Tabela produktów regionalnych

W zasadzie w każdym z województw istnieje przynajmniej kilkanaście przepisów zatwierdzonych polską marką. Popularyzacja tradycji jest niewątpliwą zasługą zarówno Ministerstwa jak i mieszkańców wsi, którzy przechowują w pamięci i przekazują następnym pokoleniom niekiedy bardzo stare obyczaje.

Liczba produktów wciąż rośnie

Coraz więcej nazw pojawia się na liście produktów tradycyjnych. Do tej pory zarejestrowano 732 potrawy jako regionalne. Większość z nich jest głęboko zakorzeniona w historii polskiej wsi i związana z dawnymi obyczajami. Poniżej tabela z wybranymi produktami z różnych województw, sporządzona na podstawie danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Przeczytaj też: Smaki Lwowa

 Nazwa produktu

 województwo

Cechy charakterystyczne

Data zatwierdzenia na liście produktów tradycyjnych

Keselica (kysielnica, kysyłycia)

dolnośląskie

Polewka z listkami laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym i kminkiem podawana z gotowanymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem

 

16.05.2007

Śląskie niebo

dolnośląskie

Plastry boczku i kaslera oblane sosem z suszonymi owocami, podawane z knedlami lub kluskami na parze

11.03.2008

Czarnina kujawska

Kujawsko-pomorskie

Zawiesista zupa

18.01.2010

Dzięgielówka

Kujawsko-pomorskie

Alkohol o korzennym, cierpkim smaku i żółtawym kolorze

15.05.2006

Zawijas nasutowski

lubelskie

Ciasto w kształcie niewielkiego rombu z gładką skórką i nadzieniem

26.09.2008

Parowańce z serem

lubelskie

Pulchne, o kształcie kulistym, koloru biało-kremowego z nadzieniem serowym

16.11.2005

Miód pitny - Trójniak

lubuskie

Gęsty, klarowni i lepki napój o barwie złocistej, żółtej, bursztynowej lub brązowawej

15.06.2009

Zalewajka z zasmażką

łódzkie

Gęsta, kwaskowata zupa między innymi z miękkimi ziemniakami, marchewką kiełbasą i boczkiem

22.01.2008

Kugiel z Przedborza

łódzkie

Tradycyjnie pieczony w gąślarce, z kawałkami mięsa i chrupiącą skórką

18.05.2009

Oscypek (oszczypek)

Małopolskie, śląskie

Ser w kształcie dwustronnego rożka, twardy ale elastyczny środek, wyraźny zapach wędzenia

28.09.2005

Bryndza podhalańska

małopolskie

Ser o raczej jednolitej konsystencji przypominającej pastę

28.09.2005

Pańska skórka

mazowieckie

Biało-różowy cukierek domowej roboty o prostokątnym kształcie

30.01.2008

Fafernuchy

mazowieckie

Ciasteczka drożdżowe z marchewką i miodem

31.03.2010

Kołocz  śląski

opolskie

Ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym lub innym i posypką na górze

5.03.2007

Siemieniotka

opolskie

Zupa o charakterystycznym, szarym kolorze, lekkim mlecznym posmaku

14.05.2007

Gomółki

podkarpackie

Wyrób serowy, wielkości orzecha włoskiego z przyprawami

10.10.2005

Panepuchy

podkarpackie

Puszyste, okrągłe o kremowym kolorze, podobne do knedli

19.07.2006

Kartacze sejeńskie (cepeliny)

podlaskie

Potrawa z ziemniaków o szarym kolorze i owalnym kształcie, podawana ze skwarkami

20.07.2006

Chłodziec litewski (chłodnik)

podlaskie

Zupa na zimno z produktów mlecznych i świeżych warzyw

16.05.2006

Żuchel (blacharz, sztydrych, kartoflak)

pomorskie

Placek ziemniaczany z kawałkami przypieczonego boczku lub słoniny

13.02.2009

Żętyca

śląskie

Płyn z kawałkami sera, o słodkim lub kwaśnym smaku

1.02.2008

Prazoki

świętokrzyskie

Ziemniaczano-mączne danie podawane z omastą ze słoniny i cebuli

3.09.2007

Sękacz mazurski

Warmińsko-mazurskie

Ciasto o nieregularnym kształcie i brązowo-żółtym kolorze

1.06.2006

Parzybroda

wielkopolskie

Zupa z kapustą, kawałkami mięsa, warzywami

17.11.2009

Ogórek kołobrzeski

zachodniopomorskie

Tradycyjnie przetwarzane ogórki

24.05.2006

Redakcja poleca

REKLAMA