Słownik

Cholesterol

Cholesterol to związek chemiczny, występujący jedynie w komórkach zwierzęcych i ludzkich. Może być częściowo wytwarzany przez organizm (tłuste pożywienie wzmaga ten proces) i absorbowany z pokarmów.

Cholesterol odgrywa istotną rolę w procesie przemiany materii, dzięki niemu w organizmie zachodzi synteza cząsteczek takich jak m. in. hormony płciowe. Rozróżnia się „dobry cholesterol” (HDL - high-density lipoproteid) i „zły cholesterol” (LDL - low-density lipoproteid).

Podwyższony poziom cholesterolu we krwi może być skutkiem chorób takich jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, dna, choroby dróg żółciowych, otyłość. Wzrost stężenia cholesterolu we krwi powoduje ryzyko miażdżycy, chorób wieńcowych i zawałów serca.

Prawidłowa wartość stężenia cholesterolu we krwi dla osoby dorosłej to < 200-250 mg/dl.

Zmniejszenie poziomu cholesterolu można uzyskać poprzez ograniczenie spożycia:

  • tłustego mięsa i tłuszczów zwierzęcych,
  • kiełbas, podrobów,
  • masła,
  • jajek,
  • tłustych serów.

Najwięcej cholesterolu zawierają produkty takie jak cielęcina, wołowina, wieprzowina, jajka, masło, kawior, ostrygi, małże. Produkty o średniej zawartości cholesterolu to drób, dziczyzna, ryby, tłuste sery, mleko pełne i chude, wędliny.

Poziom cholesterolu obniżają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte np. w olejach z pestek, kiełkach, nasionach oraz tranie.