Warzywa i owoce
Nikt jednak nie powiedział, że sushi MUSI zawierać mięso. Ten japoński przysmak przypadnie do gustu w wersji wegetariańskiej. Kawałki sushi z dodatkiem warzyw i owoców będą wspaniale smakowały, a Wy będziecie mogli ugościć również swoich przyjaciół wegetarian. Jak zatem przygotować sushi w wersji dla jarosza?
Zobacz także: Robimy sushi po raz pierwszy
Oto nasza propozycja. Przygotujcie:
- 5 płatków nori,
- majonez, ziarna sezamu,
- drobno pokrojone w słupki marchewkę, ogórka, paprykę i awokado,
- omlet tamago (przepis: Tamago)
Pamiętajcie również o dodatkach – wasabi, sosie sojowym i marynowanym imbirze.
Przystępujemy do pracy. Tak jak zawsze, układamy nori błyszczącą stroną do bambusowej maty i namoczonymi w wodzie z octem ryżowym dłońmi, nakładamy ryż. Układamy go równomiernie, a następnie smarujemy ryż majonezem (nie całą powierzchnię, jedynie pasek w centralnej części). Majonez posypujemy sezamem i układamy wybrane przez nas warzywa i omlet. Następnie namaczamy końcówkę nori (aby lepiej skleić rolkę) i zwijamy sushi. Tak przygotowaną rolkę kroimy na sześć, maksymalnie siedem części. Voila! Sushi jest gotowe. Wystarczy już tylko pięknie podać przysmak i zadbać o dodatki. Pamiętajmy, że wasabi jest ostre, więc przyda się odpowiedni napój.
Zobacz: Napoje do sushi