Słownik

Celiakia

Celiakia to choroba objawiająca się nietolerancją glutenu w produktach spożywczych. Jej wykrycie wiąże się z przejściem na dietę bezglutenową.

Gluten to inaczej białka pszenicy. Glutenowe są więc mąka, chleb, makaron i wiele innych produktów, nie kojarzących się z obecnością pszenicy (sos sojowy, czekolada, wędliny, niektóre jogurty i inne – pełna lista produktów zawierających gluten znajduje się tutaj).

Alergia na ten składnik powoduje, że obecny w pożywieniu gluten uszkadza kosmki jelitowe i powoduje zaburzenia w trawieniu w wchłanianiu pokarmów. Jako, że przy znacznym uszkodzeniu kosmków nawet mała ilość glutenu może być szkodliwa dla zdrowia osoby uczulonej, dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu wszelkich produktów mogących zawierać gluten z żywienia.

Obecnie stosuje się profilaktyczną dietę bezglutenową w żywieniu dzieci.