POLECAMY

jak przytyć ? do swojegow ieku i zwrostu za mało warze ?

napisał/a: dorotka_gda , 2010-12-04 19:58
j.w
ewcia03bar
napisał/a: ewcia03bar , 2010-12-04 20:01
oj to ci zazdroszczę że masz taki problem, a tak serio wiem jak czasem niektórym trudno przytyć moja kolezanka ma taki organizm że może jeść tony i nic ciagle waży 50 kg
magdagac1
napisał/a: magdagac1 , 2010-12-04 20:07
Dziewczyno...przeczytaj co napisałaś....to jest straszne...
napisał/a: daria8392 , 2010-12-04 20:33
kochana jedz wiecej :) tez zalezy jaka masz krew, bo to duzo od tego zalezy :) i sprawdz sobie w necie - jaka dieta najlepsza dla takiej krwi, moze ci pomoc :)
iwonia84
napisał/a: iwonia84 , 2010-12-04 22:14
DOROTA JA CI NAPISZE TAK: Wiele bym dała żeby schudnąć i to sporo ważyłam kiedyś 49 kg i byłam mega szczęśliwa szłam do sklepu brałam co mi sie podobało i było rewelacja ale to dawno i nie prawda. Teraz to już nie takie proste biorę co mi się podoba i jest masakra Szczęśliwa jestem nadal ale już nie ważę 49 kg wiec nie cuduj.Bardzo chętnie oddałabym Ci połowę mojego sadła i z góry zaznaczyła ze reklamacji nie uwzględniam! A jeśli tak bardzo zależy Ci żeby przytyć to trzymam kciuki dobij do 100;)
elawan
napisał/a: elawan , 2010-12-04 23:17
Jedz dużo białego pieczywa z dużą ilością masełka, dżemy wysokosłodzone, żółty ser pełnotłusty w każdej postaci np. zapiekanki, tosty, pizza, makarony, ryż, ziemniaki (najlepiej frytki). Spróbuj też jeść coraz większe porcje, aby rozciągnąc żołądek (być może jesz za mało). Pij pełne mleko, dużo soków owocowych , kakao
siemię lniane rozpuszczone w gorącym mleku (jest b. zdrowe i podobno tuczy). Polecam sałatki warzywne z sosem na bazie majonezu. Jednak nie zapominaj o tym ostatnim, bo nie można unikać warzyw.
milady10
napisał/a: milady10 , 2010-12-05 09:05
szczęściaro:) mniej stresu a wtedy jedzonko będzie wchodziło w boczki jak należy. Bułki, pączki, pizze ...
napisał/a: marzen146 , 2010-12-05 13:29
Hej!!!Ja mam 30 lat i waze 52kg.Odkad pamietam zawsze tyle wazylam jedynie w ciazy przytylam 10kg a po ciazy znow ta sama waga.Niezaleznie od tego co bym nie jadla nie moge przytyc.Dodam ze jestem szczupla ale mam duzy biust.Bardzo bym chciala przytyc w "tylku" i nogach ale nie moge jedynie widze ze tyje na twarzy!!!to moja zmora!!ale dalam sobie z tym spokoj bo nikt nie jest idealny.pozdrawiam
paola83
napisał/a: paola83 , 2010-12-06 23:49
Zdrowa dieta na przytycie nie jest odwrotnością diety odchudzającej. By zwiększyć masę ciała w odpowiedni sposób nie należy objadać się słodyczami i fast-foodami... Celem powinno być ładne zbudowanie ciała, przede wszystkim tkanki mięśniowej, a nie tłuszczowej. W pierwszym etapie diety do dziennego zapotrzebowania energetycznego dodajemy ok. 500 kcal. Jeżeli modyfikacja ta nie wywoła zmian na wadze, zwiększamy dawkę kalorii o kolejne 500. Trzeba pamiętać, że proces tycia jest dłuższy i trudniejszy niż odchudzania. Zwiększenie masy ciała o 2 kg podczas miesiąca to już duży sukces.
Podstawowe zasady komponowania jadłospisu:
1. Należy jeść 5-6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny o stałych porach, tak by zapewnić organizmowi stały dowóz energii.
2. Pierwszy posiłek zjeść do godziny po przebudzeniu.
3. Wykluczyć z diety fast-foody, potrawy tłuste, duże ilości słodyczy – produkty te dostarczają dużych ilości kalorii, ale są niezdrowe i dodatkowo obciążające dla żołądka.
4. Należy dążyć do tego by każdy posiłek był jak najbardziej wartościowy, tzn. zawierał jak najwięcej składników odżywczych. Najlepiej łączyć np. pieczywo/ryż itd. z mięsem/produktem mlecznym i tłuszczem. Nigdy nie ograniczać się do dań opartych tylko na warzywach czy owocach.
5. Podstawą diety powinny być produkty spożywcze będące źródłem węglowodanów (pieczywo, kasze, ryż, makaron, musli i inne płatki, ziemniaki) - należy dbać o to, by wyżej wymienione produkty były podstawą każdego posiłku.
6. Codziennie trzeba dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko w postaci mięsa (najlepiej chudego: drób, chuda wołowina, polędwica, dziczyzna), ryb, jak również mleka i produktów mlecznych (serów twarogowych, żółtych, jogurtów, kefiru), jajek.
7. Tłuszcze zwierzęce w diecie należy ograniczyć, wybierać za to tłuszcze jak najlepszej jakości, czyli oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy).
8. Do przygotowania posiłków (sałatek, obiadów tradycyjnych) stosować zawsze dodatek oliwy z oliwek lub oleju, małych ilości majonezu czy śmietany, które podniosą wartość energetyczną pożywienia. Chleb smarować dobrej jakości margaryną.
9. Wartość kaloryczną każdego dania podniesie także dodatek pestek słonecznika, dyni, sezamu, orzechów. Takie przekąski można też spożywać między posiłkami.
10. W ciągu dnia warto spożywać 2-3 porcje owoców i wybierać te o wyższej wartości energetycznej – zamiast malin, jagód czy porzeczek - winogrona, banany czy czereśnie, owoce suszone.
11. Należy pić przynajmniej 2 litry płynów na dobę. Herbatę i kawę zamienić na bogate w składniki odżywcze soki owocowe, a także warzywne, marchwiowo-owocowe. Herbatę najlepiej pić z dodatkiem 1-2 łyżeczek cukru.
By przybieranie na wadze miało najlepszy rezultat, dietę trzeba połączyć z odpowiednim treningiem, ukierunkowanym na budowę masy mięśniowej. Ważne jest zwrócenie uwagi na posiłek przed i po ćwiczeniach. Posiłek przed treningiem powinien być zjedzony na ok 1.5 przed jego rozpoczęciem i dostarczać odpowiedniej ilości lekkostrawnych węglowodanów. Dobrą propozycją dania są np. kanapki z serem twarogowym, chudą wędliną, dżemem, miodem, jogurt z płatkami, banany.
Nie należy na pewno przed ćwiczeniami jeść potraw tłustych oraz mogących mieć działanie wzdymające – kapusta, papryka, cebula, kalafior, brukselka etc. Po treningu (najlepiej w ciągu pierwszej godziny po jego zakończeniu) należy uzupełnić przede wszystkim węglowodany. Jasne pieczywo, ryż, makaron połączyć z dużą porcją białka –mięsa/produktu mlecznego – taki posiłek po treningu pozwoli na „wchłonięcie” większej ilości białka przez mięśnie.