Walentynki na diecie

kolacja dla dwojga fot. Panthermedia
Podpowiadamy, jak przygotować pyszną i niskokaloryczną kolację dla dwojga.
/ 21.02.2012 11:18
kolacja dla dwojga fot. Panthermedia

"Przez żołądek do serca" -  to stare polskie przysłowie bardzo trafnie obrazuje charakter święta zakochanych. Pyszna kolacja z deserem przy świecach, romantyczna muzyka, nastrojowe kadzidła i cała masa czułych pocałunków.

Jest jednak pewien problem - znowu jesteś na diecie...

Choć każdej z nas przytrafiały się sytuacje, w których rezygnowałyśmy ze zdrowych posiłków na rzecz święta, w tym roku walentynkowe szaleństwo tuczących kolacji może nas ominąć. Co może ci w tym pomóc? Przede wszystkim odpowiednia motywacja i chęci. Bo niskokaloryczna kolacja dla dwojga wcale nie musi być mało wykwintna.

Oto nasze propozycje dań, które bez wątpienia możesz włączyć do walentynkowego, dietetycznego menu:

Przystawka - sałatka z krewetek

Składniki:

* sałata lodowa
* pęczek rzodkiewki
* 2 łodygi selera naciowego
* żółta i zielona papryka
* avokado
* mango
* garść kiełków słonecznika
* 200 g mrożonych krewetek
* limonka
* 2 łyżki prażonego sezamu
* sos sojowy
* olej sezamowy
* miód

Wykonanie:
Zalej krewetki wrzątkiem. Pokrój mango, avocado, seler, rzodkiewkę, paprykę, sałatę. Następnie podziel liomonkę na osiem części. Całość dokładnie wymieszaj (dodaj kiełki słonecznika i krewetki - dla smaku możesz je podgrillować) i zalej sosem sporządzonym z 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek soku z limonki, 3 łyżek oleju sezamowego i łyżki miodu. Całą sałatkę posyp dla smaku prażonym sezamem.

Zobacz dietetyczny przepis na danie główne i pyszny deser...

Danie główne - warzywna lazania

Składniki:
* 9 płatów makaronu lasagne
* 2 cukinie
* czerwona cebula
* 2 czerwone papryki
* 8 pomidorków koktajlowych
* 1 ó szklanki passaty pomidorowej
* 150 ml śmietany 12%
* 4 łyżki oleju
* 2 łyżki tartego sera
* łyżeczka suszonego oregano
* łyżeczka suszonej bazylii
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Cukinie i pomidorki umyj, pokrój w pasterki. Paprykę oczyść z gniazd, wypłucz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i podsmaż na połowie oleju, dodaj plasterki cukinii. Smaż ok. 5 minut ciągle mieszając. Po podsmażeniu przełóż do miseczki. Następnie rozgrzej pozostały olej i podsmaż paprykę. Passatę przypraw solą i pieprzem oraz ziołami.

Do naczynia żaroodpornego wsyp połowę usmażonej cukinii z cebulą i polej 1/3 passaty. Przykryj trzema płatami makaronu. Następnie połóż paprykę, polej passatą i ułóż drugą warstwę makaronu. Wyłóż resztę cukinii z cebulą i również posmaruj passatą. Ostatnią warstwę makaronu polej śmietaną wymieszaną z serem i ułóż na niej pomidorki. Zapiekaj w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.

Deser - witaminowy pucharek

Składniki:
* 2 pomarańcze
* 4 plastry ananasa
* banan
* małe grono jasnych winogron
* kiwi
* kandyzowana anżelika
* wiśnie koktajlowe
* 4 gwiazdki anyżku
* sok z cytryny
* 2 łyżki rumu lub brandy

Wykonanie:
Umyj, obierz i pokrój w cząstki pomarańcze, kiwi i banana. Ananasa odsącz z zalewy. Wcześniej przygotowane owoce ułóż w pucharkach i udekoruj je koktajlowymi wiśniami, kandyzowaną anżeliką i anyżkiem. Zalewę z ananasa połącz z sokiem z cytryny, wymieszaj. Sałatkę skrop odrobiną alkoholu i polej przygotowanym sokiem. Na koniec wstaw pucharki do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA