POLECAMY

Jaki jest najzdrowszy owoc ?

agatita
napisał/a: agatita , 2010-11-16 19:58
Jaki owoc jest według was najzdrowszy i najwartościowszy ? Według mnie jest to malina bo rozgrzewa, uodparnia i jeszcze jest smaczna )
kapliczka
napisał/a: kapliczka , 2010-11-16 20:09
mało kto docenia nasze polskie jabłuszka, a też są bardzo zdrowe, które najzdrowsze nie wiem
anulka202
napisał/a: anulka202 , 2010-11-16 20:47
Moim zdaniem jabłka.
milady10
napisał/a: milady10 , 2010-11-16 20:49
wg mnie jabłko ale z naukowego punktu nie wiem jak to jest.
napisał/a: seeya84 , 2010-11-16 22:18
moim zdaniem jabłka,znalazłam takie coś:
"Potas (około 140 mg w 100 g) reguluje gospodarkę wodną organizmu, usprawnia pracę mięśni i obniża ciśnienie krwi. Kwercetyna, silny przeciwutleniacz, uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia działanie witaminy C. Na szczególną uwagę zasługują pektyny, które „wymiatają” z jelit szkodliwe produkty przemiany materii, regulują wypróżnienia, zmniejszają wchłanianie „złego” cholesterolu LDL oraz dają uczucie sytości, co docenią osoby walczące z nadwagą. Jabłka to więc ważny element profilaktyki przeciwmiażdżycowej, łagodny środek moczopędny oraz pomoc przy biegunkach i zaparciach"
napisał/a: wiczka , 2010-11-16 22:53
może i jabłko, ale chyba to kwestia skąd jest ten owoc, gdzie rósł, czym był pryskany itp.
Jest szansa że jabłuszka nadal są najzdrowsze :)
wosana
napisał/a: wosana , 2010-11-16 23:24
moim zdanie jablko jest najzdrowsze,
kathiee
napisał/a: kathiee , 2010-11-17 11:16
Jabłko i cytryna.
mrazniewska
napisał/a: mrazniewska , 2010-11-17 11:43
1. grejpfrut - najwięcej zalet dla osób odchudzających się mają grejpfruty. Składniki w nich zawarte przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie i poziom cholesterolu we krwi. Zapobiegają też utlenianiu się złej frakcji cholesterolu (LDL), odpowiedzialną za powstawanie miażdżycy. Mają właściwości przeciwnowotworowe.
2. winogorna - zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca, układu krwionośnego i działają moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń - podstawowy budulec kości i zębów - oraz działają odżywczo na mózg. Zawierają także magnez i chlor, regulujące pracę systemu nerwowego. Winogrona bogate są również m.in. w potas, magnez, cynk, miedź, bor.Świeże winogrona zawierają łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę, kwasy organiczne i przeciwutleniacze.
3. Jabłka - często się mówi, że spożywanie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować zdrowie. I jest w tym bardzo dużo racji. Jabłka to kopalnia witamin, błonnika i innych substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy. Są skarbnicą węglowodanów prostych, które bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii dla zmęczonego ustroju. W owocach tych występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy.
Paula0802
napisał/a: Paula0802 , 2010-11-17 12:43
Najzdrowsze są owoce z sadu babci i nie ważne czy to jabłko czy malina, czy truskawka. Ważne, że nie pryskane i w odpowiedni sposób hodowane.
Sincler20
napisał/a: Sincler20 , 2010-11-17 12:54
według mnie to sa pomarańcze,grejfruty i oczywiśćie jabuszka:)pozdrawiam
napisał/a: kasiunia347 , 2010-11-22 21:50
najzdrowszy-napewno bez "wspomagaczy"typu opryski...uwielbiam jabłka i wiśnie z naszego ogrodu