POLECAMY

Czy odgrzewanie w mikrofalówce szkodzi jedzeniu?

stazzja
napisał/a: stazzja, 2014-02-27 16:08
Dziewczyny, czy odgrzewanie posiłków w mikrofali sprawia, że tracą one swoje zdrowotne właściwości, np. warzywa? Odgrzewanie to jedyne, co mogę zrobić w pracy.
eenax
napisał/a: eenax, 2014-02-28 15:11
Tak samo szkodzi jak byś te warzywa wrzuciła ponownie do wody i zagotowała lub wsadziła do piekarnika i podgrzała..

Każdy dodatkowy proces termiczny powoduje jakaś utratę "zdrowotności" w jedzeniu.
jmroczkowska
napisał/a: jmroczkowska, 2014-02-28 15:17
Niestety, ale mikrofale nie są najzdrowsze dla organizmu. Produkty odgrzewane w mikrofalówce nie tyle tracą na wartościach odżywczych, co przede wszystkim smaku u wyglądzie :)
napisał/a: m-arta_1234, 2014-03-03 15:40
Zdecydowanie tak! Podczas ogrzewania w mikrofali zniszczeniu ulega wiele witamin (np. witamina C), co znacznie obniża wartość nawet najzdrowszego posiłku...
abernaciak
napisał/a: abernaciak, 2014-03-03 18:07
Niestety Marta ma rację... ale mimo to znacznie lepiej jest zjeść cokolwiek nawet z mikrofali, niż głodować cały dzień i jeść furę jedzenia na noc...