Związek grupy krwi z odżywianiem - grupa AB

Wyróżniamy 4 podstawowe grupy krwi: 0, AB, A, B.
Grupa krwi AB jest jedną z najmłodszych i najrzadziej spotykanych grup. Może zawierać antygeny podobne do antygenu A, B lub będące ich połączeniem. Jakimi cechami charakteryzują się osoby z tą właśnie grupą krwi? W jaki sposób powinny się odżywiać? Co jest wskazane a czego należy unikać?
/ 04.03.2013 13:03
Wyróżniamy 4 podstawowe grupy krwi: 0, AB, A, B.

Grupa krwi AB - najmłodsza z grup

Grupa krwi AB jest najmłodszą z grup. Wytworzyła się niespełna 1000 lat temu. Spotyka się niewielu ludzi z tą grupą, zaledwie 2–5% populacji. Grupa ta jest ciężka do scharakteryzowania, bowiem antygeny przez nią wykorzystywane są czasami podobne do produkowanych przez grupę A, a czasami B, niekiedy zaś są połączeniem ich obu. Warto, aby posiadacze grupy krwi AB, oprócz zapoznania się z zaleceniami dotyczącymi swojej grupy, poznali również wskazania diety grup A i B, co pozwoli lepiej zrozumieć ich własną. Fakt, że pamięć genetyczna grupy AB zawiera pozostałości przodków grupy A i B sprawia, że w różnych sytuacjach pamięć ta przypomina bardziej jedną lub drugą grupę.

Co i w jakich ilościach należy spożywać?

Grupa AB, podobnie jak grupa A, wytwarza mało kwasów żołądkowych, potrzebnych do trawienia białek zwierzęcych, ale niektóre gatunki mięs toleruje dobrze, podobnie jak grupa B – jednak powinna je spożywać w mniejszych ilościach, uzupełniając dużą ilością warzyw. Grupa AB powinna całkowicie wykluczyć z diety mięsa konserwowane i wędzone. Takie produkty mogą powodować raka żołądka, zwłaszcza u ludzi o niskim poziomie kwasu żołądkowego.

Białka i tłuszcze

Dobrym źródłem białka dla tej grupy jest tofu, niektóre ryby i nabiał. Osoby z tą grupą krwi mają skłonności do chorób serca, jak grupa A, dlatego w codziennej diecie powinni unikać tłuszczów zwierzęcych, zastępując je
zwłaszcza oliwą z oliwek, która przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi. Od czasu do czasu można użyć do gotowania niedużych ilości gee (masło klarowane). Chociaż orzechy i pestki są dobrym źródłem protein, osoby z grupy AB powinny ograniczyć ich spożycie, bowiem zwierają one lektyny przeciwinsulinowe. Jednak dla wzmocnienia systemu odpornościowego polecane są orzeszki ziemne.

Wybierając fasole i rośliny strączkowe grupa AB powinna zwrócić szczególną uwagę na fakt, że niektóre gatunki, np. fasola nerkowata i lima mogą również powodować takie same reakcje, jak orzechy. Pewnym wyjątkiem jest soczewica, która zawiera antyutleniacze przeciwrakowe potrzebne dla tej grupy. Umiejętny wybór produktów to możliwość uniknięcia niechcianych reakcji i zabezpieczenie przed chorobami.

Produkty zbożowe

Osoby z grupy AB dość dobrze reagują na pożywienie zbożowe. Ogólnie nie mają problemów nawet z pszenicą, jednak zaleca się im unikać tego zboża, szczególnie wówczas, gdy mają problemy z nadwagą, ale także z powodu predyspozycji do chorób infekcyjnych dróg oddechowych, gdyż pszenica powoduje nadmierną produkcję śluzu w organizmie. Równie dobrze jest tolerowane pieczywo, gdy spożywane jest w umiarkowanych ilościach.

Zobacz także: Poradnik zakupowy: wybieramy pieczywo i produkty zbożowe

Owoce i warzywa

Grupa AB, podobnie jak grupa A ma słaby system odpornościowy. W codziennej diecie tej grupy szczególne miejsce powinno przypadać świeżym warzywom i tofu, spożywanie których pozwoli skutecznie zapobiegać chorobom raka i serca. Wśród szerokiej gamy owoców najbardziej właściwe dla osób z tej grupy krwi będą owoce bardziej alkaliczne (np. jagody, śliwki, winogrona). Z uwagi na skłonność do tworzenia się śluzu, polecane są również cytryny, które oczyszczają organizm z jego nadmiaru i dodatkowo pomagają w trawieniu.

