POLECAMY

Masło czy margaryna?

moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2016-01-22 10:32
Zapraszam do lektury artykułu:

[url_special=http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/maslo-czy-margaryna-co-jest-zdrowsze,produkty-artykul,10415045.html:32m96ef1]http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/maslo-czy-margaryna-co-jest-zdrowsze,produkty-artykul,10415045.html[/url_special:32m96ef1]

A wy czego używacie do smarowania? Ja od wielu lat nie wiem jak smakuje margaryna. Co prawda rzadko jem pieczywo ale jak już musze posmarować (co jest jeszcze rzadziej) to używam wyłącznie masła, które zawsze jest w mojej lodówce, bo na niczym mi nie smakuje jajecznica jak na masełku :)
napisał/a: Andzrej , 2016-01-22 20:54
Masło sprzed 20 lat różni się od dzisiejszego, najważniejsza zmiana dotyczy mleka i technologi produkcji. Najlepsze mleko jest od krów, które się pasą na łąkach. Łąka to jest źródło zdrowia, które potem jest dalej przekazywane. Współczesny magister rolnictwa nie potrafi rozpoznać roślin łąkowych na wszystko mówi trawa. Dzisiaj krowy stoją w fabrykach mleka i nawet ich mocz jest wykorzystywany przez farmację. Dawniej technologia produkcji masła była czasochłonna i wymagała zmian temperatury co jest kosztowne dlatego biznes wymusił zmianę technologii na szybką i mniej energetyczną. Pomimo tych zmian technologicznych cena masła porównując do zarobków dawniej i dziś się nie zmieniła. Różnicę cen wyrównały podatki.
Margaryna powstaje głównie z oleju rzepakowego. W produkcji rzepaku używa się najwięcej chemii, jedyna roślina na którą stosuje się dziś chemię pierwszej klasy toksyczności. Rzepak najbardziej degraduje też środowisko naturalne. Plantatorzy sieją go bardzo dużo z jednego powodu - prosta technologia i zbiór kombajnem. Żeby zagęścić olej rzepakowy znowu potrzebna jest chemia i katalizatory niklowe. Powstaje nowa masa, której nie powinno się nazywać tłuszczem roślinnym. A z tej masy chemicy mogą zrobić wszystko np żółty ser, pasztet, kremy.
Jakość żywności spadła wraz z likwidacją lokalnych przetwórni. Fabryki i chemicy stworzyli nowe receptury do których dodają propagandę żeby tylko zwiększyć zyski.
Tylko nazwy pozostały stare.
napisał/a: kasia_m-123 , 2016-02-08 13:33
Ja odkąd pamiętam używałam ciągle margaryny. Chwile przeżuciłam się na masło, jednak od 4 lat w ogłenie używam ani margaryny albo masła. Stosuje serki do smarowania. A jak mi waga w dół poszła to nie do opisania ;)
napisał/a: pola341 , 2016-03-13 22:24
Najlepiej wyrzucić oba produkty. No chyba że mamy dojście do masełka, które jest robione na wsi,prosto od krowy mmmm :)
napisał/a: piekna_aa , 2016-04-06 22:21
Masło ale właśnie najlepsze to by było takie z prawdziwego zdarzenia :D
napisał/a: natinatala , 2016-04-10 13:14
ja uzywam tylko masła, margaryna zupełnie mi nie smakuje ;)
napisał/a: Doris9 , 2017-01-08 13:40
ponoć masło jest zdrowe tylko dla dzieci, dla dorosłych raczej margaryna...tak słyszałam
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2017-01-08 14:16
To źle słyszałaś. Margaryna nie powinna być stosowana w ogolę.
cryForWoman
napisał/a: cryForWoman , 2017-05-08 22:18
Ja też osobiście jem bardzo mało pieczywa ale jakbym miała wybierać to masło :)
napisał/a: izabela-88 , 2017-06-07 20:57
Ja też jestem zwolennikiem masła. Ale lubię mieszane mix z margaryną Łaciate. Pychota.
napisał/a: alkowa23 , 2017-06-26 18:16
margaryna jest zła . I koniec . Tu sa takie tłuszcze , takie E różnego rodzaju i prosze nie dc sobie wcisnąć ,ze margaryna jest lepsza od masła , Absolutnie ! . Oczywiście , jakc chce się schudnać to sie praktycznie go nie stosuje . Natomiast tłuszcz który można w 100% stosowac to olej kokosowy i tyle . Poza tym co nieco wiem na temat diety ponieważ sama kontaktowałam się z panią Katarzyną Gryko , którą notabene bardzo polecam , świetny trener personalny . Oczywiście dieta plus jadłospis trenignowy ułożony po badaniach .
napisał/a: Frecza , 2017-07-28 12:02
Ja cały czas margaryne bo tańsza jest :)