POLECAMY

7 najzdrowszych zimowych produktów

Każda pora roku to inne produkty, którymi warto wzbogacić codzienny jadłospis. Sezonowe warzywa i owoce to skarbnica witamin i gwarancja zachowania zdrowia i pełni energii. Po jakie pokarmy sięgać zatem zimą? Oto hity zimowego sezonu!

Każda pora roku to inne produkty, którymi warto wzbogacić codzienny jadłospis. Sezonowe warzywa i owoce to skarbnica witamin i gwarancja zachowania zdrowia i pełni energii. Po jakie pokarmy sięgać zatem zimą? Oto hity zimowego sezonu!

7 najzdrowszych zimowych produktów

fot. Depositphotos

W zależności od pory roku, chętniej sięgamy po inne produkty. Mimo, że w sklepach dostęp do różnych warzyw i owoców mamy nieograniczony przez cały rok, to właśnie w sezonie są one najbardziej aromatyczne, soczyste i smaczne. Zimą pomidory nie smakują już tak dobrze jak późną wiosną czy latem. Poza tym temperatura otoczenia ma ogromny wpływ na nasze wybory. Gdy na dworze panują upały chętniej sięgamy po pokarmy, które chłodzą i zaspokajają pragnienie, zimą z kolei, zdecydowanie częściej wybieramy dania ciepłe i mocno rozgrzewające. I słusznie, bo każda pora roku ma swoją żywieniową listę przebojów. Warto sięgać po pokarmy charakterystyczna dla danego sezonu, bo z reguły pochodzą z lokalnego rynku, mają dużo witamin i smakują wybornie.

Zimą warto sięgać po dania ciepłe i rozgrzewające. Zamiast sałatek lepiej sprawdzą się warzywa gotowane lub duszone, zupy kremy, danie jednogarnkowe przygotowane na bazie warzyw korzeniowych i mięsa lub roślin strączkowych. Zimą organizm dość często narażony jest na wychłodzenie, zatem ciepłe dania to podstawa codziennego jadłospisu. Warto sięgać po produkty podnoszące odporność, naturalne antybiotyki, a także aromatyczne i rozgrzewające przyprawy. Zima to także czas domowych przetworów.

Oto produkty, których nie może zabraknąć w zimowej diecie:

Ziemniaki

Choć długo okryty niesławą i obarczany za nadmierne tycie, teraz wraca do łask. I wbrew pozorom może być jedzony i przez osoby z nadwagą, i przez diabetyków, o ile podamy go bez zasmażek,  tłustego kotleta, skwarek, czy zawiesistych sosów. Sam ziemniak jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Dzięki zawartości potasu obniża ciśnienie krwi, natomiast dzięki błonnikowi reguluje trawienie i przeciwdziała zaparciom. Zawarta w ziemniakach skrobia to doskonałe źródło energii. Ziemniak w formie papki lub kąpieli z dodatkiem mąki ziemniaczanej łagodzi zmiany skórne, egzemy, odmrożenia i odparzenia. Ziemniaki stosowane są przy chorobach nerek, dwunastnicy i żołądka.

Marchew

Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i beta-karotenu, silnego antyoksydantu i niezwykle skutecznego związku w walce z rakiem. Ponadto stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca, a także wpływa dobroczynnie na wzrok, chroniąc przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki  żółtej. Marchew reguluje procesy trawienne oraz poprawia wygląd i koloryt skóry, a także chroni organizm przed wczesnym starzeniem. 

Kiszona kapusta

Bogata w witaminę C, witaminy z gr. B, A, E i K. Doskonale podnosi odporność, choć często pozostaje niedoceniana. Zawarte w kapuście związki siarki sprawiają, że włosy, skóra i paznokcie wyglądają pięknie. Kapusta kiszona stosowana jest w leczeniu stawów, niweluje obrzęki, a sok z kapusty łagodzi kaca i stany zapalne żołądka. Związki chemiczne zawarte w kiszonej kapuście pomagają w wale z nowotworami o podłożu hormonalnym (np. nowotwór jajników, piersi, prostaty).

Cytrusy

Pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty, pomelo są doskonałym źródłem witaminy C, niezbędnej w okresie rozmaitych przeziębień i zachorowań na grypę. Ze względu na sporą zawartość witaminy C, cytrusy wspomagają układ odpornościowy, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na infekcje. Cytrusy są źródłem błonnika, zatem przeciwdziałają zaparciom i pomagają w utrzymaniu ładnej sylwetki (o co zimą wcale nie tak łatwo). Mają sporo potasu, wapnia, beta-karotenu, flawonoidów. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, chronią przed wolnymi rodnikami, poprawiają wygląd skóry i samopoczucie

Przeczytaj: Jakie owoce jeść zimą?

Cebula

Jest naturalnym antybiotykiem, zatem w okresie zwiększonych infekcji, warto włączyć ją do swojej diety. Tym bardziej, ze cebula jest doskonałym dodatkiem do większości potraw i można ją spożywać zarówno na surowo, jak i w wersji smażonej, duszonej czy gotowanej. Cebula jest doskonałym środkiem przeciwbakteryjnym, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, działa wykrztuśnie i przeciwkaszlowo.

Przeczytaj: Jak zrobić syrop z cebuli?

Ciekawostka
Cebula zawiera kwercytynę czyli przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko nowotworów i chorób serca.

Czosnek

Podobnie jak cebula jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Jest zatem doskonały na rozmaite infekcje i niezastąpiony w chorobach układu oddechowego.  Poza tym reguluje procesy trawienia i zaburzenia przemiany materii, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i ma działanie antyrakowe.

Przeczytaj: Czosnek i cebula kontra rak

Rozgrzewające przyprawy

Chili, imbir, pieprz cayenne, kardamon, cynamon to przyprawy, których zimą nie może zabraknąć w twojej kuchni. Dzięki zawartości sporej ilości olejków eterycznych działają niczym aromaterapia na zmysły. Poza tym doskonale rozgrzewają, usprawniają trawienie, poprawiają krążenie, udrażniają drogi oddechowe i działają przeciwzapalnie. W dodatku doskonale smakują zarówno jako dodatek do rozgrzewających dań, napojów i deserów.

Przeczytaj: 6 rozgrzewających ziół i przypraw

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)