Osoby z grupą krwi AB, tak samo, jak z grupą A, powinny każdego ranka wypijać szklankę ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny. Dobrym źródłem antyutleniaczy, zwłaszcza wit. C są kiwi i grejpfrut. Należy unikać pomarańczy, bowiem mogą one drażnić błony śluzowe żołądka. Wskazane są soki z zalecanych alkalicznych owoców, takich jak winogrona, wiśnie, czy żurawiny. Wspaniałym, naturalnym antybiotykiem, wskazanym dla tej grupy jest czosnek. Ma on bardzo wiele zalet, dlatego warto spożywać go jak najczęściej.

Przyprawy

Doskonałymi przyprawami dla tej grupy jest sól morska i kelp, które mają niską zawartość sodu i wywierają korzystny wpływ na serce i system odpornościowy. Warto tymi produktami zastąpić zwykłą sól kuchenną. Grupa ta powinna unikać wszelkich produktów zawierających ocet i przyprawiać potrawy sokiem cytrynowym. Zastąpienie czarnej herbaty zieloną i ziołami jest bardzo wskazane dla tej grupy. Zalecane zioła są potrzebne szczególnie w celu wzmocnienia systemu odpornościowego i wytworzenia ochrony przeciw nowotworom i chorobom serca. Ze względu na działanie sercowo-naczyniowe, polecane jest również czerwone wino. Oczywiście nie należy przesadzać – szklaneczka jest wystarczającą dawką.

Właściwe odżywianie

Aby dieta grupy AB była dobrze wyważona należy zwrócić uwagę na odpowiednie komponowanie posiłków z uwzględnieniem pewnych produktów, które są bogate w substancje biologicznie czynne. W codziennej diecie należy zwrócić szczególną uwagę na produkty, których spożywanie:

  • wzmocni serce,
  • pomoże przeciwstawić się stresowi,
  • zapobiegnie procesom oksydacyjnym,
  • zapobiegnie stanom zapalnym śluzówki żołądka,
  • wzmocni system odpornościowy i zapobiegnie infekcjom.

Osoby z grupą krwi AB mają podobne skłonności do chorób, jakie często występują u osób z grupą krwi A, jednak zalecana dla tej grupy dieta jest bogatsza, niż grupy A, bowiem w jej skład wchodzą niektóre produkty grupy B. Mimo tego warto zwrócić uwagę na pewne produkty i biosubstancje, aby mieć pewność, że robi się wszystko, by właściwie zadbać o swoje zdrowie. Dla tej grupy wskazane są dodatki podobne, jak dla grupy A. Warto więc spożywać owoce i warzywa zasobne w wit. C i selen, które pomagają przeciwdziałać chorobie nowotworowej.

Dla tych osób wskazany jest głóg, zapobiegający chorobom serca, a także zioła relaksujące i łagodnie uspokajające, jak waleriana, czy rumianek. Aby zwiększyć odporność organizmu na wirusy i infekcje, przydatne będzie echinacea. Bardzo ważnym przeciwutleniaczem dla tej grupy jest kwercetyna, która jest bioflawonoidem, występującym w warzywach, zwłaszcza w cebuli. Grupa AB może odczuwać dolegliwości wątrobowe, w takich przypadkach warto rozważyć stosowanie tabletek Sylimarol, wytwarzanych na bazie ostropestu plamistego, który działa oczyszczająco i odtruwająco na wątrobę.

Osoby z grupą krwi AB mają podatność na stany zapalne śluzówki żołądka, co może prowadzić do powstawania wrzodów żołądka. Aby temu zapobiec, przede wszystkim powinno unikać się mocnych alkoholi, potraw frytowanych i tłustych oraz ostrych przypraw. Należy zwrócić uwagę na częstotliwość spożywania posiłków. Lepiej zjeść pięć mniejszych porcji w ciągu dnia, pamiętając, aby kolację spożyć przynajmniej 2–3 godziny przed nocnym spoczynkiem. W celu zapobiegania stanom zapalnym śluzówki żołądka wskazane jest spożywanie papai. Owoc ten charakteryzuje się wysoką zawartością roślinnego enzymu papainy, który łagodzi objawy stanów zapalnych oraz poprawia trawienie. Papaja obfituje w karoteny i wit. C – związki, które są czynnikami chroniącymi ścianę żołądka przed niekorzystnymi wpływami.

Zobacz także: Jaka dieta dla grupy krwi AB?

Fragment książki Grupa krwi a odżywianie. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA