Wiosenne sałatki - smaczne i zdrowe

Przed wami garść inspiracji na wiosenne bomby witaminowe. Wiosenna sałatka z jajkiem, szpinak z grillowanym kurczakiem z malinami, brokuły z fetą i migdałami.

Przed wami garść inspiracji na wiosenne bomby witaminowe. Wiosenna sałatka z jajkiem, szpinak z grillowanym kurczakiem z malinami, brokuły z fetą i migdałami, to tylko kilka z naszych propozycji, które z pewnością wam zasmakują.

Wiosenne sałatki - smaczne, zdrowe i lekkie

Zobacz też: Sałatka "Przedwiośnie"

Najwyższy czas przywitać wiosnę także na naszym talerzu. Pełne witamin, świeże, pachnące warzywa i owoce, to jest to, czego teraz najbardziej potrzebujemy. To one pomogą nam wrócić do pełni sił po długiej zimie. Przygotowuje się je błyskawicznie, są lekkie, sycące i bardzo smaczne.

Zobaczcie kilka przepisów na wiosenne sałatki:

 

Wiosenna sałatka z jajkiem

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • sałata lodowa
  • świeży ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 4 jaja
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wiosenne sałatki - smaczne, zdrowe i lekkie

Sposób przygotowania:

Sałatę umyć i porwać na kawałki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki. Rzodkiewkę, ogórka pokroić w paseczki. Szczypiorek posiekać. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, polać oliwą z oliwek.

 

Brokuły z fetą i migdałami

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

Czy wiesz, że...
Migdały korzystnie wpływają na zdrowie, zwłaszcza układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej serca, gdyż są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu,

  • brokuł
  • ser feta
  • płatki migdałowe
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek ok. 6 łyżek

Wiosenne sałatki - smaczne, zdrowe i lekkie

Sposób przygotowania:

Brokuły ugotować w osolonej wodzie, podzielić na różyczki. Fetę kroimy w kostkę, na suchej patelni prażymy migdały. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą z oliwek.

Układamy na półmisku brokuły, na nich pokrojony w kosteczkę fetę, polewamy sosem i posypujemy prażonymi migdałami.

 

Sałatka z wędzonym łososiem

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • 200 g wędzonego łososia
  • ser feta
  • sałata lodowa
  • duża czerwona cebula
  • pieprz
  • sok z cytryny

Wiosenne sałatki - smaczne, zdrowe i lekkie

Sposób przygotowania:

Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Na to kładziemy pokrojoną w kostkę fetę. Łososia dzielimy na kawałki i kładziemy na fetę. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w cienkie piórka i rozrzucamy na sałatkę. Całość możemy posypać świeżo zielonym pieprzem.

 

Szpinak z malinami i grillowanym kurczakiem

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • świeży szpinak (można zastąpić sałatą)
  • garść malin
  • 2 filety z kurczaka
  • marynata do mięsa (oliwa z oliwek, papryka słodka i ostra w proszku, sól, pieprz, czosnek)
  • pomidorki koktajlowe
  • sos do sałatki (2 łyżki miodu płynnego, 2 łyżki octu, 2 łyzki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy Dijon)

Wiosenne sałatki - smaczne, zdrowe i lekkie

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty łączymy, wkładamy filety i marynujemy około 3 godzin. Wkładamy na rozgrzany grill, bądź patelnię do grillowania i grillujemy przez około 10 minut z każdej strony.

Listki szpinaku mieszamy z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, malinami. Polewamy sosem i układamy pokrojonego w dużą kostkę ciepłego kurczaka.

 

Kolorowa bomba witaminowa

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • kapusta pekińska
  • 1 papryka żółta
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek sałatkowy
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewek
  • majonez
  • sól, pieprz

Wiosenne sałatki - smaczne, zdrowe i lekkie

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki krpoimy, przyprawiamy solą, pieprzem i łączymi z kilkoma łyżkami majonezu.

Zdjęcia w artykule: Depositphotos

Hit! Trening drabina na spalanie tłuszczu krok po kroku
SKOMENTUJ (3)
KOMENTARZE (3)
HotelPiaskowy/3 lata temu
Od 03 kwietnia Restauracja Kameralna w Hotelu Piaskowy zaprasza na nowe, lekkie, wiosenne propozycje potraw. Smakosze znajdą w menu zarówno delikatne ryby, mięsa jak i zdrowe sałaty. Wielbiciele łososia będą mogli skosztować Roladki z łososia owinięte plasterkami cukinii z dodatkiem sosu cytrynowego podane z bukietem śródziemnomorskich sałat. Natomiast osoby preferujące mięsa mogą skosztować soczystej piersi z kurczaka pieczonej na ruszcie serwowanej z delikatnym sosem pomarańczowo – jabłkowym. Uzupełnieniem dań w karcie wiosennej są wyselekcjonowane wina, które odpowiednio dobrane podkreślą smak każdej potrawy. Swoją ucztę goście rozpocząć mogą od oryginalnych przystawek takich jak Sałatka Mix green z grillowanym oscypkiem i rzodkiewką, czy od chłodnika na botwince Nowe menu jest przede wszystkim oparte na wysokiej jakości, zdrowych niskokalorycznych składnikach. Komponując wiosenne propozycje staraliśmy się również wykorzystać bogactwo, jakie o tej porze roku daje nam natura. W naszych daniach można zatem znaleźć pełne witamin nowalijki takie, jak pomidorki, rzodkiewka czy świeże i naturalne sałaty Wiosenne propozycje są wynikiem pracy Szefa kuchni i specjalistów ds. gastronomii. Ich doświadczenie oraz niezwykły kunszt kucharski gwarantuje naszym Gościom potrawy bardzo wysokiej jakości, przygotowane ze świeżych i naturalnych składników. Oprócz niskokalorycznych aczkolwiek sytych dań w menu znajdują się również słodkie desery, bogate w witaminy oraz soki ze świeżych owoców i warzyw. Serdecznie Zapraszamy! http://www.hotelpiaskowy.pl
Gość We-Dwoje.pl/4 lata temu
sałatka z fetą i wędzonym łososiem musi być pyszna, ja uwielbiam wędzonego łososia pod każdą postacią
Gość We-Dwoje.pl/4 lata temu
brokuły z fetą i migdałami jadłam ostatnio na weselu i są przepyszne, fajnie, że mam teraz przepis, na pewno je zrobię w domu