego pseudozboża i dowiedz się, jak używać amarantusa w kuchni.

/ 3 miesiące temu
Amarantus na zdrowie! fot. Fotolia
Amarantus, nazywany również szarłatem, był postawą diety Majów. Już 4 tys. lat temu. Uprawiali go także Inkowie i Aztekowie. Prawdziwą furorę amarantus zrobił dopiero pod koniec ubiegłego stulecia. Wtedy okazało się, że pod względem wartości odżywczej bije na głowę konkurencję: pszenicę, jęczmień czy żyto. Jakie ma właściwości? Między innymi pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i cukru, wspomaga pracę serca, a także odmładza i wspomaga odchudzanie. Jest też świetnym źródłem żelaza, magnezu i wapnia. Właśnie dlatego okrzyknięto go zbożem XXI wieku. Niepozorne żółte nasiona tego zboża to nie tylko wielowitaminowa pigułka zdrowia. Są źródłem dobrze przyswajalnego białka i aminokwasów. W dodatku nie zawierają glutenu i mają niski indeks glikemiczny! 

Gotowanie amarantusa

Zastanawiasz się jak gotować amarantus? Otóż ziarna tego pseudozboża gotuje się przez ok. 5 min w osolonym wrzątku (na pół szklanki nasion, półtorej szklanki wody). Świetnie pasują one do sosów, zapiekanek oraz sałatek. Z suchych ziaren wytwarza się także mąkę. Nie zawiera ona glutenu, nie nadaje się więc do pieczenia ciast i chleba, może być jednak cennym dodatkiem do mąki pszennej. 

Amarantus w ziarnach i ekspandowany

Amarantus ma jasnobrązowe nasiona o słodkawym, orzechowym smaku. W tej formie stanowi doskonały dodatek do ciast, pieczywa, naleśników, sałatek, zapiekanek, potraw duszonych oraz zup. W sklepach ze zdrową żywnością można również kupić amarantusowe płatki i popping (ziarna ekspandowane). Używa się ich jako posypki np. do jogurtu, sałatek czy koktajli. Ich cena zaczyna się od kilku złotych. 

Poznaj 7 zdrowotnych powodów, dla których warto jeść amarantus. 

Amarantus – przepis na zdrowie

Warto wypróbować pyszny koktajl z amarantusem.
Składniki:
  • 2 łyżki poppingu amarantusowego
  • jabłko
  • pomarańcza  
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżka orzechów włoskich
Dokładnie umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki jabłko oraz pomarańczę. Do owoców dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego, popping amarantusowy oraz pokruszone włoskie orzechy. Wszystkie składniki zmiksuj, by koktajl miał idealnie gładką konsystencję. To idealne drugie śniadanie dla każdego m.in. osób dbających o linię, zagrożonych cukrzycą czy chorobami serca. 

Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu. 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)