może tak być ?
napisał/a:
Macola
2010-11-13 09:56
Chciałam się zapytać czy w piekarniach mogą zabarwiać chleby ?
Od dawna jem chleb zbójnicki ( jest on ciemny ) i akurat mama go kiedyś kupiła i zauważyłam, że jest on pół biały pół ciemny wygląda wręcz jak babka piaskowa ;/
I jak sądzicie powinnam się zapytać w piekarni czy ten chleb jest zabarwiany ?
Od dawna jem chleb zbójnicki ( jest on ciemny ) i akurat mama go kiedyś kupiła i zauważyłam, że jest on pół biały pół ciemny wygląda wręcz jak babka piaskowa ;/
I jak sądzicie powinnam się zapytać w piekarni czy ten chleb jest zabarwiany ?
napisał/a:
dorotka_gda
2010-11-13 10:10
też widziałam taki chleb ale on nie był zabarwiony
napisał/a:
eenax
2010-11-13 10:27
Większość chlebów w kolorze ciemnobrązowym jest zabarwiana naturalnie palonym karmelem.
To ciemne pieczywo niekoniecznie zawsze jest pieczywem razowym/z pełnego przemiału.
Pieczywo razowe jest koloru jasno-średnio brazowego.
To ciemne pieczywo niekoniecznie zawsze jest pieczywem razowym/z pełnego przemiału.
Pieczywo razowe jest koloru jasno-średnio brazowego.
napisał/a:
Katalina
2010-11-13 10:41
Jako klientka masz prawo zadać takie pytanie, ale wiedz, że wiele nie-razowych chlebków jest barwionych.
napisał/a:
betikul
2010-11-13 10:55
Wiele jest takich chlebków barwionych sztucznie więc pewnie w tym przypadku też tak jest
napisał/a:
Paula0802
2010-11-13 11:13
Moim zdaniem powinnaś udać się do tej piekarni i zapytać się o składniki i ewentualne barwniki. Ja na Twoim miejscu zmieniłabym piekarnię, to nie świadczy o nich dobrze.
napisał/a:
loony83
2010-11-13 11:40
Ja znalazłam na internecie taka wypowiedz: "Aby uchronić się od oszustwa trzeba zwracać uwagę na jednolitość barwy chleba (fałszywy chleb ma ma ciemne punkty i jest nieco jaśniejszy od prawdziwego razowca) i na trwałość produktu, tzn. prawdziwy chleb razowy może zachować świeżość nawet do 6 dni!"
napisał/a:
magdagac1
2010-11-13 12:34
Nikt nie powie Ci prawdy,albo Cię okłamie....sprawi to chęć zysku...
napisał/a:
kathiee
2010-11-13 13:30
Pójdziesz, powiesz Im swoje, oni uslyszą jednym uchem a drugim wyleci.
Nawet pomidory są teraz na środkach chemicznych, żeby tylko rosły i był zysk.
Nie uchronisz się przed tym, chyba że zaczniesz piec sobie chleb samej
Nawet pomidory są teraz na środkach chemicznych, żeby tylko rosły i był zysk.
Nie uchronisz się przed tym, chyba że zaczniesz piec sobie chleb samej
napisał/a:
szalonakisia_1
2010-11-13 14:22
Myślę,że na pewno był zabarwiany, spytać się w piekarni zawsze możesz. Zawsze na opakowaniu pisze skład produktu,zobacz,może coś pisze o sztucznych barwnikach.
napisał/a:
Marthalla
2010-11-13 15:30
Piekarnie często barwią chleby. Zazwyczaj karmelem. Trzeba pamiętać, że chleb ciemny, to nie zawsze chleb razowy. A i w razowym jest tylko odrobina maki azowej, większość stanowi biała.
Dlatego my kupiliśmy piecyk do chleba i pieczemy własny...
Dlatego my kupiliśmy piecyk do chleba i pieczemy własny...
napisał/a:
Karla648
2010-11-13 21:47
jako konsument masz prawo się zapytać czy był zabarwiany a także jaki jest jego skład