Słownik

Antyoksydanty

Antyoksydanty to związki chemiczne mające zdolność neutralizowania wolnych rodników.

Wolne rodniki namnażają się w organizmie pod wpływem stresującego trybu życia, złego odżywiania, zażywania niektórych leków, przebywania w zanieczyszczonym środowisku. Powstają także podczas palenia papierosów, grillowania i smażenia potraw. Antyoksydanty hamują niekorzystne efekty działania wolnych rodników. Minimalizują zatem ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę. Korzystnie wpływają także na układ odpornościowy, zapobiegając zakażeniom i infekcjom. Łagodzą również przebieg wielu chorób.

Do antyoksydantów pochodzących z pożywienia zaliczamy m.in. witaminy:

  • A (źródła: tran, wyciąg z wątroby, pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtka jaj, margaryny zbogacane w witaminę A),
  • C (źródła: owoce cytrusowe, brokuły, kalafior, kapusta),
  • E (źródła: wzbogacone płatki, oleje roślinne, orzechy, szpinak, kapusta włoska, mango, łuskane ziarna pszenicy),
  • β-karoten (źródła: kapusta włoska, zielone liście buraka, szpinak, marchew, słodkie ziemniaki, dynia, papaja, morele, pietruszka, bazylia), oraz polifenole (źródła: wino, winogrona, oliwa z oliwek, herbata, orzechy, kakao, niektóre inne warzywa i owoce)

Tworzeniu antyoksydantów w organizmie sprzyja uprawianie umiarkowanego sportu, trening w postaci długich pieszych wędrówek, aktywna rekreacja czy aktywne przebywanie na świeżym powietrzu.