Jestem za chudy

napisał/a: boss01 2007-03-15 18:41
Witam. Mam 16 lat , 177 cm wzrostu, 62 kg wagi. Moze i 62 to nie jest bardzo malo ale chodzi mi glownie o chudosc zewnetrzna. Praktycznie wiekszosc ciala to skora i kosci. Nie wiem co zrobic zeby to sie zmienilo. Jem sporo i wszystko bo lubie. To nie skutkuje wiec cwiczylem przez pol roku z hantlami, pompki, podciaganie itp. Wynik zwiekszenie bicepsow a poza tym nic wiecej. Co zrobic zeby przybrac na masie? Wstydze sie tego jak wygladam, dlatego prosze o fachowa porade.
napisał/a: Talentak 2007-06-06 15:03
jak chcesz byc normalny czlowiek to durze jec nie za durzo bo bendziesz za gruby prawie durzo spi codzienncie jec sniadanie obiad i kolacje nie jec mielsa boncz narazie wegatarianinem bo mielos ma durzo tluszczu i zadurzo ma kalori i bendziesz za gruby wielc Polecam to co ja muwie wielc Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-06-08, 10:09 ]
i co zadzialalo
napisał/a: bruncia25 2007-08-21 23:38
Cześć. Też mam ten sam problem co Ty. Jak narazie stosuje:

Co jeść, aby utyć
- Tłuszcz w postaci śmietanki, serów śmietankowych i pełnego mleka, masła, żółtek jaj, oliwy z oliwek.
- Produkty zawierające białko: mięso, nabiał i jego przetwory.
- Łatwo przyswajalne węglowodany (np. napoje słodzone miodem), potrawy mączne (np. makaron z owocami i śmietanką).
- Obfite desery.


Ważne wskazówki dietetyczne
- Przy niedożywieniu i wyniszczeniu organizmu przybieranie na wadze zaczynamy od diety niskokalorycznej, zwiększając stopniowo z każdym dniem liczbę kalorii, aż do 2800-3000 kcal na dobę.
- Do mleka dodajemy żółtka jaj, gotujemy kleiki z ryżu lub kaszy, a ziemniaczane purĂŠe podajemy ze świeżym masłem lub śmietanką.
- Na początku przyrządzamy mięso mielone z drobiu lub cielęciny. Łagodnie przyprawiamy do smaku, potem gotujemy na parze. Później możemy je smażyć, najlepiej bez tłuszczu.
Uwaga!
Jeśli się rygorystycznie odchudzasz i zaobserwowałaś gwałtowny spadek wagi, nie przedłużaj samowolnie diety! Wróć do normalnego odżywiania, zmniejszając tylko porcje. W ten sposób nie doprowadzisz do niedoboru podstawowych składników odżywczych. Objawy niedoboru nie występują nagle - poprzedza je okres utajenia, kiedy to organizm wykorzystuje zgromadzone zapasy.


Co sprzyja dobremu trawieniu
Właściwa organizacja każdego dnia (zajęć domowych i wykonywanej pracy) wpływa na tempo przemiany materii, a w konsekwencji pomaga łatwiej dojść do zdrowia.
Jak sobie pomóc
- Codziennie jadać pożywne śniadanie. Oprócz ciepłych napojów dobrze jest zjeść np. zupę mleczną.
- Jeśli wychodzimy z domu na dłużej, zabierzmy ze sobą kanapkę i owoc.
- Dbajmy, by jadać o stałych porach dnia, co najmniej 5-6 posiłków dziennie. Możemy też pozwolić sobie na pojadanie między nimi.
Pobudzają apetyt
- Niezbyt słodkie kompoty, soki owocowe i warzywne - ze świeżych owoców, najlepiej wyciśnięte w domu. Należy je rozcieńczać przegotowaną lub mineralną niegazowaną wodą, by miały mniej intensywny smak.
- Różnorodne surówki i sałatki z warzyw i owoców, leguminy, orzeźwiające desery owocowe (kisiele, galaretki).
- Świeże, sezonowe owoce oraz warzywa, starannie oczyszczone i umyte. Należy je dokładnie gryźć i powoli przełykać. Zimą można je zastępować owocami południowymi (pomarańczami, grejpfrutami, mandarynkami).

Propozycje dań:
Cielęcina z sosem
Filety z warzywami
Wiśniowy kisiel
Miseczka z owocami



Cielęcina z sosem
1 porcja ok. 310 kcal
Składniki:
- 40 dag cielęciny bez kości
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Na sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wywaru mięsnego
- sól
- 50 ml białego wina

Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać mąkę, zimny wywar, wino i zagotować. Przetrzeć, dodać musztardę, przyprawić do smaku, dodać masło. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni bez tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na talerzu na musztardowym sosie, położyć na mięsie wiórki masła. Podawać z ryżem.


Filety z warzywami
1 porcja ok. 350 kcal
Składniki:
- 75 dag mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 2 bakłażany
- 2 młode cukinie
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub liście bazylii

Na patelni rozgrzać olej. Cebulę bardzo drobno posiekać, zeszklić. Młode bakłażany i cukinie oczyścić, dokładnie umyć, wytrzeć, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Z papryki usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Dusić pod przykryciem na małym ogniu (ok. 15 minut). Mięso podzielić na 4 porcje (8 plastrów), oprószyć pieprzem, usmażyć na patelni bez tłuszczu, pod koniec smażenia posolić. Podawać z uduszonymi warzywami, posypać pokrojoną natką pietruszki lub listkami bazylii.


Wiśniowy kisiel
1 porcja ok. 110 kcal
Składniki:
- 40 dag wiśni
- cukier do smaku
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- 1 kieliszek nalewki na wiśniach
- liście mięty do dekoracji

Wiśnie świeże lub mrożone (może też być pasteryzowany kompot wiśniowy z owocami) ugotować w 2 szklankach wody, posłodzić do smaku. Doprowadzić do wrzenia (pasteryzowane tylko podgrzać). Nie gotować. Mączkę ziemniaczaną połączyć z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać, wlać do wrzącego kompotu z wiśni, wymieszać, zestawić, ostudzić. Wlać nalewkę z wiśni, wymieszać, rozlać do kompotierek lub pucharków, ostudzić. Wstawić do lodówki, żeby kisiel stężał.


Miseczka z owocami
1 porcja ok. 100 kcal
Składniki:
- 1 melon
- 1 szklanka truskawek, poziomek lub malin
- garść rodzynek
- liście mięty do dekoracji

Melon dokładnie umyć, wytrzeć. Ostrym, długim nożem przekroić ozdobnie (w poprzek) na pół, wyjąć pestki i miąższ, pozostawiając 1 - 2 cm warstwę. Z miąższu wyciąć kulki specjalną łyżeczką, można go też pokroić w kostkę. Rodzynki umyć, starannie osączyć. Umyć owoce, osączyć. Wymieszać wszystkie składniki sałatki, włożyć do miseczki z melona, wstawić do lodówki. Podawać silnie schłodzoną.


Powodzenia
napisał/a: Karmel 2007-10-03 20:50
A ja mogę ci naprawdę pomóc mój numer gadu 5712684, zawsze odpowiem na pytania osób walczących z nadwagą albo niedowagą.
napisał/a: mariusz20lat 2007-10-03 21:58
cwicz i zrub sobie diete 2 g bialka na 1 kg ciala 5 g weglowodanow na 1 kg ciala i 1 tluszczy na 1kg ciala , jak chcesz mozesz wspomagac sie odzywkami bialkowymi itp