POLECAMY

Jakich produktów unikać, by jelita prawidłowo funkcjonowały?

napisał/a: krilanka, 2014-09-10 13:05
Często mam wzdęcia, mój brzuch "mówi" - wydaje jakieś dźwięki, co jest onieśmielające np. w pracy. Czuję, że jest pełny.

Czy unikając którychś z produktów mogę się tego pozbyć? Na co je zamienić? Nie jem zbyt zdrowo: słodycze, fast foody, napoje gazowane itp.
napisał/a: ~mploszaj, 2014-09-10 14:24
Na poje gazowane na pewno nie są wskazane, jeśli masz problemy z jelitami. Poza tym słyszałam, że również ciemne pieczywo, które jest przecież zdrowsze niż białe, o dziwo nie jest wskazane dla nadwrażliwych jelit.
napisał/a: m-arta_1234, 2014-09-11 14:28
Dużo produktów może wywoływać objawy, o których mówisz. Z pewnością należą do nich napoje gazowane, produkty wzdymające (np. cebula, czosnek, nasiona roślin strączkowych), produkty smażone (zwłaszcza w głębokim tłuszczu). Wzdęcia mogą być też objawem nietolerancji laktozy, czyli cukru obecnego w mleku... Chyba najlepiej byłoby, gdybyś zaczęła prowadzić dzienniczek tego, co jesz, i zapisywała wszystkie nieprzyjemne objawy. W ten sposób na pewno uda ci się znaleźć "winowajcę" :)
abernaciak
napisał/a: abernaciak, 2014-09-15 15:49
Zrezygnuj z gazowanych napojów, warzyw kapustnych, fasoli i wszelkiego, wysokoprzetworzonego jedzenia. Dodatkowo przestań również namiętnie żuć gumę do żucia - to ona często powoduje burczenie w brzuchu :P Powinno być ok :)
eenax
napisał/a: eenax, 2014-09-19 11:10
Głownie ciężkostrawnych i mocno przetworzonych.

Wszystkie 3 elementy swojej diety które wymieniłaś są tymi najbardziej niepolecanymi.

Polecam zrezygnować z fast foodów (ciężkostrawne, tłuste, mocno przetworzone), ograniczyć znacznie słodycze i nie pić wody z gazem sztucznymi aromatami i barwnikami (która to w największym stopniu odpowiada za wzdęcia).

Należy tez jeść znacznie spokojniej starać się przy jedzeniu nie łykać zbyt dużo powietrza (lub nie dostarczać gazów z bąbelkami w napoju).
Lepiej zbilansować dietę. Ograniczyć ilość spożywanych białek (po za mięsami także warzywa strączkowe i kapustne) a dorzucić do diety więcej warzyw bogatych w błonnik i węglowodanów.

Unikać:
napojów gazowanych, przetworzonej żywności, jedzenia na szybko i w stresie, papierosów.

Ograniczyć:
słodycze, warzywa kapustne i warzywa strączkowe, mleko.

Jeść:
produkty bogate w błonnik np.: otręby, płatki owsiane, truskawki, jabłko, porzeczki, ananas, suszone owoce, dynia, buraki, marchewka, kasza gryczana, brązowy ryż.
Oraz niektóre produkty wspomagające trawienie np. papaja, kiwi (kawałek zjedzony po posiłku jak czujemy ze będzie "bolał brzuch"), czy niegazowana woda (pita min. 30 minut przed lub po posiłku) .
napisał/a: manusia86, 2014-11-27 11:01
Miałam to samo... poszłam sobie zrobić test na nietolerancję pokarmową i się okazało, że nie mogę jeść kilku rzeczy, np. glutenu czy papryki... więc wyeliminowałam te produkty, za radą dietetyk dołączyłam do tego sok z aloesu i jelita pracują bez zarzutu:)