POLECAMY

Czy warto piec chleb w domu?

napisał/a: Lilinka , 2011-11-22 22:51
Cześć dziewczyny
Znajoma piecze chleb w domu - no pycha jest :) też chcę zacząć, ale gotowanie nie jest moją najmocniejszą stroną - od czego mogę zacząć, bo nie chcę się poddawać z powodu braku jakichś nadzwyczajnych umiejętności ;)
paula290390
napisał/a: paula290390 , 2011-11-23 08:28
Składniki


• 1 kg mąki tortowej

• 2,5 szklanki płatków owsianych górskich

• 1 opakowanie słonecznika

• 1 opakowanie pestek z dyni

• 1/2 szklanki siemienia lnianego

• 1 opakowanie drożdży

• 1 litr letniej wody

• 2 łyżki cukru

• 1,5 łyżki soli



Etapy przygotowania


1. Mąkęm płatki, pestki słonecznika i dyni, siemie wymieszać w misce.

2. W drugiej misce pokruszyć drożdże z cukrem, dolać letnią wodę i sól. Odłożyć na 10 minut.

3. Drożdże wlać do miski z mąką i wymieszć całość.

4. Natłuścić olejem formę (przepis na 2 formy - keksówki), wlać masę (do połowy formy), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

5. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C i piec przez ok. 1 godz.

6. PYCHA! ZNIKA ZE STOŁU MOMENTALNIE :)
napisał/a: Artletta , 2011-11-28 16:14
Cześć dziewczyny :) bardzo lubię pieczony chleb, ale mi najlepiej wychodzi chleb z gotowej mieszanki na Chleb Bałtycki z Profibry, o i zajmuje mało czasu więc to dodatkowy plus i nie jest "pusty" jak w innych mieszankach :)